Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Μεγάλη συμμετοχή στα «προσφυγικά οδωνυμικά του Βύρωνα»

Μεγάλο ενδιαφέρον για την ιστορία του Βύρωνα, ο οποίος φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυση του πρώτου συνοικισμού, έδειξαν οι δεκάδες πολίτες που προσήλθαν στον κήπο του Μουσείου Ιστορίας Βύρωνα (Παλαιό Δημαρχείο) στην παρουσίαση του βιβλίου “Τα προσφυγικά οδωνυμικά του Βύρωνα, Συμβολή στην προσφυγική ιστορία της πόλης” του αρχαιολόγου-ιστορικού, εκπαιδευτικού και συγγραφέα Λουκά Ζώνα. Η έκδοση αυτή των 300 σελίδων έγινε από τον Δήμο Βύρωνα, στο πλαίσιο των δράσεών του για τα εκατόχρονα της Μικρασιατικής Καταστροφής, η οποία αποτέλεσε την αφετηρία της δημιουργίας της πόλης ως προσφυγικού συνοικισμού.

Η παρουσίαση έγινε από τον συγγραφέα Λουκά Ζώνα και τον ιστορικό Μιχάλη Βαρλά με το συντονισμό του καθηγητή ιστορίας και προέδρου του Δ.Σ. Βύρωνα, Γιώργου Πλακίδα.

«Είναι ιδιαίτερα μεγάλη η χαρά μου για την εκδήλωση και διπλά μεγάλη που αυτή πραγματοποιείται σε αυτόν τον ιστορικό χώρο, σε αυτό τον “ομφαλό” θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε, για την πόλη του Βύρωνα, το Παλαιό Δημαρχείο. Ένα ιστορικό κτίριο, που σύντομα προσδοκούμε πως θα ενισχυθεί ως “ομφαλός” της πόλης, αποτελώντας το σπίτι του Μουσείου Ιστορίας της Πόλης του Βύρωνα και φιλοξενώντας 100 χρόνια ιστορίας και ανθρώπων. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ιστορία, είναι πρώτα και κύρια οι άνθρωποι», δήλωσε ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης. Το βιβλίο του κυρίου Ζώνα, συνέχισε, «αποτελεί στην ουσία ένα έντυπο οδοιπορικό στους δρόμους του Βύρωνα, έναν χρήσιμο οδηγό που συνδέει το παρόν με το παρελθόν και εξηγεί πολλές από τις ιδιαιτερότητες και τις απορίες που πολλοί μπορεί να έχουμε σχετικά με τα οδωνύμια της πόλης, διανθισμένο με ιστορικές και γεωγραφικές γνώσεις για το Βύρωνα και τη Μικρά Ασία».

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Λεμονιά Κλωνάρη, Χρήστος Σπυρόπουλος και Δημήτρης Κόκκαλης, η γενική γραμματέας του Δήμου Νατάσα Βαρουχάκη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σοφία Δασκαλάκη, Πάνος Τριγάζης, Ιουλία Κιούπη, Βασίλης Μουντοκαλάκης, εκπρόσωπος του διοικητή της ΑΣΔΕΝ Γιώργος Κολοβός, η περιφερειακή σύμβουλος με τη “Δύναμη Ζωής” Ελένη Βασιλοπούλου, ο Απόστολος Κοκόλιας, ο Δημήτρης Σάρολας πρόεδρος της “Πανιωνίου Στέγης”, οι δ/ντες των σχολείων Γιάννης Τέγας και Κατερίνα Πονηρού και ο Μιχάλης Τοπούζης δημιουργός της ιστοσελίδας “Πάλαι ποτέ στον Βύρωνα”.

Το βιβλίο “Τα προσφυγικά οδωνυμικά του Βύρωνα” που μοιράστηκε δωρεάν σε όλους τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση με την υπογραφή του συγγραφέα, έχει τυπωθεί συνολικά σε 1.000 αντίτυπα, τα οποία θα διανεμηθούν στις βιβλιοθήκες όλων των σχολείων του Βύρωνα, στους πολιτιστικούς φορείς, σε όμορους δήμους.

Διαβάστε επίσης: 53 υιοθεσίες ζώων το τελευταίο διάστημα από τον Δήμο

Ειδήσεις από τον Βύρωνα στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ