Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Ανοίγει ο δρόμος για το Δίκτυο Μονοπατιών

Σε τελικό στάδιο προπαρασκευής, προκειμένου να ξεκινήσει όσο το δυνατόν συντομότερα η υλοποίησή του βρίσκεται η δημιουργία του Δικτύου Μονοπατιών και από τον Δήμο Γλυφάδας, που θα φτάνουν έως και τον Δήμο Ζωγράφου, συνδέοντας όλους τους Δήμους πέριξ του Υμηττού με μονοπάτια συνολικού μήκους 110 χιλιομέτρων.

Συγκεκριμένα, το έργο, προϋπολογισμού που αγγίζει τα 800 χιλιάδων ευρώ, βρίσκεται πιο κοντά στην υλοποίησή του μετά την σύνταξη, από την διοίκηση του Δήμου Γλυφάδας, των τευχών μελέτης και δημοπράτησης, που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της προτεραιότητας «Αειφόρος Χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας» και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Ήδη η σχετική μελέτη υποβλήθηκε στο Δασαρχείο Πεντέλης, όπου κρίθηκε ώριμη προκειμένου να προχωρήσει η υποβολή́ πρότασης για χρηματοδότηση στο «Ελλάδα 2.0 Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», ενώ η διασφάλιση χρηματοδότησης, η δημοπράτηση και η επίβλεψη της εκτέλεσης του έργου θα γίνει με μέριμνα του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Ευρύτερα, πρόκειται για ένα έργο υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που έχει ήδη δημοσιεύσει πρόσκληση για χρηματοδότηση 30 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης προς δήμους, περιφέρειες, αλλά και το Άγιο Όρος.

Προβλέπει την αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου μονοπατιών, των διαδρόμων πεζοπορίας και ποδηλασίας αλλά και τη δημιουργία νέων.

Επίσης, στο έργο εντάσσονται η δημιουργία και η βελτίωση χώρων αναψυχής σε συγκεκριμένα σημεία του δικτύου μονοπατιών με στόχο την προστασία της βιοποικιλότητας μέσα από τη χαρτογράφηση διαδρομών, αλλά και την προώθηση ενός μοντέλου ανάπτυξης οικοτουρισμού σε παρθένες φυσικές περιοχές προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Αναφορικά με το σχέδιο για τους Δήμους που βρίσκονται γύρω από τον Υμηττό, η χάραξη του Δικτύου Μονοπατιών σημαίνει ότι οι πεζοπόροι μπορούν να ξεκινήσουν από την πλευρά της Γλυφάδας στον Υμηττό και να φτάσουν έως και την περιοχή του Ζωγράφου, μέσα από πιστοποιημένα μονοπάτια, τα οποία τους δίνουν την δυνατότητα μίας ασφαλούς διαδρομής, για άθληση και ψυχαγωγία.

Σε δεύτερο χρόνο, σκοπός του σχεδίου επέκτασης και αναβάθμισης των μονοπατιών είναι αυτά να συνδεθούν με αστικά πάρκα και άλση, όπως το το μητροπολιτικό πάρκο Γουδή και Ιλισίων αλλά και το πάρκο που πρόκειται να δημιουργηθεί στο Ελληνικό, καθώς και με το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων.

Λόγω της σημαντικότητας του έργου και των πλεονεκτημάτων που συγκεντρώνει ακόμη και για την προστασία του Υμηττού, ήδη, μέσω του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, με το υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν συμφωνήσει και συμμετέχουν οι Δήμοι Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Κρωπίας, Παιανίας, Παπάγου-Χολαργού, Αγίας Παρασκευής, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Βύρωνα και Γλυφάδας.

Διαβάστε επίσης: Μνημόνιο συνεργασίας ΣΠΑΥ – Δήμου Ανατολικής Σάμου

Ειδήσεις από την Αυτοδιοίκηση στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ