Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Πρεμιέρα σήμερα 19 Ιουνίου για τo φεστιβάλ Refugee Week Greece

Η εκδήλωση Refugee Week θα πραγματοποιηθεί φέτος για δεύτερη φορά στη χώρα μας στις 19 -25 Ιουνίου 2023 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.Το φεστιβάλ είναι μια πρωτοβουλία του οργανισμού We are Community, της Athens Comics Library σε συνεργασία με τον Βρετανικό Οργανισμό Counterpoints Arts.

Το Refugee Week Greece είναι ένα ανοιχτό και πλήρως προσβάσιμο φεστιβάλ με κέντρο τις κοινότητες. Πιστεύουμε ακράδαντα στη σημασία και στις αξίες της ισότητας και της πολυπολιτισμικότητας και δεσμευόμαστε να προωθούμε την ισότητα ευκαιριών για τους καλλιτέχνες, τους οργανισμούς και την κοινότητα μας, προωθώντας τις τέχνες της Διασποράς. Στόχος μας είναι να κατανοήσουμε και να τιμήσουμε την ποικιλόμορφη κοινότητα και να αναγνωρίσουμε την αξία της συνεισφοράς του κάθε ατόμου, ανταποκρινόμενοι στην επείγουσα ανάγκη για συμπόνια, αλληλεγγύη και δράση.

Χρησιμοποιούμε τη δύναμη της τέχνης και τη δυναμική των κοινοτήτων με στόχο τη δημιουργία μιας κουλτούρας συμπερίληψης και συμπόνοιας, δεσμευόμενοι να δίνουμε πάντα βήμα στις φωνές που δεν ακούγονται.

Η πρωτοβουλία είναι ένα πολιτιστικό φεστιβάλ, μέρος ενός δυναμικού παγκόσμιου κινήματος και αναδεικνύει τη συμβολή, τη δημιουργικότητα και την ανθεκτικότητα των προσφύγων και των ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων και τη συμμετοχή του Κέντρου Συντονισμού για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR), του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) και ενταξιακών προγραμμάτων του Δήμου, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Ελλάδας, του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) στην Ελλάδα και του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Υποστήριξη επικοινωνίας από το ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης, Αθήνα 9.84.

Η φετινή θεματική του Φεστιβάλ είναι η συμπόνια. Στο 2o φεστιβάλ Refugee Week Greece σας προσκαλούμε να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε μαζί την έννοια της συμπόνιας στην πράξη. Μαζί μπορούμε να αναπτύξουμε μια κοινή κατανόηση και αντίληψη γύρω από τη συμπόνια.

Κάθε χρόνο θα γιορτάζουμε την έναρξη του Φεστιβάλ Refugee Week Greece, σε μια άλλη πόλη στην Ελλάδα. Αυτό γίνεται προκειμένου να αναδειχθεί και να γιορταστεί όλο το έργο που παραδίδεται σε τοπικό επίπεδο για την ένταξη, τον πολιτιστικό εορτασμό και τη συνοχή της κοινότητας. Φέτος ο  Δήμος Ιωαννιτών υποδέχεται το 2ο φεστιβάλ Refugee Week.  Η εναρκτήρια εκδήλωση του φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί αυτή τη χρονιά στην πόλη των Ιωαννίνων την Τρίτη 20 Ιουνίου, τιμώντας τη μνήμη του εκλιπόντος Δημάρχου Μωυσή Ελισάφ ο οποίος κατά τη διάρκεια της θητείας του ανέπτυξε την εξωστρέφεια της ανέκαθεν πολυπολιτισμικής πόλης των Ιωαννίνων και φρόντισε για την ανάπτυξη μίας συμπεριληπτικής πολιτικής για όλες τις κοινότητές που διαμένουν σε αυτήν.

«Να αντιστρέψουμε το επιχείρημα του Ζαν Πωλ Σαρτρ που έλεγε “η κόλασή μας είναι οι άλλοι” και να πούμε ότι ο άλλος, ο ξένος, ο διαφορετικός, είναι συναγωνιστής μας στην κοινή μας αγωνία να μπορέσουμε να κάνουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.»

Μωυσής Ελισάφ

Το Refugee Week Greece φιλοδοξεί να αποτελέσει την αφορμή για ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των φορέων, αλλά και για τη δημιουργία ενός θετικού μηνύματος γύρω από τους πρόσφυγες και τη δυνατότητά μας να αλλάξουμε όλοι μαζί την καθημερινότητά μας και να διεκδικήσουμε πιο συμμετοχικές και ισότιμες κοινωνίες.

Οι δράσεις του Φεστιβάλ ξεκινούν τη Δευτέρα 19 Ιουνίου και διαρκούν έως την Κυριακή 25 Ιουνίου 2023 σε όλη την Ελλάδα. Όλες οι δράσεις είναι δωρεάν και ανοιχτές για όλες και όλους

Μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων στα Ιωάννινα εδώ

https://refugeeweek.gr/ioannina/

Μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων του Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα εδώ

https://refugeeweek.gr/download-the-programme/

Μπορείτε να δείτε Μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών ταινιών Compass Films εδώ

https://refugeeweek.gr/2023/02/22/compass-films/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ