Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων παρουσιάζεται αύριο στο ΔΕΑΠ

Τα μυστικά του πρώτου υπολογιστή της ανθρωπότητας, του μηχανισμού των Αντικυθήρων θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν όσοι θα βρεθούν αύριο Τετάρτη 5 Απριλίου στην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματοθέατρου «Μ. Μερκούρη», στην επιστημονική διάλεξη για το αρχαίο αριστούργημα της μηχανικής.

Η διάλεξη αποτελεί συνέχεια των επιστημονικών διαλέξεων στο Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΔΕΑΠ) Γλυφάδας, που σήμερα σε μία κατάμεστη αίθουσα φιλοξένησε τη διάλεξη του Καθηγητή Φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου Χρήστου Γιανναρά, με θέμα «Προσόν ή μειονέκτημα να είσαι Έλληνας σήμερα;».

Παρουσία του δημάρχου Γιώργου Παπανικολάου, οι αρμόδιοι για τη λειτουργία του ΔΕΑΠ αντιδήμαρχοι, Παιδείας Μάριος Κασσέρης και Εσόδων/Προγραμματισμού Νατάσσα Αργυροπούλου, συντόνισαν την εκδήλωση και προανήγγειλαν την πολύ ενδιαφέρουσα αυριανή διάλεξη, κατά την οποία ο Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών Ξενοφών Μουσάς θα μιλήσει για τον αρχαιότερο υπολογιστή του κόσμου: Τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένας αναλογικός μηχανικός υπολογιστής, που χρησιμοποιείτο ως όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων. Πρόκειται για τον αρχαιότερο γνωστό πολύπλοκο μηχανισμό πλανητικής λειτουργίας! Κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της ελληνιστικής περιόδου, μεταξύ 150 π.Χ. και 100 π.Χ., και είναι σχεδόν μισό αιώνα παλαιότερος από το ίδιο το ναυάγιο του πλοίου που τον μετέφερε, ναυάγιο το οποίο εκτιμάται πως συνέβη μεταξύ του 87 π.Χ. και του 63 π.Χ.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες μελέτες, ο μηχανισμός φέρεται να υπολόγιζε με ακρίβεια τη θέση του Ήλιου και της Σελήνης, καθώς επίσης και τις φάσεις της. Μπορούσε να εμφανίζει κάθε πότε θα συνέβαινε έκλειψη Ηλίου και Σελήνης, λαμβάνοντας ως βάση τον βαβυλωνιακό κύκλο του Σάρου (κατά την αρχαιότητα, ο κύκλος αυτός ήταν μια χρονική περίοδος ίση με 6.585,3 ημέρες ή 18 έτη και 11 ημέρες περίπου).

Πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εικαζόταν πως ο μηχανισμός χρησιμοποιούνταν ως αστρολάβος, δρομόμετρο, αστρονομικό ναυτικό ρολόι, πλανητάριο ή αρχαίος πλοογνώμονας. Bέβαιο είναι ότι ανήκε σε κάποιον πολύ πλούσιο της εποχής και πως θα κάνουμε αρκετό καιρό για να ανακαλύψουμε την πλήρη χρήση του. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων έχει γίνει αντικείμενο θαυμασμού εκατομμυρίων ανθρώπων, καθώς έχει εκτεθεί μέχρι το Πεκίνο, αλλά λόγω της ευαίσθητης φύσης και της σημαντικότητάς του κρίνεται πλέον σκόπιμο να μην μετακινείται εκτός Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης: Ένα βιβλίο – αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ειδήσεις από την Γλυφάδα στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ