Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις πυρκαγιές τη Δευτέρα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 24 Ιουλίου στις 7.30μμ έξω από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Λ. Κηφισίας 37, Μαρούσι) διοργανώνει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου τονίζουν ότι παρά την τιτάνια προσπάθεια των πυροσβεστών και των εθελοντών που έχουν ριχτεί στη μάχη της φωτιάς, έρχεται για ακόμα μια φορά στην επιφάνεια η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού, συντονισμού και μέτρων αντιπυρικής προστασίας και πυρόσβεσης.

Ακόμη, χαρακτηρίζουν «προκλητική» τη στάση στελεχών της κυβέρνησης που «για να δικαιολογήσουν την συνειδητή ανυπαρξία τους τα ρίχνουν όλα στη κλιματική αλλαγή. Το γεγονός ότι το προσωπικό της πυροσβεστικής είναι μειωμένο σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες φταίει η κλιματική αλλαγή; Το γεγονός ότι τα περισσότερα οχήματα της πυροσβεστικής αλλά και οι υδροφόρες των δήμων είναι παλιά και ταλαιπωρημένα και κακοσυντηρημένα φταίει η κλιματική αλλαγή;», σημειώνουν.

Τέλος, επιρρίπτουν ευθύνες και «στην πλειοψηφία των δημοτικών αρχών και της περιφέρειας», διότι «συνειδητά όλα αυτά τα χρόνια έχουν αφήσει τις υπηρεσίες πρασίνου υποστελεχωμένες και στους περισσότερους δήμους είναι παραδομένες στους εργολάβους και στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους».

Διεκδικούν:

  • Αμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100% της καταστροφής χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να εξασφαλιστεί η διαμονή για όσους χρειάζεται και για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την αποκατάσταση των ζημιών.
  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για το ζήτημα της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης.
  • Να στελεχωθούν τώρα τα Δασαρχείο Λαυρίου, Πεντέλης, Πάρνηθας και όλα τα δασαρχεία της Αττικής με δασεργάτες και όλο το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό.
  • Να στελεχωθούν με μόνιμο και σταθερό προσωπικό οι πυροσβεστικές υπηρεσίες καθώς και να εξασφαλιστεί όλος ο αναγκαίος και σύγχρονο εξοπλισμός. Να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών με βάση και τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Να παρθεί πίσω η απόφαση που διαχωρίζει την πρόληψη από την κατάσβεση πυρκαγιών.
  • Να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη αποκατάσταση των δασών που κάηκαν τα προηγούμενα χρόνια από πυρκαγιές. Καμία αλλαγή χρήσης γη, που θα επιτρέψει σε επιχειρηματικούς ομίλους να κάνουν μπίζνες πάνω στα καμένα.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού καθώς η καταστροφική πυρκαγιά αυξάνει τους κινδύνους πλημμυρικών φαινομένων.

Διαβάστε επίσης: Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις επιχειρούν στη Δυτ. Αττική – Καλύτερη η εικόνα στη Ρόδο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ