Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Νέα απεργία αποφάσισε η ΠΟΕ – ΟΤΑ

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχωρούν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίοι αποφάσισαν την πραγματοποίηση νέας απεργίας, συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και δράσεων την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου.

Οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ – ΟΤΑ  εξήγγειλαν στάση εργασίας από τις 12:00 το μεσημέρι, προκειμένου οι εργαζόμενοι να δώσουν το παρόν στην συγκέντρωση που θα γίνει έξω από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι λόγοι που τους οδηγούν στην κινητοποίηση είναι η συσσώρευση προβλημάτων που προέκυψαν από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», η υποστελέχωση των υπηρεσιών, καθώς και τα θεσμικά και εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι πολλών υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα τις κινητοποιήσεις αποφάσισαν από κοινού οι Ομοσπονδίες (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., Π.Ο.Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. και Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ.), οι οποίες μετά από σειρά κοινών δράσεων, δηλώνουν την κοινή θέληση τους: «Να αντισταθούμε στη γενικευμένη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης κρίσιμων Δημόσιων Λειτουργιών, να ενημερώσουμε την κοινωνία για τις επιπτώσεις τους και να προγραμματίσουμε  νέες κοινές δράσεις».

Ειδικότερα στην κοινή ανακοίνωση που συνυπογράφουν, μεταξύ άλλων  σημειώνουν:

«Δώδεκα ολόκληρα έτη μετά τον Καλλικράτη, η μεταφορά των Υπηρεσιών Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) στους Δήμους απέτυχε. Οι υπηρεσίες συρρικνώθηκαν, τα προβλήματα διογκώθηκαν. Η μετάβαση με τον Καλλικράτη (Ν.3852/2010) των Πολεοδομικών αρμοδιοτήτων από τις Νομαρχίες στους Δήμους έγινε άτακτα, χωρίς κριτήρια και χωρίς καμία προδιαγραφή (μεταφορά προσωπικού, υλικού, Μηχανογράφησης, αρχείου, κ.λπ.) με αποτέλεσμα τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα Διοικητικής φύσεως (κυρίως υποστελέχωσης) να έχουν διογκωθεί. Οι αιρετοί ή αποφεύγουν να αναλάβουν τις σχετικές ευθύνες ή επιδιώκουν τον έλεγχο των Υ.ΔΟΜ. Έκτοτε παρά τις συνεχείς νομοθετικές αλλαγές, δινόταν κυρίως βάρος στις συνεχείς παρατάσεις διοικητικής υποστήριξης των ήδη υπολειτουργούντων Υ.ΔΟΜ., η πιο πρόσφατη έληξε στις 31-12-2022, πιστοποιώντας και διαιωνίζοντας ουσιαστικά τη δυσλειτουργία τους επί δώδεκα (12) έτη. Με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (παρ.1 του άρθρου 73 του Ν.4954/2022) από 1 Ιανουαρίου 2023 παύει η δυνατότητα σύστασης νέων Υ.ΔΟΜ.

Η στελέχωση και η λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης πανελλαδικά σύμφωνα με περσινά στοιχεία της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε., (τα πράγματα έχουν χειροτερέψει έκτοτε) είναι τραγική. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τους 332 Δήμους της Χώρας, οι 168 μόλις Δήμοι (51%) διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης ενώ οι 164 (49%) όχι. Από τις 168 Υ.ΔΟΜ., οι 16 (10%) λειτουργούν μερικώς, λαμβάνοντας υποστήριξη από άλλες Υ.ΔΟΜ.

Επίσης από τη Μελέτη προκύπτει ότι:

Η μεγάλη πλειοψηφία των Δήμων κάτω των 10.000 κατοίκων, δεν διαθέτουν Υ.ΔΟΜ.

Τριάντα τρείς (33) Δήμοι άνω των 25.000 κατοίκων δεν διαθέτουν Υπηρεσίες Δόμησης, εκ των οποίων οι 16 είναι άνω των 40.000 κατοίκων.

Περισσότεροι από τους μισούς μεσαίους Δήμους δεν διαθέτουν Υ.ΔΟΜ.

Από τις 168, οι 4 δε διαθέτουν καθόλου προσωπικό, 22 δεν έχουν καθόλου Μηχανικό Π.Ε., 28 απασχολούν μόνο 1 Μηχανικό Π.Ε. ή Τ.Ε., άλλες 28 μονάχα 2 και 16 διαθέτουν 3 Μηχανικούς. Οι 98 από τις 168 δηλαδή Υ.ΔΟΜ. λειτουργούν με ελλιπέστατο προσωπικό, πολύ κάτω ακόμη και από τα ελάχιστα κριτήρια του Νόμου.

Επιπρόσθετα απουσιάζουν και οι απαιτούμενες ειδικότητες μιας και 20 από αυτές δε διαθέτουν Πολιτικό Μηχανικό, 76 δε διαθέτουν Αρχιτέκτονα Μηχανικό, 74 δε διαθέτουν Τοπογράφο Μηχανικό και 94 δε διαθέτουν Ηλεκτρολόγο ή Μηχανολόγο Μηχανικό.

Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει παρέμβει επανειλημμένα στα όργανα εξουσίας του κράτους κοινοποιώντας διάφορα πορίσματα, ενώ ειδικότερα με το από 3 Νοεμβρίου 2017 έγγραφό του με αριθμ. πρωτ.: Φ.1300.2/48622/2017 κάνει πολύτιμες διαπιστώσεις, ενώ καταλήγει ότι πρέπει να στελεχωθούν άμεσα οι Υ.ΔΟΜ. των Δήμων διότι παραβιάζονται οι αρχές της νομιμότητας και της χρηστής Διοίκησης (επί της ουσίας παραβίαση του άρθρου 10 του Συντάγματος που αναφέρεται στο δικαίωμα αναφοράς προς τις Αρχές αλλά και της παρ.2 του άρθρου 24 του Συντάγματος). Πολύ σημαντική επίσης είναι η αναφορά… « χρήζει προσοχής το γεγονός ότι δεν προβλέπονται συγκεκριμένες νομικές συνέπειες στους Δήμους που δεν έχουν προβεί μέχρι το 2016 στην οργάνωση και στελέχωση των Υ.ΔΟΜ.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ