Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

ΛΑΕ- ΑΑ: Νομιμοποίηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και της παραβίασης των εργασιακών δικαιωμάτων

“Tο νέο εργασιακό νομοσχέδιο αποτελεί ένα νέο πλήγμα στα δικαιώματα των εργαζομένων, αφού νομιμοποιεί την «εργασιακή ζούγκλα» και στερεί από τον εργαζόμενο ακόμα και την στοιχειώδη προστασία που του παρείχε η ήδη υποβαθμισμένη ισχύουσα νομοθεσία, διότι με το νομοσχέδιο κατοχυρώνεται και θεσμικά η εργοδοτική αυθαιρεσία” αναφέρει μεταξύ άλλων στην “αιχμηρή” ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτη Αριστεράς, με αφορμή το εργασιακό νομοσχέδιο που δημοσιοποίησε προς διαβούλευση το υπουργείο Εργασίας και εντός δύο εβδομάδων αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση της ΛΑΕ- ΑΑ

Μπορεί η κυβέρνηση να αδιαφορεί για τις πυρκαγιές, για τους νεκρούς, για την τεράστια οικολογική καταστροφή, ενδιαφέρεται όμως για τα συμφέροντα των εργοδοτών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Tο νέο εργασιακό νομοσχέδιο αποτελεί ένα νέο πλήγμα στα δικαιώματα των εργαζομένων, αφού νομιμοποιεί την «εργασιακή ζούγκλα» και στερεί από τον εργαζόμενο ακόμα και την στοιχειώδη προστασία που του παρείχε η ήδη υποβαθμισμένη ισχύουσα νομοθεσία, διότι με το νομοσχέδιο κατοχυρώνεται και θεσμικά η εργοδοτική αυθαιρεσία!
Συγκεκριμένα
· Νομοθετείται η δυνατότητα απασχόλησης των εργαζομένων έως 13 ώρες την ημέρα, δηλαδή 78 ώρες την εβδομάδα, σε περισσότερους από έναν εργοδότες! Αυτό σημαίνει ότι το κατακτημένο με αίμα οκτάωρο, μετά από ενάμιση αιώνα, αναιρείται ουσιαστικά, το δε επιχείρημα για εφαρμογή μόνο με την σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου αποτελεί κοροϊδία, αφού το υψηλό κόστος ζωής και οι χαμηλοί μισθοί αναγκάζουν πολλούς εργαζόμενους να εργάζονται σε δύο ή και τρεις δουλειές για να επιβιώσουν!
· Θεσμοθετούνται οι «συμβάσεις εργασίας μηδενικών ωρών» και η «εργασία κατά παραγγελία», που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν θα ξέρουν πότε και ποιες ώρες θα εργαστούν και πόσο μισθό θα πάρουν στο τέλος του μήνα! Αποτελεί την μεγαλύτερη ανασφάλεια για έναν εργαζόμενο να περιμένει στο τηλέφωνο να ενημερωθεί, για το αν και πότε θα εργαστεί, χωρίς να μπορεί να οργανώσει την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική του ζωή!
· Προβλέπονται μεγαλύτεροι περιορισμοί στο δικαίωμα της απεργίας και ποινικές συνέπειες στους απεργούς, με δεδομένο ότι ακόμα και η παρουσία απεργών με πανό μπροστά από τους χώρους δουλειάς για ενημέρωση, μπορεί να θεωρηθεί ως «άσκηση πίεσης» στους εργαζόμενους! Ουσιαστικά δηλαδή ενισχύονται οι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί της εργοδοσίας.
· Η παρουσίαση του νομοσχεδίου από τα Μ.Μ.Ε. γίνεται με τη γνωστή μέθοδο της πλήρους διαστρέβλωσης της αλήθειας, ότι δηλαδή γίνεται για προστασία των εργαζομένων, αφού η «εργασιακή ζούγκλα» υφίσταται. Είναι δηλαδή σαν να ισχυρίζονται ότι «με δεδομένο ότι γίνονται δολοφονίες πρέπει να νομιμοποιηθεί ο φόνος».

Το επιχείρημα ότι αποτελεί ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2019/1152 δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση. Είναι γνωστό ότι οι πιο αντεργατικές αποφάσεις λαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που πάντα προωθεί οδηγίες εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και είναι τεράστια η ευθύνη των κομμάτων που τις ψηφίζουν στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, αλλά και τις εφαρμόζουν ως κυβέρνηση στην Ελλάδα (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ).
Συνολικά το νομοσχέδιο αποτελεί ένα επιπλέον πλήγμα (μετά τις ρυθμίσεις Χατζηδάκη) στα δικαιώματα των εργαζομένων.
Είναι αδιανόητο σε συνθήκες ανάπτυξης της τεχνολογίας και εκπαίδευσης, που αντικειμενικά οδηγούν στην αύξηση παραγωγικότητας της εργασίας, να καλείται ο εργαζόμενος να εργάζεται διπλάσιες ώρες για να επιβιώσει, διότι αυτό εξυπηρετεί τους εργοδότες!
Απαιτείται αντίσταση και αγώνας για κατοχύρωση και αναβάθμιση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για 7ωρο, πενθήμερο, 35ωρο με παράλληλη αύξηση των μισθών, που να εξασφαλίζουν ζωή με αξιοπρέπεια.
Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά απαιτεί:
• Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.
• Δηλώνει ότι θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για την υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην ίδια τη ζωή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ