Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Δέσμη προτάσεων για Πάρκο 600 στρεμμάτων στον Φαληρικό Όρμο

Στην οριστική ταυτότητα ενός Μητροπολιτικού πάρκου συμβάλει ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου, που κατέθεσε στην Περιφέρεια Αττικής δέσμη προτάσεων που αφορούν στην υλοποίηση της δεύτερης φάσης των έργων ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου.

Στόχος της δημοτικής Αρχής του Π. Φαλήρου είναι η αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, μέσω της δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου έκτασης 600 στρεμμάτων που θα είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους, ενώ θα συνεισφέρει στην μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου, δίνοντας την εναλλακτική λύση της λειτουργίας θαλασσίων μέσων αστικής συγκοινωνίας.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος κατέθεσε δέσμη προτάσεων προκειμένου να συμπεριληφθούν στον φάκελο του έργου υλοποίησης του τελικού σχεδίου της δεύτερης φάσης ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, με αναβάθμιση της περιοχής, μέσω της δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου έκτασης 600 στρεμμάτων.

Για την ενίσχυση της προσβασιμότητας και προσιτότητας του έργου, καθώς και τη μείωση των οδικών και χερσαίων εν γένει κυκλοφοριακών φόρτων της ευρύτερης περιοχής, ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Φωστηρόπουλος προτείνει τη σύνδεση της όμορης με το έργο περιοχής του Φλοίσβου με τον Πειραιά, μέσω ενός δικτύου θαλάσσιων αστικών συγκοινωνιών, προσφέροντας μια νέα εναλλακτική δυνατότητα για τις καθημερινές τους μετακινήσεις. Και, παράλληλα, επαναδιατυπώνει την πάγια επιδίωξη, για διασύνδεση του Παλαιού Φαλήρου με το Mετρό.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φωστηρόπουλος: «Θελήσαμε να συμβάλλουμε στην οριστικοποίηση της ταυτότητας του πάρκου, που φιλοδοξούμε να είναι ανοικτό, προσβάσιμο και ασφαλές. Ένας χώρος που θα αποτελεί πόλο ψυχαγωγίας, άθλησης, πολιτισμού και θα συγκαταλέγεται στα καλύτερα πάρκα της Ευρώπης. Θα ήθελα να συγχαρώ τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, που με συστηματική δουλειά, κατάφερε να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την οριστική υλοποίηση του έργου».
Η υλοποίηση του τελικού Σχεδίου Γενικής Διάταξης αναπτύχθηκε σε δύο φάσεις, με την ολοκληρωμένη ήδη Α’ φάση, να περιλαμβάνει έργα μεταφοράς και έργα συγκοινωνιακών και υδραυλικών υποδομών.

Ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την έναρξη υλοποίησης της Β’ φάσης, η οποία δίνει έμφαση στην ανάπτυξη σημαντικών χώρων πρασίνου, πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, παιδικών χαρών καθώς και πλήθους εκπαιδευτικών, πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και αθλητικών εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Γενικής Διάταξης, ο αστικός ιστός επεκτείνεται μέσα στο Πάρκο μέχρι και τη θάλασσα με την μορφή προβλητών και η θάλασσα διεισδύει στο Πάρκο μέσω γραμμικών καναλιών. Πρόκειται για ένα διαπερατό, αειφόρο, συμπεριληπτικό και περιβαλλοντικά οικείο χώρο, ελεύθερα προσβάσιμο από πολίτες και επισκέπτες όλων των ηλικιών, ένα εστιακό σημείο της αθηναϊκής κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής και τόπο κοινωνικής διάδρασης, όπου η αλληλεπίδραση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων προσφέρει μοναδικές εμπειρίες εκπαίδευσης, πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής.

Όσον αφορά στην σύνδεση του έργου με το Παλαιό Φάληρο, ο σχεδιασμός του αποσκοπεί στη λειτουργική ενοποίηση και αισθητική συνοχή της παραλιακής ζώνης από το ΣΕΦ μέχρι το Σούνιο.

Σε αυτόν εντάσσεται ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων και αστικού περιπάτου εντός του Πάρκου, συνδεδεμένα και με άλλες ποδηλατικές διαδρομές της πόλης (Γκάζι, Φάληρο), συμπεριλαμβανομένου του παράκτιου πεζόδρομου/ποδηλατόδρομου, από το Φάληρο έως το Σούνιο που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης.

Διαβάστε επίσης: Γιάννης Φωστηρόπουλος: «Θα γίνουν ωραία πράγματα στον Φαληρικό Όρμο»

Ειδήσεις από το Παλαιό Φάληρο στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ