Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Κάμερες – “πυροσβέστες” για την προστασία του Υμηττού

Στην υπηρεσία της προστασίας του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των πνευμόνων πρασίνου της Αττικής, ενόψει της ερχόμενης αντιπυρικής περιόδου, βρίσκεται πλέον η σύγχρονη τεχνολογία, μετά την τοποθέτηση καμερών, τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, από τον Δήμο Γλυφάδας, στους πρόποδες του Υμηττού για τον εντοπισμό και την άμεση κατάσβεση πυρκαγιών.

Συγκεκριμένα, το Προηγμένο σύστημα εντοπισμού και άμεσης κατάσβεσης πυρκαγιάς θέτει για πρώτη φορά σε εφαρμογή ο Δήμος Γλυφάδας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης με την εγκατάσταση στους πρόποδες του βουνού θερμικές κάμερες με αυτόματη ενεργοποίηση σε ανίχνευση φωτιάς υδροβόλων κατάσβεσης.

Το σύστημα αυτό διαθέτει εκτεταμένες δυνατότητες για την προστασία, τόσο του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και των πολιτών, δεδομένου ότι ο εντοπισμός φωτιάς, αλλά και η έγκαιρη κατάσβεσή της θα είναι άμεση.

Ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Παπανικολάου, αναφερόμενος στην προμήθεια και την τοποθέτηση του συστήματος τόνισε: «Για πρώτη φορά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, θα χρησιμοποιήσουμε ένα προηγμένο σύστημα, για να μαθαίνουμε ότι έπιασε μια φωτιά μέσα στο πρώτο κιόλας λεπτό από την εκδήλωση της πυρκαγιάς και να την σβήνουμε άμεσα».
Πρώτος και κύριος στόχος όλων μας βέβαια παραμένει πάντοτε η πρόληψη, αλλά πλέον έχουμε ένα νέο, καινοτόμο εργαλείο και για την καταστολή».

Να σημειωθεί ότι οι θερμογραφικές κάμερες τεχνητής νοημοσύνης συνοδεύονται μάλιστα από σύστημα με αυτόματη ενεργοποίηση υδροβόλων κατάσβεσης σε περίπτωση ανίχνευσης φωτιάς.

Τα υπερσύγχρονα αυτά συστήματα έχουν ήδη εγκατασταθεί στον Υμηττό, σε συγκεκριμένα σημεία και σύντομα θα τοποθετηθούν περισσότερα για την πλήρη κάλυψη της περιοχής.

Το σύστημα διαθέτει αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης (AI) που βασίζονται στο λεγόμενο deep learning analysis και μπορούν να ανιχνεύσουν είτε καπνό είτε φωτιά με ακρίβεια 98%, σε ύψος 40 εκατοστών.

Μόλις ανιχνευτεί φωτιά, ειδικά υδροβόλα που είναι συνδεδεμένα με το σύστημα, αυτόματα και χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, εκτοξεύουν νερό για άμεση κατάσβεση της περιοχής ενώ ταυτόχρονα δίνουν ικανό χρόνο στην Πυροσβεστική και στην Πολιτική μας Προστασία για να παρέμβουν.

Τέλος, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γλυφάδας, το επόμενο διάστημα θα τεθούν σε εφαρμογή επιπλέον μέτρα για την αποτελεσματική προστασία του βουνού που πρέπει να διαφυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού

Το έργο προφύλαξης του Υμηττού μελετήθηκε και σχεδιάστηκε επί των ημερών της νυν αντιδημάρχου Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, πρώην υπεύθυνης Πολιτικής Προστασίας, Άννυς Καυκά και ολοκληρώθηκε, με τη συνδρομή του Εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου Πολιτικής Προστασίας, Δημοτικής Αστυνομίας και Σταθμού Μεταφόρτωσης, Δημήτρη Τσαμπίρα.

Διαβάστε επίσης: Ένα βιβλίο – αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ