Στην τελική ευθεία μπαίνει το έργο για τη δημιουργία του κυβερνοπάρκου «Αντρέας Λεντάκης» στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την άνοιξη του 2024 αναμένεται να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη του αναδόχου που θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία του. Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνονται τα τεύχη δημοπράτησης, με τον διαγωνισμό που θα υλοποιηθεί με τη διαδικασία της Σύμπραξης μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) να εκτιμάται ότι θα προχωρήσει από το ΤΑΙΠΕΔ μετά τον ερχόμενο Μάρτιο. Θα προηγηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ οι διαγωνισμοί για τη μεταφορά των δραστηριοτήτων που έχουν απομείνει στην έκταση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων από τη Δάφνη σε άλλες εγκαταστάσεις του Ομίλου στη Μάνδρα, το Λαύριο ή αλλού.
Για την εκκίνηση των διαγωνισμών, συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, εκκρεμεί ρύθμιση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την αλλαγή χρήσεων γης στις περιοχές που θα υποδεχθούν τις δραστηριότητες των ΕΑΣ, η οποία θα προωθηθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή.
Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να προκηρυχτεί ο πρώτος διαγωνισμός, προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά των διοικητικών υπηρεσιών και μέρους του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού από τον Υμηττό στις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ στη Μάνδρα Αττικής. Θα ακολουθήσει άλλος ένας ή και δύο διαγωνισμοί, προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά του υπόλοιπου εξοπλισμού στις εγκαταστάσεις του ομίλου στο Λαύριο ή σε άλλη τοποθεσία που θα υποδειχθεί.
Σημειώνεται ότι η δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο του 2021 από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τη δημιουργία του στην έκταση των 154,8 στρεμμάτων της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό πήρε το «πράσινο φως» στα τέλη Σεπτεμβρίου από την αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ.
Το έργο αφορά στην απομάκρυνση της ΠΥΡΚΑΛ από τον αστικό ιστό και στην πολεοδομική ρύθμιση της περιοχής του Δήμου Δάφνης – Υμηττού, με τη μεταστέγαση εννέα υπουργείων και υπηρεσιών του Δημόσιου (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ κ.ά.) που σήμερα βρίσκονται διασκορπισμένα, κυρίως στο Κέντρο της Αθήνας αλλά και στον Πειραιά, το Μαρούσι και τον Χολαργό, σε συνολικά 127 κτίρια εκ των οποίων τα 107 είναι μισθωμένα και τα υπόλοιπα 20 ιδιόκτητα.
Σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΕΝ, στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ θα διατηρηθούν 25 από τα 91 παλιά βιομηχανικά κτίρια τα οποία θα αναπαλαιωθούν και θα προστατευθούν, ενώ θα προστεθούν και νέα κτίρια.
Από την έκταση των περίπου 77 στρεμμάτων (50% της συνολικής έκτασης), το 40% θα αποδοθεί ως εισφορά σε γη, για τη δημιουργία κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων που θα συνδέονται και θα επεκτείνουν χωρικά αλλά και λειτουργικά τον ελεύθερο χώρο πρασίνου. Η οικοδομήσιμη έκταση που θα προκύψει τελικά στο κυβερνητικό πάρκο θα αφορά τα περίπου το 30% της συνολικής έκτασης.
Διαβάστε επίσης: Κόντρα για την ΠΥΡΚΑΛ στη Δάφνη
Ειδήσεις από Δάφνη και Υμηττό στο amarysianotia.gr
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter