Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Η «Α» θυμάται: Όταν «Ο ταχύτατος Λούης» πρωτακούστηκε στο «Ολυμπιακό» Μαρούσι

Τη δυσάρεστη είδηση της απώλειας του Γιάννη Μαρκόπουλου διαδέχθηκε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ η νοσταλγία και οι μνήμες από την παρθενική παρουσίαση του μουσικού έργου «Ο ταχύτατος Λούης» στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου, την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2004, λίγες ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Ο εκλιπών συνέθεσε το έργο μετά από πρόταση του τότε δημάρχου Παναγιώτη Τζανίκου, με στόχο την ανάδειξη του μεγαλείου του πνεύματος του θρυλικού Μαρουσιώτη Ολυμπιονίκη, συγκινώντας το κοινό που παρακολούθησε τη συναυλία, με τον συνθέτη να έχει στο πλευρό του τον μεγάλο ηθοποιό Κώστα Καζάκο και τους καταξιωμένους τραγουδιστές Κώστα Μακεδόνα, Τάση Χριστογιαννόπουλο και Μαρία Σπυροπούλου, με συνεργασία καταξιωμένων μουσικών συνόλων.

Όσοι παραβρέθηκαν σε εκείνο το ιστορικό μουσικό γεγονός, θυμούνται με συναισθηματική φόρτιση την επική χροιά του έργου, βασισμένο στην ελληνική παραδοσιακή μουσική και διανθισμένο με άλλες ευρωπαϊκές μουσικές ρίζες, όπως οι Κέλτικες. Η δε τελευταία φράση του Κώστα Καζάκου «Ξύπνα Σπύρο Λούη. Ταχύτατε των Ελλήνων… Σήκω, σε χρειαζόμαστε… Ας φωνάξουμε όλοι “Ζήτω ο Λούης”!», προκαλεί το ίδιο δέος στις μαρουσιώτικες μνήμες μέχρι και σήμερα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ