Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Στους 78 οι νεκροί στην Πύλο: Το χρονικό της τραγωδίας- 104 διασωθέντες, φόβοι για εκατοντάδες αγνοούμενους

Σε ένα από τα πλέον πολύνεκρα ναυάγια με μετανάστες στη Μεσόγειο εξελίσσεται το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους ανοιχτά της Πύλου, σε διεθνή ύδατα.

Τουλάχιστον 78 νεκροί έχουν ανασυρθεί έως τώρα από τη θαλάσσια περιοχή 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου μετά το ναυάγιο αλιευτικού πλοίου που μετέφερε παράτυπα μετανάστες.

Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή για τον εντοπισμό και άλλων αγνοουμένων συνεχίζονται από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και αεροσκάφη. Έως τώρα έχουν περισυλλεγεί 104 άτομα.

Ολοι οι επιβαίνοντες του αλιευτικού σκάφους αναμένεται να μεταφερθούν στο λιμάνι της Καλαμάτας όπου έχει οργανωθεί υποδοχή σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη ένα ναυαγοσωστικό του λιμενικού μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού επτά παραπλέοντα πλοία ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος

Το αλιευτικό είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης και είχε εντοπιστεί χθες το μεσημέρι από τη FRONTEX αλλά και παραπλέοντα σκάφη, χωρίς να ζητά βοήθεια. Το Λιμενικό που έφτασε στο σκάφος με περιπολογικό σκάφος, αλλά και ελικόπτερο μέσω του Θαλάμου Επιχειρήσεων κατ’ επανάληψη ρώτησε αν το σκάφος χρειαζόταν βοήθεια, με την απάντηση να είναι αρνητική. Χθες το απόγευμα φορτηγό πλοίο προσέγγισε το αλιευτικό και παρείχε τρόφιμα και άλλα εφόδια, αλλά αρνήθηκαν να λάβουν άλλη βοήθεια, λέγοντας ότι πλέουν προς την Ιταλία. Σε δεύτερο πλοίο που προσέγγισε το απόγευμα της Τρίτης το σκάφος οι επιβάτες αρνήθηκαν ακόμη και τα εφόδια, πέρα από τη συνδρομή.

Το βράδυ της Τρίτης σκάφος του Λιμενικού επιβεβαίωσε ότι στο σκάφος επέβαινε πολύ μεγάλος αριθμός μεταναστών, και παρά την άρνηση για λήψη βοήθειας, το σκάφος του Λιμενικού παρέμεινε κοντά στο αλιευτικό που συνέχιζε την πορεία του, ώσπου τα ξημερώματα σήμερα το αλιευτικό ανετράπη και στη συνέχεια βυθίστηκε, παρασύροντας στο βυθό άγνωστο αριθμό επιβατών του,

Από εκείνη τη στιγμή και μετά ξεκίνησε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με τη συμμετοχή του Παράκτιου Περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τριών (03) παραπλέοντων πλοίων, ενώ στην περιοχή έσπευσε και αεροπλάνο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ακόμα τρία (03) παραπλέοντα πλοία. Επιπρόσθετα στην περιοχή των ερευνών επιχειρούν ένα Περιπολικό Σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία (01) Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ έχει απογειωθεί και ένα ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι 104 διασωθέντες έχουν μεταφερθεί με σκάφος στην Καλαμάτα όπου είχε στηθεί επιχείρηση για τη μεταφορά όσων έχουν ανάγκη σε νοσοκομεία και για τη φιλοξενία των άλλων. Εως τώρα στο νοσοκομείο έχουν διακομισθεί 29 άνθρωποι. Σε επιφυλακή έχουν τεθεί εκτός από το νοσοκομείο της Καλαμάτας και της Κυπασισσίας στη Μεσσηνία και τα νοσοκομεία της Σπάρτης και της Τρίπολης. Σημειώνεται ότι κανένας από τους διασωθέντες δεν φορούσε σωσίβιο.

Εκτάκτως στην Καλαμάτα Σακελλαροπούλου, Κουτσούμπας

Στην Καλαμάτα μεταβαίνει και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία χαρακτήρισε το ναυάγιο τραγωδία, καθώς και ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος δήλωσε: «Δυστυχώς πρόκειται πραγματικά για μία ανείπωτη τραγωδία. Το νέο πολύνεκρο ναυάγιο έξω από την Πύλο, με τους δεκάδες νεκρούς και τους εκατοντάδες δυστυχώς αγνοούμενους, απ’ ό,τι ενημερωθήκαμε, ήρθε να προστεθεί σήμερα σε όλα αυτά τα ναυάγια, στους νεκρούς συνανθρώπους μας, που θρηνούμε χρόνια τώρα στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο και δυστυχώς σε μία τραγωδία που δεν έχει τελειωμό. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ, και μάλιστα σε μέρες κατά τις οποίες συζητιέται και επιταχύνονται οι διαδικασίες για την αλλαγή του Συμφώνου της ΕΕ για τους πρόσφυγες και το άσυλο, που θα σημάνει και τον οριστικό ενταφιασμό της Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες με ανείπωτες συνέπειες, με ένταση της καταστολής. Και βέβαια με το άνοιγμα της «όρεξης» παραπέρα των εγκληματικών κυκλωμάτων διακινητών, που φέρνουν τους ξενιτεμένους σε αυτούς τους υγρούς τάφους και χάνουν τις ζωές τους τα γυναικόπαιδα.

Εμείς θεωρούμε ότι ο ελληνικός λαός με την ευαισθησία που έχει, η ελληνική νεολαία, με την αλληλεγγύη που έχει και την έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια, δεν θα πρέπει να νιώθει ως «κανονικότητα» αυτό το συνεχιζόμενο έγκλημα στις θάλασσες του Αιγαίου και της Μεσογείου. Θα πρέπει να δυναμώσει η πάλη όλων μας για να σταματήσουν οι άδικοι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, να σταματήσουν οι εισβολές και οι κατοχές κρατών, να σταματήσει όλο αυτό το όργιο των πολιτικών διώξεων, της φτώχειας και της πείνας που οδηγεί τους ανθρώπους να ξενιτεύονται για να βρουν μια καλύτερη μοίρα και να καταλήγουν στον υγρό τάφο της Μεσογείου.
Το σύνθημα “Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας” είναι επίκαιρο όσο ποτέ και εμείς απαντάμε ξεκάθαρα: Εμείς είμαστε με τις ζωές των ανθρώπων.»

ΚΚΕ: Ο λαός να ορθώσει ανάστημα στην “κανονικότητα” των νεκρών σε Έβρο και Αιγαίο

Στο δίλημμα “τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”, η απάντηση κι εδώ είναι μόνο μία: Οι ζωές των ανθρώπων! Ο λαός να ορθώσει το ανάστημά του ενάντια στην “κανονικότητα” των καθημερινών ειδήσεων για νεκρούς και αγνοούμενους στον Έβρο και το Αιγαίο, τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το πολύνεκρο ναυάγιο μεταναστών ανοιχτά της Πύλου

Αναλυτικά το σχετικό κείμενο

Το νέο πολύνεκρο ναυάγιο ξεριζωμένων ανοιχτά της Πύλου έρχεται να συμπεριληφθεί στην αιματηρή βάρβαρη λίστα των ανάλογων δεκάδων ναυαγίων στη Μεσόγειο και το Αιγαίο κάθε χρόνο. Μέχρι στιγμής, ο απολογισμός είναι δεκάδες νεκροί με τον αριθμό διαρκώς να αυξάνεται. Είναι αποκαλυπτικό ότι με βάση τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο αριθμός των νεκρών και αγνοούμενων ξεριζωμένων στη Μεσόγειο φτάνει ήδη, στα μισά του έτους στο 2023, τους 1.037, ενώ πέρυσι ο αριθμός αυτός έφτασε περίπου στους 2.400 ανθρώπους!!!

Την ίδια ώρα, τα επιτελεία της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων βρίσκονται σε πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για το Νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, όπως εκφράστηκε και με την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου πριν από λίγες ημέρες στο Λουξεμβούργο. Οι κυβερνήσεις των λεγόμενων πρώτων χωρών υποδοχής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές. Το προωθούμενο νέο Σύμφωνο επισφραγίζει τον ενταφιασμό της Συνθήκης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες και σηματοδοτεί την παραπέρα ένταση της καταστολής σε βάρος των ξεριζωμένων.

Η πολιτική της έντασης της καταστολής με την Frontex, τους ορατούς και αόρατους φράχτες, τον εγκλωβισμό στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις απελάσεις και τις απαράδεκτες λίστες των λεγόμενων “ασφαλών” χωρών είναι αυτή που γιγαντώνει τη δράση των κυκλωμάτων διακινητών και σπρώχνει τους ξεριζωμένους στα ταξίδια του τρόμου.

Καλούμε τον ελληνικό λαό να ορθώσει το ανάστημά του ενάντια στην “κανονικότητα” των καθημερινών ειδήσεων για νεκρούς και αγνοούμενους στον Έβρο και το Αιγαίο. Να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τον πόλεμο, που γίνονται για τα κέρδη των ιμπεριαλιστών ληστών και προκαλούν τον θάνατο και τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων. Να διεκδικήσει την ουσιαστική προστασία των ξεριζωμένων και την κατάργηση όλου του άδικου πλαισίου καταστολής σε βάρος τους.

Στο δίλημμα “τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”, η απάντηση κι εδώ είναι μόνο μία: Οι ζωές των ανθρώπων!

Στην περιοχή βρίσκεται αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Κουτουμάνο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, γραμματέα της Οργάνωσης Πελοποννήσου.»

Κατεπείγουσα Επιστολή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πολύνεκρο ναυάγιο

Κατεπείγουσα Επιστολή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, απέστειλε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας το νέο τραγικό πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. Η επιστολή των ευρωβουλευτών του Κόμματος, Κώστα Παπαδάκη και Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνου, έχει ως εξής:

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Κυρία Πρόεδρε,

Το νέο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια δεκάδων ζωών, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για εκατοντάδες αγνοούμενους, αποτελεί μια ανείπωτη τραγωδία με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες που συντελείται στη Μεσόγειο.

Το πλοίο που μετέφερε τους ξεριζωμένους είχε αποπλεύσει από τη Λιβύη, μια χώρα που υποφέρει εδώ και χρόνια από την ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με αποτέλεσμα το αιματοκύλισμα του λαού και το διαμελισμό της χώρας.

Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις έχουν αναλάβει μεγάλες ευθύνες, προωθώντας την πολιτική άγριας καταστολής μέσω της “Frontex”, με τους “ορατούς” και “αόρατους” φράχτες, τις επαναπροωθήσεις. Αυτή η πολιτική της ΕΕ ενισχύει τη δράση των κυκλωμάτων, τα επικίνδυνα δρομολόγια, έχοντας μετατρέψει σε “υγρό τάφο” τη Μεσόγειο με 2.400 νεκρούς πρόσφυγες μόλις το 2022  και 1.037 φέτος μέχρι σήμερα. Αυτή την πολιτική εφάρμοσαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια κι ευθύνεται για τις απελάσεις αιτούντων άσυλο, για τον εγκλωβισμό των κατατρεγμένων ανθρώπων σε υπερδομές-φυλακές στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, εξαιτίας της απαράδεκτης Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας του 2016 και των λεγόμενων λιστών των “ασφαλών χωρών”.

Η πρόσφατη επικίνδυνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο ενισχύει την καταστολή της ΕΕ σε βάρος των ξεριζωμένων, καταπατά και ενταφιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης, διαιωνίζοντας την τραγική κατάσταση που βιώνουν πρόσφυγες και μετανάστες. Ιδιαίτερο βάρος καλούνται να σηκώσουν οι λεγόμενες “χώρες υποδοχής”, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία με τον εγκλωβισμό χιλιάδων σε υπερδομές φυλακές. Με το Σύμφωνο προωθείται, επίσης, ένα άθλιο παζάρι ανάμεσα στις κυβερνήσεις των “χωρών υποδοχής”, που θα απελαύνουν με φαστ τρακ διαδικασίες, και σε αυτές των “χωρών προορισμού”, που θα πληρώνουν 20.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα, προκειμένου να τον εξοβελίσουν σε χώρα εκτός της ΕΕ. Πρόκειται για τη νέα εκδοχή μιας συνεχιζόμενης βαρβαρότητας.

Μέσω αυτής της επιστολής μας, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σας καλεί να τοποθετηθείτε σχετικά με το κατεπείγον αίτημα:

– να σταματήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση η πολιτική καταστολής κι εγκλωβισμού που κοστίζει ανθρώπινες ζωές και οδηγεί σε τέτοιες τραγωδίες σε βάρος των ξεριζωμένων.

– να πάψει ο μεθοδευμένος ενταφιασμός της Συνθήκης της Γενεύης και του αναφαίρετου δικαιώματος των προσφύγων στο άσυλο, προκειμένου να πάνε στις χώρες τελικού προορισμού τους.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ

Παπαδάκης Κώστας

Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος

ΛΑΕ-ΑΑ: Το νέο αντιπροσφυγικό έγκλημα στα ανοιχτά της Πύλου έχει ονοματεπώνυμο δράστη

Για συγκεκριμένους δράστες του νέου αντιπροσφυγικού εγκλήματος” κάνει λόγο σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το πολύνεκρο ναυάγιο μεταναστών ανοιχτά της Πύλου, το Γραφείου Τύπου της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτης Αριστεράς, με την παράταξη να δεσμεύεται πως θα “εντείνει τους αγώνες της για να μην συνεχιστεί αυτό το κατά συρροή μαζικό έγκλημα”.

Αναλυτικά το σχετικό κείμενο 

Ένα ακόμη εφιαλτικών διαστάσεων προσφυγικό ναυάγιο, με 59 μέχρι στιγμής νεκρούς, 104 διασωθέντες και άγνωστο αριθμό αγνοουμένων, οι οποίοι επέβαιναν σε αλιευτικό που είχε ξεκινήσει από την Λιβύη και βυθίστηκε στα ανοιχτά της Πύλου, ήρθε να προστεθεί σήμερα στο διαρκές έγκλημα που συντελείται στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο, έχοντας στοιχίσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Το έγκλημα αυτό έχει συγκεκριμένους δράστες: Είναι, καταρχάς, οιπολιτικές των κλειστών συνόρων της ΕΕ απέναντι στα θύματα των πολέμων και της φτώχειας, μέσω των συμφωνιών τόσο μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας όσο και των συμφωνιών με τους Λίβυους πολέμαρχους – δουλέμπορους, οι οποίοι  υποβάλουν σε άγρια βασανιστήρια και δεν διστάζουν να πουλούν ανοιχτά ως σκλάβους σε παζάρια τους απελπισμένους ανθρώπους που πέφτουν στα χέρια τους. Είναι επίσης οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, που έχουν συναινέσει σε αυτές τις πολιτικές και τις εφαρμόζουν με υπέρμετρο ζήλο.

Ο ισχυρισμός των λιμενικών αρχών ότι οι επιβαίνοντες στο αλιευτικό που βυθίστηκε αρνήθηκαν την βοήθεια που τους πρόσφεραν, δύο μόνο πράγματα μπορεί να σημαίνει: είτε ότι είναι αβάσιμος και έρχεται εκ των υστέρων για να δικαιολογήσει την έλλειψη παροχής άμεσης βοήθειας σε πλοίο σε κατάσταση κινδύνου, είτε ότι οι πρόσφυγες, γνωρίζοντας από την εμπειρία τους τις παράνομες επαναπροωθήσεις που εφαρμόζει το ΕΛΣ, αρνήθηκαν την βοήθεια του για  να μην ξαναπέσουν στα χέρια των βασανιστών τους: μία στις δύο γυναίκες που διασώζονται από ναυάγια στη Λιβύη είναι έγκυος από βιασμό, ενώ οι άνδρες που έχουν επιχειρήσει να δραπετεύσουν υποβάλλονται σε παραδειγματικά βασανιστήρια, πολύ συχνά μέχρι θανάτου. Σε κάθε περίπτωση, η μη έγκαιρη διάσωση των επιβατών του αλιευτικού, που είχε εντοπιστεί και παρακολουθούνταν, είναι απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ.

Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά δεσμεύεται να εντείνει τους αγώνες της για να μην συνεχιστεί αυτό το κατά συρροή μαζικό έγκλημα.
–  Για την κατάργηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, των Κανονισμών του Δουβλίνου και όλων των αντιπροσφυγικών συμφωνιών που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στα χέρια των διωκτών τους. Για ανοιχτούς, ελεύθερους και ασφαλείς διαδρόμους διέλευσης για όλους τους πρόσφυγες που επιθυμούν να φτάσουν στην Ευρώπη
–  Ενάντια στις παράνομες επαναπροωθήσεις και στους Φράχτες για τους πρόσφυγες, που τους καθιστούν ομήρους διακινητών και τους εξωθούν σε ακόμα πιο επικίνδυνες διαδρομές διαφυγής.
– Για την ισότιμη πρόσβαση των προσφύγων των πολέμων, των διώξεων και της φτώχειας στην υγεία, την παιδεία, την εργασία, την στέγη και την κοινωνική ζωή σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα όπου επιθυμούν να ζήσουν, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας.
– Ενάντια στις ιμπεριαλιστικές πολιτικές που γενούν τους πολέμους, την φτώχεια και την προσφυγιά.

ΚΚΕ(μ-λ): Υπεύθυνος ο ιμπεριαλισμός για το θανατηφόρο ναυάγιο στην Πύλο

Κάλεσμα σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που εξαγγέλλονται σε μια σειρά πόλεις της χώρας για την καταγγελία του φρικτού αυτού εγκλήματος απευθεύνει σε κάθε προοδευτικό άνθρωπο, κάθε εργαζόμενο και νέο, σε ανακοίνωσή που εξέδωσε το ΚΚΕ(μ-λ) και επισημαίνει πως ένοχη για την τραγωδία της Πύλου είναι ” όλη η δήθεν πολιτισμένη Δύση και η αντιδραστική “ιερή συμμαχία” της, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τις κυβερνήσεις”.

Αναλυτικά το σχετικό κείμενο

Φρίκη προκαλεί η είδηση του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου. Οι δεκάδες των νεκρών που ξέβρασε η θάλασσα και ο άγνωστος αριθμός των αγνοουμένων αποκαλύπτουν τον απάνθρωπο χαρακτήρα του ιμπεριαλιστικού συστήματος. Εκατοντάδες μετανάστες που ήταν στοιβαγμένοι στο αλιευτικό που βυθίστηκε, βρέθηκαν να παλεύουν μέσα στη θάλασσα. Οι κατατρεγμένοι εμπόλεμων και κατεστραμμένων χωρών, στον αγώνα τους για μια καλύτερη ζωή, συνάντησαν το θάνατο σε ευρωπαϊκές θάλασσες. Οι περισσότεροι από τη Συρία, το Ιράκ και την Παλαιστίνη ξεκίνησαν το αβέβαιο ταξίδι προς την «πολιτισμένη» Δύση και αρκετοί από αυτούς δεν τα κατάφεραν.

Ένοχη είναι όλη η δήθεν πολιτισμένη Δύση και η αντιδραστική “ιερή συμμαχία” της, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τις κυβερνήσεις οι οποίες βρίσκονται στις πύλες εισόδου. Φυσικά, ανάμεσα σε αυτές και οι ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες πρωταγωνιστούν στα σκληρά και δολοφονικά μέτρα αποτροπής.

Η βαρβαρότητα που ξεκινά από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους ανταγωνισμούς θα ακολουθεί διαρκώς τους κολασμένους της γης, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Η σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και η διαρκής προσπάθεια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να δημιουργήσουν νέες ζώνες επιρροής, έχουν σαν συνέπεια τις αιματηρές πολεμικές συγκρούσεις, την εγκαθίδρυση αντιδραστικών καθεστώτων, τη στυγνή εκμετάλλευση και τη βία που γεννούν τα μεταναστευτικά και προσφυγικά κύματα.

Οι λαοί που ζουν στο μάτι του κυκλώνα εξαναγκάζονται να ξεριζωθούν από τον τόπο τους και έρχονται αντιμέτωποι με μια νέα βαρβαρότητα στις χώρες της «πολιτισμένης» Δύσης. Όσοι δεν πνιγούν μέσα σε σαπιοκάραβα θα βιώσουν το κυνηγητό και την εκμετάλλευση στις χώρες που θα φτάσουν. Είναι μεγάλη υποκρισία για το ντόπιο αστικό πολιτικό προσωπικό το υποκριτικό “ενδιαφέρον” που έδειξε για το ναυάγιο τα Πύλου. Η επίσκεψη της ΠτΔ στην περιοχή και η αναβολή της ομιλίας του Μητσοτάκη στην Πάτρα δεν μπορούν να καλύψουν τις ευθύνες του ντόπιων υπαλλήλων των αμερικανοευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Οι αστικές κυβερνήσεις που έχουν μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ δεν θα μας πείσουν για τις ευαισθησίες που δήθεν έχουν για τις ζωές των προσφύγων και μεταναστών. Έχουν βάλει και αυτές το λιθαράκι τους για να μετατραπούν οι χώρες της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης σε αφιλόξενο μέρος για τους όπου γης κατατρεγμένους και τους κυνηγημένους.

Η μοναδική πράξη αλληλεγγύης μπορεί να δοθεί από τους λαούς και την κοινή τους πάλη ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό. Την ώρα που η ιμπεριαλιστική σύγκρουση κορυφώνεται, οι κοινοί αγώνες ντόπιων και μεταναστών ενάντια τον πόλεμο, τις επεμβάσεις, την εκμετάλλευση και την εξάρτηση είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Αποτελεί ζωτικής σημασίας ζήτημα για την ειρήνη, τη φιλία και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών. Προϋπόθεση για την κατάκτηση όλων αυτών είναι το κοινό μέτωπο των λαών σε αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό πλαίσιο αγώνα και πάλης.

Το ΚΚΕ(μ-λ) καλεί κάθε προοδευτικό άνθρωπο, κάθε εργαζόμενο και νέο, να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους στους κολασμένους. Να καταγγείλουν μαζικά τη νέα ανθρωποθυσία και τους αληθινούς ενόχους: τους ιμπεριαλιστές εμπρηστές των πολέμων και εμπόρους των όπλων, τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους απανταχού υποτακτικούς τους, και τις πολιτικές που μετατρέπουν τους απελπισμένους σε άψυχα κορμιά να επιπλέουν στα νερά της Μεσογείου.

Στην Αθήνα, την Πέμπτη 15/6, στις 7:00 μμ στα Προπύλαια.

Στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 15/6, στις 6:00 μμ στην Καμάρα.

Στην Πάτρα, την Πέμπτη 15/6, στις 7:00 μμ στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου

 

“Πράσινο & Μωβ”: Η νέα τραγωδία μεγαλώνει το αίσθημα ντροπής για ολόκληρη την Ευρώπη

“Η νέα αυτή τραγωδία μεγαλώνει το αίσθημα ντροπής για ολόκληρη την Ευρώπη και επιβεβαιώνει την πλήρη αποτυχία των ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών στο μεταναστευτικό-προσφυγικό” τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το πολύνεκρο ναυάγιο μεταναστών ανοιχτά της Πύλου, το Γραφείου Τύπου του κόμματος “Πράσινο & Μωβ” για τη σημερινή τραγωδία

Αναλυτικά το σχετικό κείμενο

Σήμερα το πρωί αλιευτικό σκάφος που (σύμφωνα με τις τωρινές πληροφορίες) μετέβαιναν εώς και 700 μετανάστες και πρόσφυγες ναυάγησε ανοιχτά της Πύλου. Με μόλις 100 διασωθέντες αυτή τη στιγμή, γινόμαστε μάρτυρες μιας ακόμα τραγωδίας στη Μεσόγειο με τον πνιγμό αμέτρητων ανθρώπων, πάνω στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν πολέμους και φτώχεια και να φτάσουν στην Ευρώπη.

Η νέα αυτή τραγωδία μεγαλώνει το αίσθημα ντροπής για ολόκληρη την Ευρώπη και επιβεβαιώνει την πλήρη αποτυχία των ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών στο μεταναστευτικό-προσφυγικό.

Καλούμε τους ηγέτες της να σταματήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα και να προωθήσουν τη μόνη ρεαλιστική λύση που μπορεί να οδηγήσει στην αποφυγή αναλόγων περιστατικών: τη δημιουργία ασφαλών πυλών εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη στήριξη των διαδικασιών και των υποδομών των χωρών εισόδου και την ανακατανομή όσων δικαιούνται άσυλο σε όλες τις χώρες της ένωσης.

Προτεραιότητα είναι η προστασία αυτών των ανθρώπων οι οποίοι θα συνεχίσουν να ψάχνουν διέξοδο, με την ταυτόχρονη δίκαιη κατανομή των βαρών σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο στις Μεσογειακές χώρες.

Οι ευρωπαίοι πολίτες δεν πρέπει να δεχθούμε η Ευρώπη της αλληλεγγύης να γίνει Ευρώπη των πνιγμών.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

«Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ..

Ειδικότερα, το ΕΚΣΕΔ ενημερώθηκε από το RCC ROME για αλιευτικό σκάφος στην ανωτέρω περιοχή, στο οποίο επέβαινε μεγάλος αριθμός αλλοδαπών, σύμφωνα με πληροφορία που περιήλθε στον αντίστοιχο Θάλαμο Επιχειρήσεων της Ιταλίας. Άμεσα δεσμεύτηκαν παραπλέοντα πλοία προς εντοπισμό του Α/Κ σκάφους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/skai.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ