Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Συγκίνηση και αποκαλύψεις για Μαραντόνα και «Ματωμένα Γκολ»

Τα βιβλία του συγγραφέα Λουσιάνο Βερνίκε, «Ματωμένα Γκολ» και «Ντιέγκο: εμπιστευτικό», παρουσιάστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, από την Εκδοτική Belle Époque, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Αργεντινής στην Ελλάδα.

Το all-star ρόστερ των ομιλητών απάρτιζαν οι Χρήστος Σωτηρακόπουλος, Γιάννης Ζουγανέλης, Γιάννης Τσαούσης, Θοδωρής Μανίκας, Αλέξης Σπυρόπουλος, Γιώτης Παναγιωτάς, Αλέξανδρος Λοθάνο και φυσικά, ο συγγραφέας των δύο βιβλίων. Σε ρόλο, διαιτητή-συντονιστή, ο ραδιοφωνικός παραγωγός και τηλεοπτικός παρουσιαστής Γιάννης Κορδώνης.

Ο Αργεντινός συγγραφέας, ένας από τους πλέον μεταφρασμένους της Λατινικής Αμερικής, ανέπτυξε το περιεχόμενο του νέου του πονήματος, «Ματωμένα Γκολ», το οποίο αποτελεί μια εις βάθος ιστορική μελέτη στην πολιτική ποδηγέτηση του δημοφιλέστερου αθλήματος στον πλανήτη.

«Σε όλες τις γωνιές του κόσμου, από τα χρόνια του Μουσολίνι και του Χίτλερ μέχρι σήμερα, το ποδόσφαιρο πέφτει “θύμα” αδίστακτων πολιτικών, δικτατόρων, επιχειρηματιών, βαρόνων. Ανθρώπων που ενδιαφέρονται περισσότερο για την προσωπική τους εικόνα και λιγότερο για τα προβλήματα του λαού», υποστήριξε ο ίδιος.

«Υπάρχουν κομμάτια του βιβλίου, τα οποία, όταν τα διαβάζεις, τρελαίνεσαι!» Με αυτά τα λόγια, ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος σχολίασε το έτερο έργο του Βερνίκε, «Ντιέγκο: εμπιστευτικό». Ο κορυφαίος αθλητικογράφος υπογράμμισε: «Είναι άδικο να κρίνουμε κάποιον σύμφωνα με τα δικά μας “θέλω” και “πιστεύω”. Ο καθένας είναι ξεχωριστός. Και ο Μαραντόνα ήταν ίσως ο πιο ξεχωριστός απ’ όλους».

Ο ηθοποιός και μουσικός Γιάννης Ζουγανέλης καθήλωσε το κοινό και, με τον μοναδικό του τρόπο, έκανε μια φιλοσοφική προσέγγιση στο «φαινόμενο Ντιέγκο». Από την πλευρά του, ο θρύλος της νυχτερινής ραδιοφωνικής ζώνης Γιάννης Τσαούσης έπλεξε με μαεστρία το περιεχόμενο των δύο βιβλίων. Μίλησε για την «κακοποίηση» του ποδοσφαίρου από δικτατορικά καθεστώτα και έθεσε προβληματισμούς για τη συγκυρία να κοπεί ο Μαραντόνα, την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, από την αποστολή της Αργεντινής στο «βρώμικο Μουντιάλ» του 1978.

Ο σπορτκάστερ και αθλητικογράφος Αλέξης Σπυρόπουλος μίλησε για την περίοδο που ο Μαραντόνα έζησε στο Μεξικό, για λογαριασμό της Ντοράντος. Εξέφρασε τον θαυμασμό του για το «πόσο άλλαξε, χάρη σε αυτόν, η ζωή μιας ολόκληρης περιοχής, η οποία έως τότε ήταν γνωστή μόνο για τα βαποράκια των ναρκωτικών».

Ο μουσικός και δημοσιογράφος Θοδωρής Μανίκας αναμόχλευσε παιδικά του βιώματα. Θυμήθηκε τα νεανικά του χρόνια, όταν συνειδητοποίησε πόσο εύκολο είναι να γίνει το ποδόσφαιρο «παιχνίδι εξουσίας» στα χέρια ισχυρών ανθρώπων.

Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και διερμηνέας στην εκδήλωση, Αλέξανδρος Λοθάνο, τόνισε ότι, όταν πέθανε ο Μαραντόνα, όλοι ένοιωσαν πως έχασαν έναν «δικό τους» άνθρωπο, ενώ ο μεταφραστής των δύο έργων, δημοσιογράφος και συγγραφέας, Γιώτης Παναγιωτάς σημείωσε ότι «ο Ντιέγκο ξεπερνούσε και την ίδια τη ζωή».

Η εκδήλωση επεφύλασσε μια μεγάλη έκπληξη: ο Χουάν Χοσέ Μπορέλι έστειλε μέσω βίντεο τους χαιρετισμούς του στους θεατές. Τόνισε πόσο πολύ του λείπει η Ελλάδα και αποκάλυψε ότι ο ίδιος ήταν συμπαίκτης του Ντιέγκο Μαραντόνα για επτά συναπτά έτη, στα περίφημα τουρνουά Showbol!

Τα βιβλία «Ματωμένα Γκολ» και «Ντιέγκο: εμπιστευτικό» κυκλοφορούν από την Εκδοτική Belle Époque. Είναι διαθέσιμα στο www.b-e.gr και, από την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, σε όλα τα κεντρικά βιβλιοπωλεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ