Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024

«Άξιον εστί(ν)», η Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Αγίου Όρους

Γράφει η Ελένη Κονιαρέλλη – Σιακή.

Πριν από λίγες ημέρες « ήρθε» από το Άγιο Όρος, στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας «Άξιον εστί». Ήρθε η Μητέρα του Θεού και Μητέρα όλων των Χριστιανών, των καλών, των κακών, των αναξίων, των αμαρτωλών, των δούλων, των σκλάβων, των ασθενών… όλων, που προστρέχουν στην αγαθότητά Της, ελπίζοντας στο έλεος και την ευσπλαχνία Της.

Η «εφέστιος» εικόνα του Αγίου Όρους, (που βρίσκεται στο Πρωτάτο του Αγίου Όρους), εικονίζει την Θεοτόκο να βαστά με το δεξί Της χέρι τον Ιησού Χριστό, ο οποίος κρατάει στο δεξί Του χέρι ειλητάριο με την επιγραφή «Πνεύμα Κυρίου επ’ εμέ…».

Η εικόνα κατασκευάστηκε στην Κωνσταντινούπολη κατά το πρότυπο της Παναγίας της Ελεούσας (ή της Γλυκοφιλούσας) της Μονής Κύκκου της Κύπρου, η οποία είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, που απεικονίζει την Θεοτόκο με τη μορφή που είχε λίγο πριν την Κοίμησή Της.

Έχει διαστάσεις 70,5 εκ. x 44,0 εκ., χωρίς την αργυρή θήκη που την περιβάλλει. Λόγω του χρόνου, η μορφή της Παναγίας ήταν πολύ σβησμένη, αλλά με την ανακαίνιση που έγινε διατηρείται σε πολύ ικανοποιητική κατάσταση και διαβάζεται η επιγραφή: «ΜΗΤΗΡ ΘΕΟΥ ΚΑΡΥΩΤΙΣΣΑ».

Η πρώτη έξοδος της εικόνας «Άξιον εστί» από το Άγιο Όρος στην Αθήνα, έγινε το 1963 κατά τον εορτασμό της χιλιετηρίδας του Αγίου Όρους. Η δεύτερη έγινε τον Οκτώβριο του 1985 στη Θεσσαλονίκη κατά τα «Δημήτρια». Η τρίτη το 1987 στην Αθήνα, και ακολούθησαν και άλλες. Πρόσφατα στις 3 Μαϊου του 2023 την Θαυματουργή εικόνα που έφτασε ξανά στην Αθήνα, την υποδεχτήκαμε με ενθουσιασμό στην επίσημη τελετή στην Πλατεία της Μητρόπολης Αθηνών, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, καθώς και εκπροσώπων της Πολιτικής και Πολιτειακής Ηγεσίας.

ΤΟ «ΘΑΥΜΑ» για την Εικόνα «Άξιον εστί»!

Κατά την Αγιορείτικη Παράδοση η εικόνα βρισκόταν αρχικά σ’ ένα κελί, κάτω από τη ρωσική σκήτη του Αγίου Ανδρέα στην τοποθεσία «Άδειν». Κάποιος μοναχός που ζούσε εκεί μαζί με έναν δόκιμο μοναχό, έφυγε ένα βράδυ από το κελί του για να πάει στην Εκκλησία του Πρωτάτου, προκειμένου να παρευρεθεί σε μια αγρυπνία. Ο δόκιμος μοναχός έμεινε μόνος του και όταν είχε νυχτώσει άκουσε να χτυπούν την πόρτα του, και ανοίγοντας είδε έναν άγνωστο γέροντα μοναχό που του ζητούσε φιλοξενία. Ο άγνωστος μπήκε στο κελί του δόκιμου, και τα μεσάνυχτα άρχισαν να ψάλλουν μαζί την Ακολουθία. Όμως, μόλις έφτασε η ώρα να ψάλλουν « Την τιμιωτέραν των Χερουβείμ…», ο γέροντας πρόλαβε τον δόκιμο ψάλλοντας: «Άξιον εστίν ως αληθώς, μακαρίζειν Σε την Θεοτόκον, την Αειμακάριστον και Παναμώμητον και Μητέρα του Θεού ημών». Ο νεαρός δόκιμος άκουσε πρώτη φορά αυτόν τον ύμνο, και ζήτησε από τον γέροντα να του γράψει τα λόγια για να υμνεί την Παναγία. Ο άγνωστος γέροντας δέχτηκε, και του έγραψε τον ύμνο με το δ ά χ τ υ λ ό του επάνω σε μία πέτρα που έγινε μαλακή σαν κερί, και είπε στον νεαρό δόκιμο:

«Από εδώ και πέρα, έ τ σ ι εσείς και όλοι οι Ορθόδοξοι, να ψάλλετε αυτόν τον ύμνο…». Και ο γέροντας, αφού είπε πως τον έλεγαν Γαβριήλ, εξαφανίστηκε. Η χαραγμένη πέτρα από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ στάλθηκε στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Νικόλαο Χρυσοβέργη (984-996) ο οποίος και έδωσε την έγκρισή του για την εισαγωγή του αγγελικού αυτού ύμνου στον τελετουργικό βίο της Εκκλησίας. Το Μεγαλυνάριο « Άξιον εστί…» ψάλλεται κατά τη Θεία Λειτουργία, αμέσως μετά την εκφώνηση από τον Ιερέα του «Εξαιρέτως της Παναγίας αχράντου…», και μετά ακολουθεί το κύριο μέρος του ύμνου που αρχίζει με τον στίχο «Την τιμιωτέραν των Χερουβείμ…».

Ο Θεομητορικός Ύμνος, που αποτελείται από το Μεγαλυνάριο «Άξιον εστί…» και από τον ειρμό της Θ’ ωδής «Την τιμιωτέραν…», κατά την Αγιορείτικη Παράδοση, ψάλθηκε για πρώτη φορά από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ μπροστά στην ομώνυμη εικόνα στο κελί «Άδειν» στις 11 Ιουνίου 980/982. Μαθαίνουμε ακόμα, ότι το κελί στο οποίο έγινε ΤΟ Θ Α Υ Μ Α, ανήκει στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος, που βρίσκεται στην τοποθεσία «Λάκκος του Άδειν» στην Καψάλα, βορείως και πλησίον των Καρυών, και ότι ο γέροντας μοναχός λεγόταν Αρσένιος, και ο δόκιμος μοναχός – που ήταν παρών στο θαύμα – λεγόταν Γαβριήλ.

Από 3 Μαϊου 2023 που υποδεχτήκαμε την θαυματουργή Εικόνα «Άξιον εστί…» στην Μητρόπολη της Αθήνας, μέχρι σήμερα 17 Μαϊου 2023, που φεύγει η Παναγία μας για το «σπίτι» της στο Άγιο Όρος, όλες αυτές τι ημέρες, πλήθος κόσμου (γράφτηκε επάνω από 500.000), άντρες, γυναίκες με μωρά στην αγκαλιά, μικροί και μεγάλοι, υγιείς και ασθενείς, …δακρυσμένοι και με ένα φως ελπίδας να λαμπυρίζει παράξενα, πλήθος κόσμου, στάθηκε ακούραστα και υπομονετικά στην ουρά χιλιομέτρων – που υπήρχε ημέρα και νύχτα – για να προσκυνήσει την Χάρη Της.

Ώρα 9.30 το πρωί, τρεις ιερείς συνόδευσαν την Θαυματουργή Εικόνα κατά την έξοδό της από την Μητρόπολη Αθηνών, ενώ έξω από τον Ναό υπήρχε άγημα από τα τρία Σώματα του Στρατού, καθώς και η μπάντα του Δήμου Αθηναίων. Με μάτια που δάκρυζαν, δεκάδες πιστοί, άλλοι όρθιοι και άλλοι γονατιστοί την ώρα που η Εικόνα περνούσε από μπροστά τους προσπαθούσαν να την πλησιάσουν, να την αγγίξουν, και να την παρακαλέσουν για κάτι ακόμα που σκέφτηκαν να της ζητήσουν…και δεν πρόλαβαν.

Γνωρίζουμε ότι η θερμή Παράκληση και το γλυκό άρωμα της Πίστης για την Θαυματουργή Παναγία μας, είναι το μοναδικό φάρμακο που μπορεί να ελαφρύνει την υπαρξιακή αγωνία, αλλά και το βάρος της σύγχυσης που κυριαρχεί στην δύσκολη εποχή μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ