Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Μια ακόμη διάκριση για τη χώρα μας: «Νόμπελ» Αρχιτεκτονικής για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Γράφει ο Φώτης Καρύδας Δημοσιογράφος – Αναλυτής

Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει το βραβείο Pritzker για το 2023 που απονεμήθηκε στον Βρετανό αρχιτέκτονα, πολεοδόμο και ακτιβιστή σερ Ντέιβιντ Άλαν Τσίπερφιλντ.

Το 45ο βραβείο που θεωρείται το «Νόμπελ Αρχιτεκτονικής» και αποτελεί την υψηλότερη διάκριση διεθνώς για την αρχιτεκτονική, έχει ιδιαίτερη σημασία για την χώρα μας, διότι αφενός η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στην Αθήνα και αφετέρου ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας έχει αναλάβει το έργο της επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Στην επιστημονική, όσο και καλλιτεχνική αξία του βρετανού αρχιτέκτονα, αναφέρεται και η σχετική ανακοίνωση των βραβείων όπου γίνεται λόγος για έναν «παραγωγικό αρχιτέκτονα που επιδεικνύει σεβασμό στην Ιστορία και τον Πολιτισμό, ενώ δημιουργεί δομές ικανές να διαρκέσουν φυσικά και πολιτιστικά».

Όσον αφορά στην πρότασή του για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η αρχιτεκτονική πρόταση των αρχιτεκτονικών γραφείων David Chipperfield Architects και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη Α.Ε. για την αναβάθμιση και επέκταση του προκρίθηκε από τη διεθνή επιτροπή αξιολόγησης και η προμελέτη παρουσιάστηκε στις 15 Φεβρουαρίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο πνοής που θα προστεθεί στα ήδη υλοποιημένα, ανάλογης αισθητικής και ακτινοβολίας που θα αλλάξουν την όψη της Αθήνας μας και θα την εδραιώσουν ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με πλούσια ιστορία και ξεχωριστό χαρακτήρα που ο κάθε πολίτης του κόσμου θα επιθυμεί να επισκεφθεί και να θαυμάσει.

Η Αθήνα ως, μια από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου συνδυάζει ιδανικά το αρχαίο με το σύγχρονο. Από τη μοναδική ανά τους αιώνες Ακρόπολη και τον μαγικό λόφο του Λυκαβηττού στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», ένα αρχιτεκτονικό στολίδι σχεδιασμένο από τον Ρέντσο Πιάνο που φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Από το Ωδείο Ηρώδου Αττικού και την Αρχαία Αγορά στην πρόσφατα ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το νέο εμβληματικό Αρχαιολογικό Μουσείο μέσα στα επόμενα χρόνια και η λίστα δεν τελειώνει φυσικά εδώ.

Η πόλη που γέννησε τη δημοκρατία, μια πόλη-πολιτιστικός φάρος και εστία ανάπτυξης των Γραμμάτων. Η Αθήνα μας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ