Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
spot_img

“Καμπανάκι” για τα αντιπλημμυρικά έργα από τον Ανδρέα Ευθυμίου

Δέσμη μέτρων για την αποτελεσματικότερη αντιπλημμυρική προστασία της πόλης και την ασφάλεια των κατοίκων της ζητά, με επιστολή του, από τον υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, ο δήμαρχος Μοσχάτου- Ταύρου ο οπίος κάνει λόγο για μια δύσκολη κατάσταση και άμεσους κινδύνους.

Ο Ανδρέας Ευθυμίου, στην επιστολή του την οποία κοινοποίησε στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, με κοινοποίηση στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, στην υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, στον αναπλ. υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, στον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, στον αντιπεριφερειάρχη Νότιου Τομέα Αθηνών, Χρήστο Θεοδωρόπουλο και στον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος μέσω της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, ζητά τη λήψη μίας σειράς μέτρων για την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης.

Στο επίσημο έγγραφο κάνει εκτενή αναφορά και λεπτομερή περιγραφή της λειτουργίας του συστήματος απορροής των ομβρίων στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου, επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερα η Δ.Ε. Μοσχάτου χωροθετείται σε ένα από τα χαμηλότερα υψομετρικά σημεία της Αττικής, με αποτέλεσμα να ρέει επιφανειακά μεγάλη ποσότητα νερού στο Δήμο, προερχόμενη από μεγάλη έκταση της Αττικής.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι από το Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου διέρχονται ο Κηφισός και ο Ιλισός, μαζί με το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση.

Οι ποταμοί αυτοί όχι μόνο δεν αποταμιεύουν σταγόνα νερού από την ευρύτερη περιοχή, αλλά αποτελούν τον μέγιστο πλημμυρικό κίνδυνο, εμποδίζοντας ταυτόχρονα να λειτουργήσει το αντιπλημμυρικό σύστημα του Μοσχάτου συνολικότερα.

Παράλληλα, ο δήμαρχος ασκεί έντον ηκριτική για την απόφαση παύσης του αντιπλημμυρικού έργου για τα νερά από την περιοχή του Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη και της ευρύτερης περιοχής της Πειραιώς, κάνοντας λόγο για ένα αντιπλημμυρικό έργο που θα έλυνε το πρόβλημα, σταμάτησε όμως από τον Υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ το 2020 και η Περιφέρεια δεν έχει δημοπρατήσει εκ νέου το έργο.

Ο δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, προτείνει μία σειρά από μέτρα για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος των πλημμυρικών φαινομένων, όπως:

«Να ελεγχθεί – καθαρισθεί ο Κηφισσός και να εξεταστεί η ικανότητα παροχέτευσής του όπως επίσης και η περίοδος σχεδιασμού για μέγιστη πλημμύρα. (Περιφέρεια Αττικής),

Να υλοποιηθεί από την Περιφέρεια Αττικής το αντιπλημμυρικό έργο των βόρειων περιοχών (έργο Δήμου Νίκαιας – Αγ.Ιωάννου Ρέντη, Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου),

Να υλοποιηθεί το έργο στις εκβολές του Ιλισού. (Περιφέρεια Αττικής),

Να αποκατασταθεί η κοίτη και τα πρανή του ρέματος Προφήτη Δανιήλ. (Περιφέρεια Αττικής),

Να υλοποιηθεί η Β΄ φάση της Χαμοστέρνας. (Περιφέρεια Αττικής),

Να εξετασθεί η επάρκεια, λειτουργικότητα και φέρουσα ικανότητα των αγωγών στην οδό Πειραιώς, Ποσειδώνος, Πέτρου Ράλλη, Κωνσταντινουπόλεως. (Περιφέρεια Αττικής),

Να εξετασθεί η παροχετευτικότητα στα υψηλά σημεία του Κηφισού και να σταματήσουν οι Δήμοι να παροχετεύουν με νερό τον Κηφισό.»

Ο δήμαρχος, επισημαίνοντας ότι θα χρειαστεί εύλογος χρόνος για τα παραπάνω αναφερόμενα μέτρα προτείνει: «την άμεση σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων Υπουργεία – Περιφέρεια – Δήμοι ώστε να παρθούν μέτρα άμεσου χαρακτήρα, τα οποία θα μετριάσουν τους πλημμυρικούς κινδύνους».

Κλείνοντας την επιστολή του ο δήμαρχος ζητά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς «να αναλάβουν πρωτοβουλία και να μεριμνήσουν κατά αρμοδιότητα, ώστε να αποφευχθεί μία πιθανή τραγωδία».

Διαβάστε επίσης: “ΣΤΑΘΜΟΣ”: Σεμινάρια γονέων παιδιών προσχολικής ηλικίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ

Ειδήσεις από το Μοσχάτο και τον Ταύρο στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ