Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Παρέμβαση Μητσοτάκη για τα ΕΛΤΑ ζητούν οι δήμαρχοι

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αντιδράσεις των δημάρχων ενάντια στο σχέδιο κλεισίματος 100, μέχρι τώρα, καταστημάτων των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Ήδη έχει μπει «λουκέτο» σε 65 καταστήματα των ΕΛΤΑ και αναμένεται την προσεχή Δευτέρα 24 Ιουλίου να κλείσουν άλλα 35. Οι δήμαρχοι ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να μπει φρένο σε αυτά τα σχέδια, αφήνοντας αιχμές για σκόπιμη απαξίωση με απώτερο στόχο την ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Το ζήτημα συζητήθηκε την Τετάρτη στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Οι δήμαρχοι αποφάσισαν ομόφωνα την αποστολή επιστολής διαμαρτυρίας προς τον αρμόδιο υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου (σσ να θυμίσουμε ότι έως πριν από έναν μήνα προήδρευε της ΚΕΔΕ ως δήμαρχος Τρικάλων), στη διοίκηση των ΕΛΤΑ και στο γραφείο του πρωθυπουργού.

«Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση και υψηλή παρέμβαση», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου.

Ο κ. Κυρίζογλου, στην εισήγησή του, άφησε αιχμές για σχέδιο ιδιωτικοποίησης των ΕΛΤΑ. «Θα πρέπει να εκφράσουμε την απόλυτη αντίθεσή μας σ΄ αυτό. Είναι αδιανόητο. Τι γίνεται; Ως μέσης νοημοσύνης άνθρωπος λέω ότι “σκοπίμως” προκαλείται εδώ μια απαξίωση για να προικιστεί η νύφη και να την πάρει ένας γαμπρός ευκολότερα και καλύτερα χωρίς να δώσει προίκα», ανέφερε.

Ο κ. Κυρίζογλου έχοντας μπροστά του τη λίστα με τα καταστήματα που αναστέλλουν τη συναλλακτική τους δραστηριότητα, σημείωσε πως είναι άλλο πράγμα να κλείσει ένα κατάστημα των ΕΛΤΑ στου Παπάγου, στην Καισαριανή, στην Παιανία ή στη Θεσσαλονίκη και άλλο πράγμα να κλείσει ένα κατάστημα στον Πλάτανο Αιτωλοακαρνανίας, στο Δίστομο Βοιωτίας, στη Λαμπεία Ηλείας ή στα Λάβαρα του Εβρου.

«Στην πρώτη περίπτωση», εξήγησε, «οι επιπτώσεις δε φαίνονται γιατί υπάρχουν και τα κούριερ και πολλές εταιρίες. Στις μικρές περιοχές όμως αν κλείσει ένα κατάστημα ΕΛΤΑ κλείνουν τα πάντα. Δεν υπάρχει τίποτα». Οπως ανέφερε, η εξέλιξη αυτή βρίσκει την Τοπική Αυτοδιοίκηση κατηγορηματικά αντίθετη, διότι δεν αποδέχεται ότι σε ένα ευνομούμενο κράτος παύουν να παρέχονται υπηρεσίες προς τους πολίτες, που τις έχουν μεγάλη ανάγκη, με βάση μόνο τα εσωτερικά κριτήρια αναδιάρθρωσης του οργανισμού των ΕΛΤΑ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ με ομόφωνη απόφασή του εκφράζει τη διαφωνία του με το κλείσιμο των 65 υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ πανελλαδικά, χωρίς οποιοδήποτε ισοδύναμο μέτρο ή μέριμνα ταχυδρομικής εξυπηρέτησης.

Ζητά να μην καταργηθούν τα εν λόγω υποκαταστήματα, αλλά να αναβαθμιστούν σε πολυδύναμα κέντρα υπηρεσιών με προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμούς σε συμμόρφωση με τις επιταγές της ψηφιακής μετάβασης, της κοινωνικής σύγκλισης και περιφερειακής συνοχής, διότι παρέχουν εξαιρετικά σημαντικό έργο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ