Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Ο «άπιστος» Θωμάς, στη ζωή του Ιησού Χριστού

Γράφει η Ελένη Κονιαρέλλη-Σιακή.

Ο Απόστολος Θωμάς ήταν ένας από τους 12 μαθητές του Ιησού Χριστού. Το όνομά του προέρχεται από την εβραϊκή λέξη «thaom» που σημαίνει δίδυμος. Ήταν Ιουδαίος από τη Γαλιλαία και το επάγγελμά του ήταν ψαράς. Όταν γνώρισε τον Χριστό δεν δίστασε ούτε στιγμή ν’ αφήσει πίσω την μέχρι τότε ζωή του και ν’ ακολουθήσει τον Δάσκαλο από την Ιουδαία. Έγινε ένας από τους πιο ένθερμους μαθητές του Ιησού. Σαν χαρακτήρας ήταν πολύ ζωηρός, παρορμητικός, γενναίος, αλλά και πολύ δύσπιστος. Αγαπούσε τον Χριστό μέχρι αυτοθυσίας και αυτό το καταλαβαίνουμε από το γεγονός ότι παρακινούσε και τους άλλους μαθητές να πεθάνουν μαζί με τον Δάσκαλο, λέγοντας: «Άγωμεν και ημείς ίνα αποθάνωμεν μετ’ αυτού» (Ιωαν. ια’ 16).

Όταν μετά την Ανάσταση εμφανίστηκε ο Ιησούς στους Αποστόλους, έτυχε ο Θωμάς ν’ απουσιάζει, και όταν οι άλλοι όλοι Μαθητές του διηγήθηκαν τα γεγονότα για την Ανάσταση του Κυρίου τους, εκείνος τους απάντησε ότι δεν μπορούσε να πιστέψει «αν δεν έβλεπε με τα μάτια του, και δεν έπιανε με τα χέρια του τις πληγές του Ιησού από τα καρφιά του Σταυρού, και από το δόρυ του Ρωμαίου στρατιώτη στο πλευρό Του…» Ο Απόστολος Θωμάς, αν και ήταν ένας από τους πιο τολμηρούς και θερμούς υποστηρικτές του Ιησού, η συγκεκριμένη στάση του μετά την Ανάσταση του Ιησού Χριστού, δεν ήταν και η αναμενόμενη.

Πέρασαν οκτώ ημέρες μετά την Ανάσταση και ο Χριστός παρουσιάστηκε και πάλι μπροστά στους Μαθητές Του. Αυτή τη φορά βρισκόταν εκεί και ο Θωμάς, και ο Ιησούς τον προέτρεψε να πιάσει με τα χέρια του τις πληγές Του, εφόσον μόνο έτσι θα πειθόταν ότι είχε αναστηθεί. Ο Θωμάς, ντροπιασμένος για την πράξη του αυτή, είπε ταπεινά με σκυμμένο το κεφάλι του: «Εσύ είσαι ο Κύριος μου και ο Θεός μου…» και ο Χριστός του απάντησε: «Επειδή με είδες με πίστεψες; Μακάριοι όσοι πιστέψουν, χωρίς να με δουν».

Διαβάζουμε, ότι πολύς κόσμος δεν γνωρίζει τις θυσίες, τον αγώνα και την προσπάθεια που κατέβαλε ο Θωμάς για να κηρύξει τον Λόγο του Χριστού, και ότι είναι λάθος να τον χαρακτηρίζουμε «άπιστο» και όχι «δύσπιστο» που είναι πιο σωστό, επειδή μέσα στην αναστάσιμη χαρά ο Απόστολος Θωμάς παρουσίασε μία ανθρώπινη στάση δυσπιστίας και όχι απιστίας. Αμφισβητεί και δυσπιστεί. Δεν απιστεί.

Μετά την Ανάσταση του Χριστού, ο Απόστολος Θωμάς ήταν ο Μαθητής που ανέλαβε να διαδώσει τον Λόγο του Κυρίου. Σύμφωνα με τη Παράδοση, μετά την Επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος και την προτροπή του Χριστού «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη…», ο Θωμάς κήρυξε τον Λόγο του Ευαγγελίου στα βάθη της Ασίας, στην Περσία, μέχρι και την Ινδία.

Ξεκίνησε το ταξίδι του ως υπηρέτης του Ινδού Αμβανή, που ήταν απεσταλμένος του βασιλιά Γουνδιαφόρου στα Ιεροσόλυμα. Ο Αμβανής έψαχνε για έναν ικανό χτίστη για να χτίσει ένα λαμπρό ανάκτορο για τον βασιλιά του. Μέχρι να φτάσουν στην Ινδία, ο Απόστολος Θωμάς είχε ήδη προσηλυτίσει πολλούς ανθρώπους που συνάντησε στο μεγάλο ταξίδι του. Στην Ινδία – από υπηρέτης παρουσιάστηκε ως χτίστης – και ο βασιλιάς τον κάλεσε και τον ρώτησε, αν θα μπορούσε να χτίσει ένα εντυπωσιακό παλάτι γι αυτόν, και πρόσθεσε ότι θα του έδινε όσο χρυσάφι θα χρειαζόταν για να του παραδώσει το παλάτι μέσα σε τρία χρόνια, και ακόμα ότι εκείνος θα απουσίαζε αυτά τα τρία χρόνια. Ο Απόστολος Θωμάς δέχτηκε με ενθουσιασμό την πρόταση του Βασιλιά… αλλά δεν έχτισε ποτέ το παλάτι του! Όταν έμαθε ότι ο Θωμάς είχε παρακούσει τις εντολές του, οργισμένος τον φυλάκισε μέσα σ’ έναν σκοτεινό λάκκο, παρά τις διαβεβαιώσεις του Θωμά ότι «είχε χτίσει πράγματι ένα λαμπρό παλάτι που δεν βρισκόταν στη γη αλλά στον ουρανό…», και εννοούσε ότι με τις φιλανθρωπίες που έκανε, είχε εξασφαλίσει μία θέση στον Παράδεισο για τον Βασιλιά!» Ο ειδωλολάτρης βασιλιάς δεν καταλάβαινε τίποτα από τα λόγια του Αποστόλου Θωμά. Αργότερα – όταν έμαθε από το πνεύμα του αδελφού του – τι εννοούσε, μετανόησε και έγινε Χριστιανός. Τότε ο Θωμάς αφέθηκε ελεύθερος για να συνεχίσει το Ιεραποστολικό έργο του.

Μετά από λίγο καιρό και με νέες κατηγορίες, ο Απόστολος Θωμάς φυλακίστηκε ξανά και ο βασιλιάς ζήτησε τον Θάνατό του που ήταν μαρτυρικός. Τον απομάκρυναν έξω από την πόλη από φόβο εξέγερσης των νεοβάπτιστων Χριστιανών που τον υπεραγαπούσαν. Εκεί τον υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια. Τέσσερις λόγχες διαπέρασαν το κορμί του και ο Απόστολος Θωμάς ξεψύχησε στην πόλη Μίλαπορ, το 72 μ.Χ.

Τμήμα των λειψάνων του, βρίσκονται στο Ναό του Αγίου Θωμά στην πόλη Ορτόνα της Ιταλίας. Η μνήμη του εορτάζεται από την Εκκλησία μας, την πρώτη Κυριακή μετά την Ανάσταση του Ιησού Χριστού!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ