Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Κινηματογράφος: Οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα την Πέμπτη 30 Μαρτίου

Ο συνεργάτης μας Άγγελος Πολύδωρος παρουσιάζει και σχολιάζει τις ταινίες που προβάλλονται από την Πέμπτη 30/3/2023 στους κινηματογράφους.

================================================

Το μπλε καφτάνι – Le bleu du caftan

Ο Χαλίμ και η Μίνα έχουν ένα παραδοσιακό ραφείο σε μια από τις παλαιότερες γειτονιές του Μαρόκου. Για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις εντολές των απαιτητικών πελατών, προσλαμβάνουν τον Γιουσέφ. Ο ταλαντούχος μαθητευόμενος δείχνει τη μέγιστη αφοσίωση στην εκμάθηση της τέχνης του κεντήματος και της ραπτικής από τον Χαλίλ και πολύ σύντομα τρυπώνει καταλυτικά ανάμεσά τους.

Μια ταινία χαρακτήρων και ένα εξαιρετικό κοινωνικό σχόλιο πάνω στον πουριτανισμό μιας κοινωνίας που προσπαθεί να εκμοντερνισθεί.

INFO

Είδος: Δραματική, 122΄

Χώρες: Γαλλία, Μαρόκο, Βέλγιο, Δανία, 2022

Σκηνοθεσία: Μαριάμ Τουζανί

Παίζουν: Λούμπνα Αζαμπάλ, Σαλέχ Μπακρί, Αγιούμπ Μισιούι

Διανομή: Danaos Films, Rosebud21

 

Τα οχτώ βουνά – Le otto montagne

Η ιστορία μιας φιλίας δυο παιδιών που γίνονται άνδρες, που προσπαθούν να χαράξουν τη δικιά τους πορεία μακριά από τις επιταγές των πατεράδων τους, αλλά που μέσα από τα μονοπάτια που παίρνουν τελικά πάντα επιστρέφουν στις ρίζες τους. Ο Πιέτρο είναι ένα παιδί που έρχεται από την πόλη, το βιομηχανικό Τορίνο, ο Μπρούνο είναι το μοναδικό παιδί ενός σχεδόν εγκαταλειμμένου χωριού στο βουνό. Η γνωριμία τους ένα καλοκαίρι θα ενώσει για πάντα τις εντελώς διαφορετικές ζωές τους.

INFO

Είδος: Δραματική,

Χώρες: Ιταλία, Βέλγιο, 2022

Σκηνοθεσία: Φελίξ Βαν Γκρόνινγκεν & Σάρλοτ Βαντερμίς

Παίζουν: Λούκα Μαρινέλι, Αλεσάντρο Μπόργκι

Διανομή: One from the Heart

 

Ο άρχοντας των μυρμηγκιών – Il signore delle formiche

Η ταινία αφηγείται τη συγκλονιστική αληθινή ιστορία του Ιταλού ποιητή, θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη Άλντο Μπραϊμπάντι, ο οποίος καταδικάστηκε για τη σχέση του με έναν κατά πολύ νεότερό του άντρα στην Ιταλία του ’60. Στον ιταλικό ποινικό κώδικα η ομοφυλοφιλία δεν υπήρξε ποτέ παράνομη, αφού η καταδίκη της από την επίσημη εξουσία θα αναγνώριζε την ύπαρξή της, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε ποτέ την εξουσία να επινοήσει άλλους τρόπους να επιβληθεί και να καταπνίξει τη διαφορετικότητα.

INFO

Είδος: Δραματική, 130΄

Χώρα: Ιταλία, 2022

Σκηνοθεσία: Τζιάνι Αμέλιο

Παίζουν: Λουίτζι Λο Κάσιο, Έλιο Τζερμάνο, Σάρα Σεράιοκο

Διανομή: Ama Films

 

Ζλάταν – Jag är Zlatan – I am Zlatan

Μια ταινία ενηλικίωσης που αποτυπώνει το μεγάλωμα του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς Σουηδού σούπερ σταρ των γηπέδων σε ένα ταραχώδες σουηδικό προάστιο. Με καταγωγή από Βαλκάνιους γονείς, το ποδόσφαιρο ήταν η λύτρωση του Ζλάταν, όπου το ιδιαίτερο ταλέντο και η αυτάρκειά του τον εκτίναξαν στην κορυφή του διεθνούς ποδοσφαίρου να παίζει για ομάδες όπως ο Άγιαξ, η Γιουβέντους, η Ίντερ, η Μίλαν, η Μπαρτσελόνα, η Παρί Σεν Ζερμέν και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Βασισμένη στην αυτοβιογραφία του, που δημοσιεύθηκε το 2011 με τίτλο «Είμαι ο Ζλάταν».

INFO

Είδος: Αθλητική, Βιογραφία, 100΄

Χώρα: Σουηδία, 2021

Σκηνοθεσία: Γενς Σιόργκεν

Παίζουν: Ντομινίκ Μπαϊρακτάρι Άντερσον (Ζλάταν από 11 έως 13 ετών), Γκράνιτ Ρουσίτι (από 17 έως 23 ετών), Σέντομιρ Γκλισόβιτς

Διανομή: Neo Films

 

Dungeons & Dragons: Εντιμότητα μεταξύ κλεφτών – Dungeons & Dragons: Honor among thieves

Ένας γοητευτικός κλέφτης και μια ομάδα τυχοδιωκτών οργανώνουν μια επική ληστεία για την απόκτηση ενός χαμένου κειμηλίου, αλλά τα σχέδια τους θα στραβώσουν επικίνδυνα, όταν συγκρουσθούν με τα λάθος άτομα. Η ταινία «Dungeons & Dragons: Εντιμότητα Μεταξύ Κλεφτών» ζωντανεύει τον πλούσιο κόσμο και το πνεύμα του θρυλικού παιχνιδιού ρόλων (role playing game) σε μια ξεκαρδιστική και γεμάτη δράση κινηματογραφική περιπέτεια.

INFO

Είδος: Φαντασίας, Περιπέτεια, Δράσης, 134΄

Χώρες: ΗΠΑ, Καναδάς, 2023

Σκηνοθεσία: Τζον Ντέιλι & Τζόναθαν Γκόλντσταϊν

Παίζουν: Κρις Πάιν, Μισέλ Ροντρίγκεζ, Χιού Γκραντ, Ρέτζι-Τζιν Πέιτζ, Σοφίς Λίλις

Διανομή: Feelgood

 

Anthropause

Μια ταινία στο μεταίχμιο του ντοκουμέντου και του μύθου. Ένα μοναδικό ταξίδι εξερεύνησης της σχέσης του ανθρώπου με την πίστη και τη γνώση, το φυσικό και το μεταφυσικό. Στο πλαίσιο της εξερεύνησης μεταξύ πίστης και σκεπτικισμού, εμφανίζονται και μιλούν στο ντοκιμαντέρ θρησκευτικοί εκπρόσωποι, ο Ηγούμενος του Πανορμίτη, o Μητροπολίτης Σύμης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος και απλοί πιστοί που καταθέτουν τη δική τους θαυματουργική εμπειρία, ενώ από την πλευρά της γνώσης εμφανίζονται και εκφράζουν απόψεις διακεκριμένοι επιστήμονες, όπως ο Δημήτρης Νανόπουλος και ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.

INFO

Είδος: Ντοκιμαντέρ, 88΄

Χώρα: Ελλάδα, 2023

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Χρήστος Γόδας

Διανομή: Nostalgia Blue Inc

 

Απομνημονεύματα Κολοκοτρώνη

Διαδραστικό θεατρικό ντοκιμαντέρ το οποίο αφηγηματικά τοποθετεί τον Κολοκοτρώνη, σύμβολο της Ελληνικής Επανάστασης, σε ένα ιδιότυπο, νοητό, ιστορικό μουσείο, ως ένα ζωντανό και παρόν «έκθεμα». Με επίκεντρο τη θεατροποιηµένη μορφή του λόγου του Κολοκοτρώνη (Μάνος Βακούσης), η αφήγηση αναφέρεται στη ζωή και τα πεπραγμένα του, ενώ ταυτόχρονα πλαισιώνεται µε ηχοτοπία, ζωντανή μουσική, video art και live filming με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, σε ένα συνεχή διάλογο ανάμεσα στο ιστορικό παρελθόν, τη μνήμη και την πρόσληψή του στο παρόν.

INFO

Είδος: Ντοκιμαντέρ, 78΄

Χώρα: Ελλάδα, 2023

Σκηνοθεσία: Μαριάννα Λαμπίρη

Παίζει: Μάνος Βακούσης

Διανομή: New Star

 

Η βασίλισσα της Νέας Υόρκης – Queen of the Deuce

Από την Ελλάδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τα πορνοσινεμά της Times Square τη δεκαετία του ’70, η νέα ταινία της Βάλερυ Κοντάκου, αφηγείται την πολυτάραχη και συναρπαστική ζωή της Τσέλι Γουίλσον μιας Ελληνοεβραίας από τη Θεσσαλονίκη.

INFO

Είδος: Ντοκιμαντέρ, Βιογραφικό, 78΄

Χώρα: Ελλάδα, 2022

Σκηνοθεσία: Βάλερυ Κοντάκου

Διανομή: Exile Films

 

Demon slayer: Kimetsu No Yaiba – To the Swordsmith Village

Όταν η οικογένειά του σκοτώνεται από έναν δαίμονα, ο Τανχίρο Καμάντο θα ενταχθεί στο Σώμα Φονιάδων Δαιμόνων για να επαναφέρει την αδερφή του στην ανθρώπινη μορφή της.

INFO

Είδος: Animation, Περιπέτεια, 110’

Χώρα: Ιαπωνία, 2019

Σκηνοθεσία: Χαρούο Σοτοζάκι

Διανομή: The Film Group

 

Μεγαλέξαντρος (Επαν.)

Παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1900, δραπετεύει από τη φυλακή, καβάλα σ’ ένα άσπρο άλογο, ένας επικίνδυνος ληστής: ο Μεγαλέξαντρος, όπως τον αποκαλεί ο λαός, αφού βλέπει σ’ αυτόν το μυθικό ανάλογο των λαϊκών εξεγέρσεων. Με τη βοήθεια των παλικαριών του, απάγει μια ομάδα Άγγλων διπλωματών και τους κρατάει όμηρους στο χωριό του, ζητώντας από την κυβέρνηση αμνηστία και την επιστροφή της γης στους χωρικούς. Oι χωρικοί, που έχουν δημιουργήσει μια κοινότητα κάτω από την καθοδήγηση ενός δασκάλου σοσιαλιστή, υποδέχονται τον Αλέξανδρο και τους δικούς του, και τον χαιρετίζουν ως λυτρωτή. Μια αλληγορία του Θ. Αγγελόπουλου κατά την οποία ο Μεγαλέξαντρος συνδέεται με τον ίδιο τον Μέγα Αλέξανδρο της αρχαιότητας, αλλά και με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Άρη Βελουχιώτη και τον Άγιο Γεώργιο.

INFO

Είδος: Δράμα, 235΄

Χώρες: Ελλάδα, Ιταλία, 1980

Σκηνοθεσία   Θόδωρος Αγγελόπουλος

Παίζουν: Όμιρο Αντονούτι, Εύα Κοταμανίδου, Γρηγόρης Ευαγγελάτος, Τούλα Σταθοπούλου

Διανομή: New Star

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ