Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2024

“2nd Athens Palestine Film Festival”: Στις 12/10 η γιορτή του παλαιστινιακού κινηματογράφου στην Αθήνα

Η Dounias και το Studio new star art cinema, παρουσιάζουν το πλήρες πρόγραμμα των ταινιών που θα προβληθούν από τις 12 έως τις 15 Οκτωβρίου στην Αθήνα, όπως ανακοινώθηκε από το Athens Palestine Film Festival 2023.

Πρόκειται για μια γιορτή παλαιστινιακού κινηματογράφου, ιδιαίτερης καλλιτεχνικής έκφρασης και προώθησης της πολιτισμικής ανταλλαγής. Συνολικά, έχουν προγραμματιστεί 7 προβολές σε διάστημα 4 ημερών.

Το Athens Palestine Film Festival ανοίγει την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου η ταινία A House in Jerusalem, που γράφτηκε από το χαρισματικό ζευγάρι Muayad και Rami Alayan. Με έντεχνο τρόπο και μέσα από την οπτική μιας νεαρής κοπέλας, οι σκηνοθέτες υφαίνουν ένα σπαρακτικόαφήγημα ασυνήθιστου σασπένς. Αυτή η συναρπαστική ιστορία εμβαθύνει στην ανθεκτική δύναμη της μνήμης και στον βαθύ αντίκτυπο της αγάπης.

Τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ το κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το Liwan, ένα ντοκιμαντέρ για έναν ομώνυμο πολιτιστικό χώρο στη Ναζαρέτ, της Doris Hakim, Ελληνοπαλαιστίνιας σκηνοθέτιδας με έδρα την Αθήνα, και το Three Promises από τον πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη Yousef Srouji, ο οποίος κέρδισε το πρώτο βραβείο στο

19ο Ετήσιο Camden Film Festival στο Maine, ένα από τα κύρια φεστιβάλ ντοκιμαντέρ των ΗΠΑ.

Το Nation Estate της Larissa Sansour, μια εννιάλεπτη ταινία μικρού μήκους επιστημονικής φαντασίας, παρουσιάζει μια άκρως κλινική και δυστοπική απεικόνιση της παλαιστινιακής κατάστασης και ανοίγει την τρίτη νύχτα, ακολουθούμενη από το Alam (η Σημαία), μια ταινία του Firas Khoury, που απεικονίζει τη ζωή των Παλαιστινίων φοιτητών σε ένα Ισραηλινό Γυμνάσιο.

Η βραδιά λήξης του φεστιβάλ θα περιλαμβάνει το The Cup Reader, μια χιουμοριστική ταινία μικρού μήκους για μια καφεμάντισσα και τις ικανότητές της στο προξενιό, σε σκηνοθεσία της Suha Araj, και την ταινία The Wanted 18, ένα αντισυμβατικό ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία των Amer Shomali και Paul Cowan, με επίκεντρο την προσπάθεια που καταβλήθηκε ώστε να επιτευχθεί η αυτάρκεια μιας γαλακτοκομικής παραγωγής σε μια παλαιστινιακή πόλη στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Όλες οι ταινίες θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης  Studio new star art cinema.

 

INFO

Η είσοδος είναι 5€ τη βραδιά.

Οι πόρτες ανοίγουν στις 19:30 και η προβολές ξεκινάνε στις 20:00.

Τηλέφωνο: +30 6984553761

Mail to: athenspalestinefilm@gmail.com

 

 

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ

 

A HOUSE IN JERUSALEM

Δράμα – 104min

Σκηνοθεσία: Muayad Alayan

 

ΣΥΝΟΨΗ

Η νεαρή Ρεβέκκα αναγκάζεται να μετακομίσει με τον πατέρα της από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ιερουσαλήμ, με την ελπίδα ότι μια νέα αρχή μπορεί να τη βοηθήσει να γιατρευτεί από τον ξαφνικό θάνατο της μητέρας της. Λίγο μετά την εγκατάστασή τους σε ένα παλιό σπίτι σε μια γειτονιά γνωστή ως Κοιλάδα των Φαντασμάτων, ξεκινά μια σειρά από μυστηριώδη γεγονότα και κατηγορείται η Ρεβέκκα. Βουτώντας βαθιά στο μυστήριο του σπιτιού και της μυστικιστικής πόλης της Ιερουσαλήμ, η Ρεβέκκα ξεκινά ένα αινιγματικό ταξίδι για να ανακαλύψει τι κρύβεται στις σκιές του σπιτιού. Δημιουργημένο από το ταλαντούχο δίδυμο Muayad και RamiAlayan, το «A House in Jerusalem»είναι μια απόκοσμα αγωνιώδης και συγκινητική ιστορία που μέσα από τα μάτια ενός νεαρού κοριτσιούεξερευνά τη δύναμη της μνήμης και της αγάπης.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Ο Muayad Alayan είναι ένας βραβευμένος Παλαιστίνιος σκηνοθέτης, γνωστός για το «The Reports on Sarahand Saleem», το οποίο έλαβε διεθνή αναγνώριση και κέρδισε πολλά βραβεία. Έχει επίσης σκηνοθετήσει το «Love Theft and Other Entanglements», το οποίο κέρδισε αναγνώριση σε διάφορα φεστιβάλ κινηματογράφου. Εκτός από την καριέρα του στον κινηματογράφο, ο Muayad έχει ασχοληθεί με την προώθηση της κουλτούρας του κινηματογράφου και έχει υπάρξει εισηγητής κινηματογραφικών σπουδών. Το επόμενο έργο του είναι μια αγγλόφωνη ταινία και γυρίζει επίσης την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους που διαδραματίζεται στις ΗΠΑ

 

LIWAN

Ντοκιμαντέρ – 30min

Σκηνοθεσία: Doris Hakim

ΣΥΝΟΨΗ

Το «Liwan» είναι ένα ντοκιμαντέρ που εξερευνά το ομώνυμο πολιτιστικό hub στη Ναζαρέτ. Οι ιδρυτές του Liwanέχουν αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια στη δημιουργία και τη συντήρηση του χώρου. Το Liwan έχει δεχθεί επιθέσεις στο παρελθόν και οι ιδρυτές του ζουνυπό συνεχή απειλή. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ένα ισραηλινό κυβερνητικό σχέδιο «ανάπλασης» προκάλεσε το κλείσιμο των περισσότερων επιχειρήσεων στο σουκ για πολλά χρόνια. Όταν τελικά η αγορά άνοιξε ξανά, μεγάλο μέρος της ζωτικότητάς της είχε εξασθενίσει. Ωστόσο, το Liwan έπαιξε καθοριστικό ρόλο εμπνέοντας την εμφάνιση νέων πολιτιστικών χώρων και ενός κινήματος πολιτιστικής αντίστασης που επικεντρωνόταν στη διεκδίκηση της παλαιστινιακής ταυτότητας, κάτι που το κράτος του Ισραήλ αρνείται.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Η Doris Hakim είναι μια καλλιτέχνιδα με μακρά καριέρα που εξειδικεύεται στιςπαραστατικές τέχνεςκαι τα installations, συμπεριλαμβανομένων πολλών βιντεοπροτζεκτ. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ναζαρέτ και σήμερα ζει στην Αθήνα, Ελλάδα.

 

THREE PROMISES

Ντοκιμαντερ – 62min

Σκηνοθεσία: Yousef Srouji

ΣΥΝΟΨΗ

Το «Three Promises» είναι μια σπαρακτική καταγραφή της ζωής μιας οικογένειας εν μέσω σύγκρουσης. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 κι ενώ ο ισραηλινός στρατός απαντά στη δεύτερη ιντιφάντα, η Suha καταγράφειτην καθημερινή πάλη της οικογένειάς της, που σημαδεύεται από υπόγεια καταφύγια και τον φόβο των παιδιών της. Σε στιγμές μεγάλης απειλής, δίνει υποσχέσεις στον Θεό, ορκιζόμενη να φύγει αν επιζήσουν. Το 2017, ο γιος της και σκηνοθέτης της ταινίας, αποκαλύπτει αυτό το αρχείο και ξεκινά ένα ταξίδι προσπαθώντας να κατανοήσει γιατί η Suha εξιστόρησε τα βάσανά τους και καθυστέρησε τη φυγή τους. Αυτό το ντοκιμαντέρ ξεσκεπάζειτη βαθιά αγάπη μιας μητέρας μέσα στη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου. Ο Yousef Srouji, ο σκηνοθέτης, συνεχίζει την αφήγηση της Suha, αποτρέποντας έτσι το σβήσιμο των προσωπικών και συλλογικών αναμνήσεων.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Ο Yousef Sroujiείναι ένας πρωτοεμφανιζόμενος δημιουργός ντοκιμαντέρ με πάθος για την αφήγηση και με επίκεντρο του ενδιαφέροντος του, τον αντίκτυπο της παλαιστινιακής κατοχής και το ψυχικό σθένος της κοινότητας σε περιοχές συγκρούσεων. Είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου Development Practice του πανεπιστημίου UC Berkeley και στοχεύει,με τις δεξιότητές του,να ενδυναμώσει τις περιθωριοποιημένες κοινότητες της Μέσης Ανατολής. Πέρασε μέρος της παιδικής του ηλικίας στην Παλαιστίνη και αργότερα μετακόμισε στο Κατάρ κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Ιντιφάντα και απέκτησε πτυχίο στα Οικονομικά από το University of British Columbia. Ο Yousef έχει λάβει υποτροφίες από το SF Film Catapult Documentary Fellowship και το Gotham Documentary Feature Lab, καθώς και productionκαι post-productionυποτροφίες από το AFAC(Arab Fund for Arts and Culture).

 

NATION ESTATE

SCI-FI – 10min

Σκηνοθεσία: Larissa Sansour

ΣΥΝΟΨΗ

Πρόκειται για μια μικρού μήκους ταινία επιστημονικής φαντασίας που απεικονίζει την Παλαιστίνη σαν ουρανοξύστη, με κάθε όροφο να αντιπροσωπεύει μια πόλη της Παλαιστίνης. Μια παλαιότερη έκδοση του έργου τράβηξε την προσοχή όταν αποκλείστηκε από έναν διαγωνισμό στο Musée del’ Elyséeκαι, σύμφωνα με ισχυρισμούς, αυτό έγινε λόγω υπαινιγμών πολιτικής φύσης.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Η Larissa Sansour,γεννημένη στην Παλαιστίνη,είναι μια παγκοσμίως γνωστή καλλιτέχνιδα γνωστή για την εξερεύνηση της τομής μεταξύ μύθου και ιστορικής αφήγησης. Σπούδασε καλές τέχνες στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και την Κοπεγχάγη, εστιάζοντας στη χρήση της επιστημονικής φαντασίας για να μιλήσει για κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Το ευρύportfolio της περιλαμβάνει ταινίες, installations, φωτογραφίες και γλυπτά.

Το έργο της Sansour έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση, με εκθέσεις σε διάσημους χώρους όπως το Tate Modern, το MoMA, το Pompidou Centreκαι η Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης. Εκπροσώπησε τη Δανία στην 58η Μπιενάλε της Βενετίας το 2019 και ήταν συν-αποδέκτης του αξιοσέβαστου βραβείου Jarman το 2020. Σημαντικές πρόσφατες ατομικές της εκθέσεις περιλαμβάνουν εκείνες στη Whit worth Gallery, KINDL, Copenhagen Contemporary, Bluecoat, Bildmuseet και Dar El-Nim. Επί του παρόντος, η Sansour, που κατοικεί και δημιουργεί στο Λονδίνο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνεχίζει, με την τέχνη της,να αιχμαλωτίζει και ναβάζει σε σκέψη το κοινό σε όλο τον κόσμο.

 

ALAM

Δράμα – 110min

Σκηνοθεσία: Firas Khoury

ΣΥΝΟΨΗ

Σε μια παλαιστινιακή πόλη, ο Tamer και οι φίλοι του ζουν τη ζωή ενός τυπικού μαθητή γυμνασίου μέχρι την άφιξη της όμορφης Maysaa. Για να την ευχαριστήσει, ο Tamer δέχεται να λάβει μέρος σε μια μυστηριώδη επιχείρηση σημαίας την παραμονή της Ημέρας της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ πουείναι ημέρα πένθους για τους Παλαιστίνιους.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΝΟΘΕΤΗ

Ο FirasKhoury είναι Παλαιστίνιος σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Αποφοίτησε με BΑ στον κινηματογράφο. Ο Khoury έχει στο ενεργητικό του αρκετές ταινίες μικρού μήκους. Ανάμεσά τους, οι βραβευμένες Seven Days in Deir Bulus (2007) και Yellow Mums (2010). Αυτές οι ταινίες κυκλοφόρησαν σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο αλλά και σε τηλεοπτικά κανάλια, συμπεριλαμβανομένων των Arte και VVD. Το 2019 ολοκλήρωσε το επόμενο μικρού μήκους του, το Maradona’s Legs, το οποίο έλαβε εκείνη τη χρονιά το βραβείο Robert Bosch Stiftungκαθώς και την υποστήριξη του Medien boardτου Βερολίνου. Η ταινία προβλήθηκε στο Palm Springs Film Festival.

 

THE CUP READER

Δράμα – 12min

Σκηνοθεσία: Suha Araj

ΣΥΝΟΨΗ

Η νεαρήWarde αφήνει το σπίτι των πεθερικών της ντροπιασμένη,εξαιτίαςτου λευκού σεντονιού το πρωί μετά την πρώτη νύχτα του γάμου της. Σαράντα τέσσερα χρόνια αργότερα ψιλοκόβει λαχανικά με την μικρότερη αδερφή της Jeleleh που φαντασιώνεται να παντρευτεί μια μέρα τον George Clooney. Η Warde είναι μια διαβόητη καφεμάντισσα και προξενήτρα που δέχεται πελάτες από όλη την Παλαιστίνη, ωστόσο οι συμβουλές της δεν προέρχονται πάντα από το φλιτζάνι. Στην άλληπλευρά της πόλης, η Τζίνα, μια απρόθυμη νύφη, σέρνει τον επισκέπτη ξάδερφό τηςστους δρόμους του χωριού για να ζητήσει την καθοδήγηση της Warde την μεγάλη ημέρα του γάμου της. Κάθε γυναίκα καλείται να αντιμετωπίσει τις πεποιθήσεις της.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Η Suha Araj, σκηνοθέτις και εκπαιδευτικός, εξερευνά στη δουλειά της την εκτόπισητωνμεταναστευτικών κοινοτήτων και τις συνδέσεις πολιτισμικού πλαισίου. Το τελευταίο της σενάριο, «Khsara», αντιπαραβάλλει χιουμοριστικά τις προσδοκίες που υπάρχουν σε ένα πολιτισμικό πλαίσιο και έχει λάβει την υποστήριξη τωνSundance, RAWI, Torino Film Lab και άλλων.Η Suha έχει μακρά εμπειρία στην επιλογή ταινιών και τη συμβουλευτική, συμπεριλαμβανομένου του “Slingshot Hip-Hop” του Sundance. Είναι επίσης γνωστή για την μικρού μήκους ταινία της «I am Palestine». Οι καλλιτεχνικές προσπάθειες της Suha επεκτείνονται στα installationκαι την υποκριτική. Συνίδρυσε το Divin eCaroline.com, μια πλατφόρμα αφήγησης για γυναίκες, και αυτή την περίοδο διδάσκει στο Tribeca nstitute

 

THE WANTED

Ντοκιμαντέρ – 75min

Σκηνοθεσία:  Amer Shomali

ΣΥΝΟΨΗ

Το 1987, ο ισραηλινός στρατόςκαταδιώκει 18 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στο Beit Sahour στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, περιοχή που θεωρείται απειλή λόγω της παραγωγής γάλακτος από Παλαιστίνιουςκαι καταλήγουν να παίζουν την γάτα με το ποντίκι. Η πόλη ενώνει τις δυνάμεις της για να κρύψει τις αγελάδες, μοιράζοντας κρυφά «γάλα ιντιφάντα». Το «The Wanted  18» υπογραμμίζει τη μαζική κινητοποίηση και τη μη βίαιη αντίσταση κατά τη διάρκεια της Πρώτης Ιντιφάντα, προσφέροντας μια μοναδική οπτική στο θέμα της οικοδόμησης του έθνους από τον λαό και όχι από τους πολιτικούς.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Ο Amer Shomali είναι ένας Παλαιστίνιος διεπιστημονικός εικαστικός που χρησιμοποιεί την εννοιολογική τέχνη (Conceptual Art), τηνζωγραφική, τα ψηφιακά μέσα, τις ταινίες και τα κόμικς για να εξερευνήσει τα παλαιστινιακά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα και την επαναστατική εικονογραφία. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στο animationτου Arts University Bournemouth στο Ηνωμένο Βασίλειο και πτυχίου αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Birzeit, στη Δυτική Όχθη. Γεννήθηκε στο Κουβέιτ το 1981 και ζει στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ