Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ο ρόλος της τεχνολογίας στην αναδάσωση της πόλης

Εδώ και δύο χρόνια, με πρωτοβουλία του δημάρχου Καισαριανής Χρήστου Βοσκόπουλου διενεργείται προγραμματισμός έργου αναδάσωσης της Καισαριανής με τη χρήση νεών τεχνολογιών άρδευσης μέσω υδροβιογέλης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Άαχεν και την υποστήριξη της Ένωσης Γερμανοελληνικών Συλλόγων.

Οι επικεφαλής του προγράμματος, ερευνητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου, Σπύρος Αλεξόπουλος, Markus Biel και Jürgen Pettrak πραγματοποίησαν διήμερη επίσκεψη στην Καισαριανή προκειμένου να συζητήσουν με τη Δημοτική αρχή, τους ειδικούς συμβούλους και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, τις λεπτομέρειες του προγράμματος, την έρευνα πίσω από τις νέες τεχνολογίες άρδευσης, τις τεχνικές λεπτομέρειες της εγκατάστασης και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Το κόστος υδρογέλης και 6.000 φυτών θα καλυφθεί από το Πανεπιστήμιο του Άαχεν και την Ένωση Γερμανοελληνικών Συλλόγων, ενώ την εγκατάσταση του ποτίσματος θα καλύψει ο ΣΠΑΥ.

Η πρώτη δοκιμαστική αναδάσωση θα γίνει τον Οκτώβρη στην Καισαριανή.

Την Παρασκευή, 12 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε workshop με συμμετοχή της ομάδας έργου, τον δήμαρχο Καισαριανής, Χρήστο Βοσκόπουλο, τον αντιδήμαρχο Παιδείας, Πολιτικής Προστασίας, Τουρισμού και Οικολογίας, Μάνο Κιτσέλλη, καθώς και τους δασολόγους του Δήμου Καισαριανής και του ΣΠΑΥ.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης, οι επικεφαλής του προγράμματος υλοποίησαν έρευνα πεδίου, κάνοντας μετρήσεις και συλλέγοντας δεδομένα από τον Υμηττό και συγκεκριμένα στο λόφο του Αράπη, όπου σχεδιάζεται η πιλοτική αναδάσωση.

Ο ΣΠΑΥ αγκάλιασε το πρόγραμμα από την πρώτη στιγμή και αναμένεται να επεκτείνει την εφαρμογή του στα υπόλοιπα μέλη του.

Να σημειωθεί ότι το Πρόγραμμα αναδάσωσης της Καισαριανής με τη χρήση νεών τεχνολογιών άρδευσης μέσω υδροβιογέλης είναι το δεύτερο μεγάλο πρόγραμμα που προσφέρει ο Δήμος Καισαριανής στον ΣΠΑΥ, μετά το Πρόγραμμα χάραξης μονοπατιών.

Όπως και με τα εγκαίνια του «Καισαριανή Trail», του πρώτου από τα 12 μονοπάτια που χαράσσονται στον Υμηττό, έτσι και τώρα ο βασικός Δήμος, στον οποίο υλοποιείται το πρόγραμμα και η πρώτη πιλοτική εφαρμογή του είναι ο Δήμος Καισαριανής.

Το πρόγραμμα αναδάσωσης της Καισαριανής με τη χρήση νεών τεχνολογιών άρδευσης μέσω υδροβιογέλης είναι μέρος του συνολικού σχεδιασμού της Δημοτικής Αρχής σε σχέση με την προστασία και ανάδειξη του Δάσους Κασαριανής και του Υμηττού γενικότερα.

Συμπληρωματικά με το πρόγραμμα χάραξης μονοπατιών, υλοποιούνται και τα προγράμματα «Κλιματική Αλλαγή στα σχολεία» και «Πράσινη τάξη στο βουνό», με στόχο την ενημέρωση και εκπαίδευση των μαθητών από ολόκληρη την Αθήνα, τα οποία ο Δήμος Καισαριανής υλοποιεί εδώ και δύο χρόνια σε συνεργασία με την Περιπατητική Ομάδα Υμηττού, υπό τον συντονισμό του Προέδρου της και Αντιδημάρχου Καισαριανής, Μάνου Κιτσέλλη.

Διαβάστε επίσης: Σουκατζίδεια 2023: Τιμώντας τους 200 αγωνιστές που εκτελέστηκαν από τους Ναζί

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ