Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κινηματογράφος: Οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου

Ο Άγγελος Πολύδωρος παρουσιάζει και σχολιάζει τις ταινίες που προβάλλονται από 2/11/2023 στους κινηματογράφους.

==================================================

Η Γη της Επαγγελίας – Promised Land – Bastarden

Ένα ευρωπαϊκό νέο-γουέστερν, που περιλαμβάνει στοιχεία του παλιομοδίτικου είδους της άγριας δύσης και τουλάχιστον έναν μοναχικό, ηθικό αλλά και πεισματάρη τύπο που κάνει σχέδια, αλλά βρίσκει απέναντι τον σαδιστή γαιοκτήμονα, ο οποίος βλέπει την εξουσία του να απειλείται.

Μια πολυεπίπεδη ταινία που μιλάει για τις κοινωνικές διαφορές, την ατιμωρησία της άρχουσας τάξης, την απληστία, το ρατσισμό, την ανθρώπινη εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση. Ένα βίαιο, αλλά απολαυστικό γουέστερν από τη Δανία.

Βρισκόμαστε στο 1755 στη Γιουτλάνδη και ο Λούντβιχ Κάλεν (Μίκελσεν) ένας μοναχικός λοχαγός ταπεινής καταγωγής, καρπός της παράνομης σχέσης μιας υπηρέτριας και ενός ευγενή, είναι αποφασισμένος να κυνηγήσει το όνειρό του με κάθε κόστος.  Έτσι, ζητά την άδεια του Βασιλιά ώστε να καλλιεργήσει έναν  αφιλόξενο χερσότοπο και να δημιουργήσει εκεί μια βασιλική αποικία, με αντάλλαγμα να του δοθεί ένας τίτλος ευγενείας, αλλά όπως λέει η παροιμία «εμείς κάνουμε σχέδια και ο Θεός γελάει». Ο Κάλεν θα βρει πολλά εμπόδια στον δρόμο του, με κυριότερο τον ημιπαράφρονα και σαδιστή γαιοκτήμονα Φρέντερικ ντε Σίνκελ (Σάιμον Μπένεμπιεργκ), τον πανίσχυρο άνδρα της περιοχής, που θα του κάνει τη ζωή δύσκολη.

Έξοχες ερμηνείες με τον πληθωρικό Μαντς Μίκελσεν να δεσπόζει με την λιγομίλητη, λιτή αλλά πάντοτε εκφραστική του προσωπικότητα σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, έχοντας δίπλα του και την επίσης έξοχη Aμάντα Κολίν, που υποδύεται την Αν Μπάρμπαρα (η ταινία βασίζεται στο βιβλίο The Captain and Ann Barbara της Ιντα Γένσεν).

Η σκηνοθεσία πιστή στη συνταγή του γουέστερν και η σκοτεινή φωτογραφία του Ράσμους Βίντεμπεκ, είτε στις απέραντες εκτάσεις, είτε στους εσωτερικούς αριστοκρατικούς χώρους, ενδυναμώνει το δράμα και όλα μαζί προσφέρουν μια συναρπαστική ταινία.

INFO

Είδος: Ιστορικό, Δράμα, 127΄

Χώρες: Δανία, Σουηδία, Νορβηγία, Γερμανία, 2023

Σκηνοθεσία:  Νικολάι Αρσέλ

Παίζουν: Μαντς Μίκελσεν, Aμάντα Κολίν, Σάιμον Μπένεμπιεργκ, Γκούσταβ Λιντ

Διανομή: Weirdwave

===

How to Have Sex

Μια ταινία, ντεπούτο της Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ, που αποτυπώνει τις διακριτικά κρυμμένες κοινωνικές πιέσεις γύρω από το σεξ, τις προσδοκίες ειδικά των έφηβων κοριτσιών και τις πρώτες απογοητεύσεις, επακόλουθα άγνοιας, έλλειψης διαλόγου και συζήτησης γύρω από αυτό το θέμα. Ουσιαστικά, μια ταινία ενηλικίωσης με γυναικεία ματιά.

Τρεις βρετανίδες έφηβες η Τάρα (Μία ΜακΚένα-Μπρους), η Σκάι (Λάρα Πικ) και η Εμ (Ένβα Λιούις) πηγαίνουν διακοπές στα Μάλια της Κρήτης ελπίζοντας να κάνουν το καλύτερο καλοκαίρι όλων των εποχών, να πιούν χωρίς έλεγχο, να χορέψουν μέχρι τελικής πτώσης, να κάνουν όσο σεξ θέλουν. Η Τάρα θεωρεί προσωπική της υποχρέωση να κάνει για πρώτη φορά σεξ, ενώ οι κολλητές της προκαλούν το χάος γύρω της. Η 16χρονη πίνει και χορεύει στα κλαμπ του κεντρικού δρόμου, μέχρι που γνωρίζεται με μερικά αγόρια στο διπλανό μπαλκόνι του ξενοδοχείου, που ελπίζει να της χαρίσουν ένα αξέχαστο καλοκαίρι.

INFO

Είδος: Εφηβικό, Δράμα, 98΄

Χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, 2023

Σκηνοθεσία: Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ

Παίζουν: Μία ΜακΚένα-Μπρους, Σον Τόμας, Λάρα Πικ, Ένβα Λιούις

Διανομή: Cinobo

===

Daliland

Τα γηρατειά του γνωστού σουρεαλιστή καλλιτέχνη (Μπεν Κίνγκσλεϊ), μέσα από τη ματιά ενός νεαρού βοηθού γκαλερίστα και ανερχόμενου στο χώρο της τέχνης, του Τζέιμς (Κρίστοφερ Μπράινι), που έχει αναλάβει να γεμίζει με ζωντάνια την ανούσια ζωή του ηλικιωμένου εκκεντρικού και ανισόρροπου Σαλβαδόρ Νταλί, του οποίου ο γάμος με τυραννικής σύζυγό του, Γκαλά (Μπάρμπαρα Σούκοβα), καταρρέει.

INFO

Είδος: Βιογραφία, Δράμα, 93΄

Χώρες: ΗΠΑ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, 2022

Σκηνοθεσία: Μαίρη Χάρον

Παίζουν: Μπεν Κίνγκσλεϊ, Μπάρμπαρα Σούκοβα, Έζρα Μίλερ, Κρίστοφερ Μπράινι, Ρούπερτ Γκρέιβς, Αντρέα Πέτζιτς, Σούκι Γουοτερχάουζ

Διανομή: Tanweer

===

Fingernails

Μια ταινία που εξερευνά μέσα από το πρίσμα της επιστημονικής φαντασίας μία ερωτική πλοκή μέσα σε μία ευρύτερη ιστορία για την ανθρώπινη φύση. Μια ταινία εξίσου περίπλοκη με τον ίδιο τον έρωτα.

Η Άννα και ο Ράιαν έχουν βρει την πραγματική αγάπη, όπως έχει αποδειχτεί από μία αμφιλεγόμενη νέα τεχνολογία. Υπάρχει μόνο ένα ζήτημα: η Άννα δεν είναι ακόμα σίγουρη. Όταν αρχίσει να εργάζεται σε ένα ινστιτούτο που διεκπεραιώνει εργαστηριακούς ελέγχους για να διαπιστώσει τη συμβατότητα των ζευγαριών, η Άννα γνωρίζει τον Αμίρ.

INFO

Είδος: Φαντασίας, Αισθηματικό, Δράμα, 103΄

Χώρα: ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, 2022

Σκηνοθεσία: Χρήστος Νίκου

Παίζουν: Τζέσι Μπάκλεϊ, Ριζ Αχμέντ, Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ, Λιούκ Γουίλσον, Άνι Μέρφι

Διανομή: Apple

===

Ελεύθερος Επαγγελματίας – Freelance

Action movie με εξυπνακίστικους διαλόγους και κάποια πολιτικά μηνύματα, στην οποία ένας πρώην αξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων ο Μέισον Πετίτς κολλημένος σε δουλειά γραφείου, στρατολογείται απρόθυμα από έναν πρώην στρατιωτικό φίλο του για να παρέχει ασφάλεια στην ξεπεσμένη δημοσιογράφο Κλερ Γουέλινγκτον. Συνοδεύει διστακτικά την Κλερ που έχει αναλάβει να πάρει συνέντευξη από έναν αδίστακτο δικτάτορα Χουάν Βενέγκας, όταν ξεσπά ένα στρατιωτικό πραξικόπημα τη στιγμή που πρόκειται να πιάσει το μεγαλύτερο «λαυράκι». Τώρα, το απίθανο τρίο πρέπει να βρει πώς να επιβιώσει στη ζούγκλα και να αντέχει ο ένας στον άλλον για να τα καταφέρει.

INFO

Είδος: Περιπέτεια, Κωμωδία, 108΄

Χώρα: ΗΠΑ, 2023

Σκηνοθεσία: Πιέρ Μορέλ

Παίζουν: Τζον Σίνα, Κρίστιαν Λέιτερ, Άλισον Μπρι, Χουάν Πάμπλο Ράμπα, Άλις Ιβ, Μάρτιν Τσόκας

Διανομή: Spentzos Film

===

Η Κόρη του Βασιλιά του Βάλτου – The Marsh King’s Daughter

Ψυχολογικό θρίλερ βασισμένο στο ομώνυμο best-seller μυθιστόρημα της Κάρεν Ντιόν.

Όταν δραπετεύσει από τη φυλακή, η Ελένα (Ντέιζι Ρίντλει), μια γυναίκα με κρυφό παρελθόν, θα επιστρέψει στο δάσος που μεγάλωσε για να αντιμετωπίσει τον πιο επικίνδυνο άντρα της ζωής της: τον πατέρα της, το διαβόητο Βασιλιά του Βάλτου (Μπεν Μέντελσον), τον άνθρωπο που κράτησε όμηρο εκείνη και την μητέρα της για χρόνια. Γνωρίζοντας πως εκείνος θα κυνηγήσει την ίδια και την οικογένεια της, η Ελένα πρέπει να βρει τη δύναμη να αντιμετωπίσει τους δαίμονες της και να υπερνικήσει αυτόν που της έμαθε να επιβιώνει στην άγρια φύση.

INFO

Είδος: Ψυχολογικό, Θρίλερ, 108

Χώρα: ΗΠΑ, 2023

Σκηνοθεσία: Νίλ Μπέρτζερ

Παίζουν: Ντέιζι Ρίντλεϊ, Μπεν Μέντελσον, Κάρεν Πιστόριους, Γκάρετ Χέντλαντ

Διανομή: The  Film  Group

===

Προετοιμασίες για να Είμαστε Μαζί Άγνωστο για Πόσο – Preparations To Be Together For An Unknown Period Of Time

Η Μάρτα, μια 40χρονη νευροχειρουργός, ερωτεύεται. Αφήνει πίσω της τη λαμπρή καριέρα της στην Αμερική και επιστρέφει στη Βουδαπέστη για να ξεκινήσει μια νέα ζωή με τον άντρα που αγαπά. Μάταια όμως τον περιμένει στη Γέφυρα της Ελευθερίας, αφού αυτός δεν εμφανίζεται στο ραντεβού τους. Η Μάρτα αρχίζει να τον ψάχνει απεγνωσμένα και όταν τελικά τον βρίσκει, ο έρωτας της ζωής της ισχυρίζεται ότι δεν έχουν ξανασυναντηθεί ποτέ.

INFO

Είδος: Ψυχολογικό Δράμα, 95΄

Χώρα: Ουγγαρία, 2020

Σκηνοθεσία: Λίλι Χορβάτ

Παίζουν: Νατάσα Στορκ, Βίκτορ Μποντό, Μπενέτ Βιλμάνιϊ, Πέτερ Τοθ

Διανομή: Filmcenter Trianon

===

Μίλα μου – Talk to Me

Όταν μια ομάδα φίλων ανακαλύπτει πώς να καλεί πνεύματα μέσω ενός ταριχευμένου χεριού, εθίζεται στη νέα περιπέτεια, μέχρι που ένας εξ αυτών ξεπερνά τα όρια και απελευθερώνει τρομακτικές υπερφυσικές δυνάμεις.

INFO

Είδος: Θρίλερ, Τρόμου, 95΄

Χώρες: Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, 2022

Σκηνοθεσία: Ντάνι και Μάικλ Φιλίππου

Παίζουν: Σοφι Ουαιλντ, Αλεξανδρα Τζενσεν, Τζοι Μπιρντ, Μιραντα Οττο

Διανομή: Neo Films

===

Οι Ευχούληδες 3: Μαζί Για Μπάντα – Trolls Band Together

Η τρίτη ταινία της γνωστής σειράς, στην οποία η Πόπη ανακαλύπτει ότι ο Κλωνάρης ήταν κάποτε μέλος της Μπάντας BroZone με τα αδέρφια του, Φλόιντ, Τζον Ντόρι, Σπρους και Κλέι. Όταν ο Φλόιντ απάγεται, ο Κλωνάρης και η Πόπη ξεκινούν ένα ταξίδι για να ενώσουν ξανά τα δύο άλλα αδέρφια του και να σώσουν τον Φλόιντ.

INFO

Είδος: Animation, Οικογενειακό, Κωμωδία, 92΄

Χώρα: ΗΠΑ, 2023

Σκηνοθεσία: Γουόλτ  Ντορν και Τιμ Χάιτζ

Διανομή: Tanweer

===

Το λιβάδι που δακρύζει (Επαν.)

Μια ιστορία που αρχίζει με την είσοδο του Κόκκινου Στρατού στην Οδησσό το 1919 και τη φυγή της εκεί ελληνικής παροικίας και τελειώνει το 1949, με το τέλος του ελληνικού εμφυλίου πολέμου. Κεντρικό πρόσωπο της ταινίας είναι μια γυναίκα. Μια γυναίκα που τη γνωρίζουμε παιδί, στη συνέχεια έφηβη, μητέρα και, τέλος, μια γυναίκα μοναχή. Είναι η Ελένη η οποία με τον Αλέξη θα συναντηθούν και θα ενώσουν τις μοίρες τους. Αλλά, ο Αλέξης θα φύγει μετανάστης στην Αμερική και θα χαθεί στις μάχες του Β! Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ η Ελένη θα βιώσει την ελληνική τραγωδία του 20ου αιώνα: εμφύλιο και εντέλει εξορία. Η μοίρα της είναι η μοίρα μιας Ελλάδας που σπαράσσεται και αιμορραγεί…

Η ταινία κέρδισε το βραβείο Fipresci και το ειδικό βραβείο του κοινού στο Fajr Film Festival, ενώ προτάθηκε και για Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο.

INFO

Είδος: Δράμα, Κοινωνικό, 170΄

Χώρα: Ελλάδα, 2004

Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αγγελόπουλος

Παίζουν: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Νίκος Πουρσανίδης, Βασίλης Κολοβός, Γιώργος Αρμένης, Τούλα Σταθοπούλου, Εύα Κοταμανίδου.

Διανομή: New Star

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ