Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024

Η ζωγραφιά του Θεού

Μια τρυφερή κομεντί για ένα κορίτσι ΑμεΑ που άλλαξε τον κόσμο, με πρωταγωνίστρια την Μαρία Χριστίνα Τζαβάρα που πρωτογνωρίσαμε μέσα από παραστάσεις της στο Θέατρο Διθύραμβος (στη φωτο από την παράσταση «Η βρωμιά» του Ρόμπερτ Σνάιντερ).

Σύμφωνα με το σενάριο της ταινίας, ο Δημήτρης γυρνάει στην Ελλάδα μετά το θάνατο της μητέρας του για να βάλει σε ίδρυμα την ανάπηρη αδερφή του ώστε να ζήσει τον έρωτα του με τη Στέλλα.  Η ζωή όμως έχει διαφορετική άποψη.  Στο πατρικό τον περιμένουν εκπλήξεις που θα ανατρέψουν ολοκληρωτικά την προσωπική του ζωή και την κοσμοθεωρία του.  Στη συνέχεια κωμικά περιστατικά, εκβιασμοί, ίντριγκες και έρωτες θα συνθέσουν ένα γαϊτανάκι αποκαλύψεων και καταστάσεων που δύσκολα θα ξεμπερδευτούν.

«H Ζωγραφιά του Θεού» είναι βασισμένη στο βραβευμένο ομότιτλο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Μυλωνά.  Μια συγκινητική κωμωδία που δείχνει τι αλλαγές μπορεί να επιφέρει σε μια οικογένεια η έλευση ενός παιδιού με αναπηρία και πόσες υπέροχες στιγμές μπορούμε να ζήσουμε μαζί του, αν βάλουμε πάνω απ’ όλα την αγάπη!  Μια διεισδυτική ματιά στον κόσμο των ΑμεΑ και στον περίγυρο τους.  Η ταινία συνδυάζει την κωμωδία, τη συγκίνηση, τον προβληματισμό και την τελική κάθαρση. Ένα έργο που δείχνει ότι αυτά τα παιδιά δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού.

 

Έγραψαν για την ταινία

«Όλοι έχουμε φτιάξει μία εικόνα για το τέλειο και την κυνηγάμε. Στην πορεία της ζωής μας όμως, συναντάμε χτυπήματα. Καθένας μας σπάει σε διαφορετικά σημεία και μας μένουν ελαττώματα, κάτι σαν την αναπηρία της Θεοδώρας. Άλλοι ζητούν κάποιο καταφύγιο να κρυφτούν και άλλοι πολεμούν να διαφυλάξουν το δικό τους μοναδικό χαρακτηριστικό, που κάνει τον καθένα μας να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους. Μερικές φορές παραδινόμαστε στην ισοπέδωση της ομοιομορφίας, όμως για να γίνουμε πραγματικά ευτυχισμένοι πρέπει να αφήσουμε αυτή την εικόνα στην άκρη.

Γιατί ακόμα και αν λάμπουμε στο φως των άλλων, ακόμα και αν σπάμε εύκολα, πολλοί από εμάς ζούμε με την ελπίδα ότι θα καταφέρουμε να νικήσουμε όλο τον κόσμο, ακόμα και με μία μικρή δόση αληθινής αγάπης.

Ο κόσμος πρέπει να αλλάξει, να ενημερωθεί, να ενεργοποιηθεί, να εκπαιδευτεί και τελικά να έρθει κοντά με ένα μεγάλο και «διαφορετικά» όμορφο μέρος του κοινωνικού μας συνόλου.

Ο Ιάκωβος Μυλωνάς και οι πρωταγωνίστριες του, Μαρία Χριστίνα ΤζαβάραΣτεφανία ΓκουρνέλουΕύη ΚαραδήμαΚωνσταντίνα Μπάδρα, είναι από εκείνους τους ανθρώπους που κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο. Ο στόχος τους είναι μεγάλος, αλλά η επιθυμία τους ακόμα μεγαλύτερη. Θέτουν ως στόχο τους την επανατοποθέτηση των ΑμεΑ στο κοινωνικό σύνολο με νέα ώθηση, αλλά και δυναμική.

Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης, μετά το τέλος της παράστασης δήλωσε: «Αυτό που καταλαβαίνω, είναι αυτό το υπέροχο συναίσθημα που ένιωσα εγώ όταν σηκώθηκαν όλοι και χειροκροτούσαν, χόρευαν και τραγουδούσαν μαζί μας για τόση πολλή ώρα και κανένας δε σταματούσε και κανένας δεν ήθελε να φύγει, για να μη σταματήσει η μαγεία. Η πραγματικότητα έγινε μαγεία και μας ταξίδεψε!!!»

Όλοι αποχωρήσαμε από την αίθουσα με ένα δάκρυ συγκίνησης στα μάτια και μια ισχυρή δύναμη στην ψυχή. Τελικά τα πιο απλά είναι και τα πιο όμορφα, όταν δε είναι καλά δουλεμένα και ειπωμένα από ταλαντούχους ανθρώπους, τότε το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό. Ένα «πάντρεμα» του όμορφου λόγου και της μαγείας της μουσικής και του χορού. Χωρίς περιττές φανφάρες και χωρίς εντυπωσιακά κοστούμια και σκηνικά, όλα άρτια καλλιτεχνικά, αισθητικά και ηθικά.

Είναι παρήγορο στα δύσκολα να περισσεύει η διάθεση, η αγάπη, το χιούμορ, η μνήμη και η αλήθεια. Μακάρι όλοι οι χώροι στην πόλη να γέμιζαν με τέτοιες παραστάσεις και προθέσεις!» (Πηγή: https://www.kallitexnes.gr/   Καλλιόπη Τσόγκα Φλέσσα)

=================

«Αλήθεια μπορεί τα πάντα να σώσει η αγάπη; Η αλήθεια είναι πώς όλα τα μπορεί η αγάπη. Κυρίως να ξεσκεπάζει το προσωπείο από το ψέμα και να φανερώνει το αληθινό πρόσωπο. Τι γίνεται όμως όταν οι ατομικές φιλοδοξίες  διαβρώσουν τον άνθρωπο; Το μόνο που θα μπορούσε να συμβεί σε αυτή την περίπτωση είναι η απόλυτη παράνοια, όπως εδώ. Στο πρόσωπο της χορεύτριας (Εύη Καραδήμα) βλέπουμε την αλλοτρίωση του εγώ. Η αντι-ηρωίδα εδώ, φιλόδοξη και μνησίκακη, έχει πλέξει μέσα στο μυαλό της μία απίστευτη φαντασίωση, η οποία την οδηγεί στο απόλυτο χάος, στην απόλυτη παράνοια.

Αντίθετα ο ήρωας μας (Ιάκωβος Μυλωνάς) αυτός που θυσίασε τη ζωή του – σαν άλλος Μεσσίας- αλλά και την προσωπική του βολή για κάποιον άλλον συνάνθρωπό του, στην προκειμένη περίπτωση για την αδερφή του (Νανα Τζαβάρα), κερδίζει στο τέλος αυτό που πραγματικά αξίζει. Την αγάπη. Αφού αυτή επιστρέφει στο διπλάσιο. Παύει να ζει στη σκιά, κερδίζει με την αξία του την αναγνώριση που του πρέπει.

Το σενάριο επικεντρώνεται στην αποδοχή της διαφορετικότητας , και μέσα από αυτό έξυπνα αναδύονται πολλά υπαρξιακά προβλήματα που απασχολούν σήμερα τον σύγχρονο άνθρωπο. Ο παραπληγικός που περνά τη ζωή του πάνω σε ένα καροτσάκι παραμελείται από τους άλλους και όχι μόνο παραμελείται από το κοινωνικό σύνολο, αλλά υποτιμάται το πρόσωπό του. Το κακό αντιμάχεται το καλό μέσα στην ανθρώπινη ψυχή και κερδίζει η αγάπη. Ο Δημήτρης(Ιάκωβος Μυλωνάς) με την τόλμη και τη γενναιότητα του αλλά κυρίως με τη φροντίδα του γίνεται ισάγγελος και δίνει στην Θεοδώρα (Χριστίνα Τζαβάρα) τα φτερά που της λείπουν. Εκείνη πάλι επιστρέφει αυτή την αγάπη με το πνεύμα και την καλοσύνη της στο έπακρο. Το χιούμορ γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ πόνου και αλήθειας.

Ο Ιάκωβος Μυλωνάς ξέρει ότι το χιούμορ είναι ο καταλύτης του δράματος. Μέσα στις τόσες δυσκολίες που υπάρχουν στη ζωή μας μόνο το χιούμορ μπορεί να απαλύνει τη σκληρή πραγματικότητα. Η Χριστίνα, Νανά Τζαβάρα μετατρέπεται σε έναν ολόλευκο κύκνο που με τα φτερά της αγάπης πετά πάνω από τα εμπόδια της κακίας και της κοινωνικής απομόνωσης. Έξυπνο σκηνοθετικό τέχνασμα του Γιάννη Καλογερόπουλου, ο χορός ανάμεσα στις μπαλαρίνες, της σκιάς και του φωτός με νικητή την προσπάθεια, τον αγώνα απόταξης των δεσμών της υποταγής. Ο συγγραφέας μας βάζει σε έναν παραλληλισμό να αναγνωρίσουμε την αξία της ζωής. Να υπερασπιστούμε και να αγκαλιάσουμε το δίκιο. Μέσω αυτού γινόμαστε οι ίδιοι δικαστές – θεατές του άδικου και παράλογου, της ματαιοδοξίας και της φιλοδοξίας, του απάνθρωπου, κτηνώδους εγωισμού. Η Θεοδώρα σμιλεύει μέσα μας την αγάπη και μας την προσφέρει, ως αντίδωρο, για την υπέρτατη αξία της ζωής.» (Πηγή: https://www.fractalart.gr/i-zografia-toy-theoy/  Χρύσα Νικολάκη)

INFO

Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλογερόπουλος

Σενάριο: Ιάκωβος Μυλωνάς

Δ/νση Φωτογραφίας: Γιαννης Καλογεροπουλος

Πρωταγωνιστούν: Ιάκωβος Μυλωνά, Νανά Τζαβάρα, Εύη Καραδήμα, Στεφανία Γκουρνέλου

Ευτυχία Μελή – Φιλική Συμμετοχή: Σπύρος Μπιμπίλας, Μαίρη Ανανιάδου, Χρήστος Μπίλιας, Κωνσταντίνα Μπάδρα

Γιάννης Κιουφτής, Μαργαρίτα Λουκιπούδη, Μάξιμος Γκάσιος

Διάρκεια: 96 λεπτά

Παραγωγή: Unreality Pictures

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ