Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Η σημαία της Παλαιστίνης αναρτήθηκε στο δημαρχείο

Η σημαία της Παλαιστίνης αναρτήθηκε στο δημαρχείο Αγίου Δημητρίου, σήμερα, Δευτέρα 15 Μαΐου, η οποία τιμάται ως Ημέρα της Παλαιστίνης. Η Δημοτική Αρχή έλαβε αυτή την απόφαση «σε ένδειξη ελάχιστης αλληλεγγύης στους αγώνες του παλαιστινιακού λαού».

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση, η Παλαιστινιακή Αρχή και οι Παλαιστίνιοι της διασποράς τιμούν κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου την Ημέρα της Καταστροφής (Νάκμπα), σε ανάμνηση του εκτοπισμού χιλιάδων Παλαιστινίων από τις πατρογονικές τους εστίες μετά την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ το 1948 (14 Μαΐου με το Γρηγοριανό ημερολόγιο). Η εκδήλωση μνήμης, αν και προϋπήρχε, καθιερώθηκε επίσημα με απόφαση του ιστορικού ηγέτη των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ το 1998.

Στις 14 Μαΐου 1948 έληξε η Βρετανική Εντολή για την Παλαιστίνη, που είχε επιβληθεί με απόφαση της Κοινωνίας των Εθνών μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ανανεωθεί από το διάδοχο σχήμα του ΟΗΕ, και την ίδια ημέρα ανακηρύχθηκε η ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ.
Οι Παλαιστίνιοι και οι Άραβες σύμμαχοί τους, έχοντας απορρίψει το ψήφισμα 181/1947 του ΟΗΕ για τη δημιουργία δύο κρατών στην περιοχή της Παλαιστίνης (Ισραηλινό και Παλαιστινιακό), ενεπλάκησαν στον Α’ Αραβοϊσραηλινό Πόλεμο, που είχε ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων να καταστραφούν εκατοντάδες παλαιστινιακές πόλεις και χωριά.

Κατά τη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων, που διήρκεσαν περίπου ένα χρόνο, 700 χιλιάδες παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους ή απελάθηκαν κι εγκαταστάθηκαν ως πρόσφυγες στην Ιορδανία, το Λίβανο, τη Συρία, τη Δυτική Όχθη (περιοχή τότε της Ιορδανίας), τη Λωρίδα της Γάζας και σε περιοχές του νεοσύστατου Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης: 12,4 εκ. για έργα στον Δήμο

Ειδήσεις από τον Άγιο Δημήτριο στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ