Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img

ΚΕΔΕ: «Το τέλος ταφής απορριμμάτων οδηγεί σε μη ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς»

Στις τρεις προκλήσεις που έχουν ενόψει της νέας δημοτικής περιόδου 2024 – 2028 η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), αλλά και στις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει στα οικονομικά των Δήμων η καταβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Λάζαρος Κυρίζογλου, καλωσορίζοντας τους νέους δημάρχους των Περιφερειών Ιονίων Νήσων, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου στη δεύτερη ενημερωτική διημερίδα που πραγματοποιεί η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ, για τους νεοεκλεγέντες αιρετούς και η οποία διεξάγεται στην Αθήνα το διήμερο 27 και 28 Νοεμβρίου.

Τονίζοντας αρχικά ότι «η ΚΕΔΕ θα δώσει δυναμικό παρόν, στο πλευρό όλων των Δήμων της χώρας, χωρίς διακρίσεις, χωρίς εξαιρέσεις», ο Λ. Κυρίζογλου περιέγραψε τις τρεις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι Δήμοι, ως εξής: Πρώτον, να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την Αποκέντρωση και την Αυτοδιοίκηση, δεύτερον να κερδίσουν το στοίχημα και η Αυτοδιοίκηση να μπει στο χάρτη του δημοσίου λόγου και της γενικότερης προβληματικής των ίδιων των πολιτών και τρίτον να διεκδικήσουν και να καταφέρουν τον ισόχρονο, παράλληλο βηματισμό και την δίκαιη ανάπτυξη όλων των Δήμων από την Ορεστιάδα μέχρι την Γαύδο και από το Νεστόριο μέχρι το Καστελόριζο».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι την περίοδο των μνημονίων αλλά και της νυν οικονομικής κρίσης και την περίοδο της υγειονομικής κρίσης που διανύσαμε και διανύουμε, οι δήμοι απέδειξαν ότι είναι φορείς σταθερότητας και αποτελεσματικότητας.

«Ταυτόχρονα όμως», ανέφερε, «η επόμενη μέρα για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης έχει ξημερώσει ήδη. Είναι λοιπόν η ώρα και στη χώρα μας να κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα. Το βήμα της Αυτοδιοίκησης. Οι δήμοι μπορούν να μετατραπούν σε ατμομηχανές ανάπτυξης για την πατρίδα μας,  την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση χωρίς καθυστερήσεις. Και βλέπουμε θετικά το ευήκοον ους της κυβέρνησης στον τομέα αυτό. Τώρα δεν υπάρχει η δικαιολογία του κορονοϊού, τώρα πλέον έχει αδιατάρακτο πολιτικό βίο και πλειοψηφία και εμείς μία καθαρή πενταετία για να προχωρήσουμε».

«Το μέγα ζητούμενο», υπογράμμισε ο Λ. Κυρίζογλου είναι η ολοκλήρωση από τον κοινό νομοθέτη του θεσμικού πλαισίου για την αποκέντρωση και την Αυτοδιοίκηση με μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων και προσωπικού και μέσων, για καλύτερη και αποτελεσματικότερη άσκησή τους, προς όφελος των πολιτών των τοπικών κοινωνιών. Για καλύτερη Δημοκρατία με περισσότερη Αυτοδιοίκηση».

Και πρόσθεσε: «Ωστόσο το πιο σοβαρό από όλα τα ζητήματα και για τις απερχόμενες και για τις νέες δημοτικές αρχές, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είναι το πώς οι δήμοι θα μπορέσουν να καταρτίσουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμού λόγω του τέλους ταφής των απορριμμάτων που καλούνται να καταβάλουν. Αν οι δήμοι δεν έχουν ίδιους πόρους για τα καλύψουν το κενό, θα πρέπει ή να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη, πράγμα το οποίο δεν αντέχεται από τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών με τίποτε, ή θα πρέπει να δανειστεί ένας δήμος. Αυτό δε γίνεται. Πολύ περισσότερο που οι δήμοι δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για το γεγονός ότι καθυστερεί σε εθνικό επίπεδο το πρόγραμμα ανακύκλωσης. Άλλωστε και την ευθύνη για τις μονάδες επεξεργασίας  απορριμμάτων, την κατασκευή του, το κράτος την έχει και όχι οι δήμοι. Αυτό έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Άρα πως και γιατί να πληρώσουν οι δήμοι;».

«Στο τέλος ταφής μέρος της έκτακτης χρηματοδότησης των δήμων»

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣ Μιχάλης Σταυριανουδάκης ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα δοθεί στους δήμους μία πρόσθετη δόση των ΚΑΠ, η οποία όμως δεν θα καταλήξει εξ ολοκλήρου στα ταμεία των δήμων, καθώς θα αφαιρεθεί το ποσό που αναλογεί σε κάθε δήμο για την καταβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων για α΄ εξάμηνο του 2023.

Επίσης ο κ. Σταυριανουδάκης αναφέρθηκε στον αριθμό των έργων που έχουν ενταχθεί στα τρέχοντα χρηματοδοτικά προγράμματα στους δήμους Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έχουν ενταχθεί έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, επεξεργασίας λυμάτων και αστική αναζωογόνησης. Ειδικότερα στους δήμους Βορείου Αιγαίου 46 έργα προϋπολογισμού 90 εκ. ευρώ, Νοτίου Αιγαίου 129 έργα προϋπολογισμού 272 εκ. ευρώ και στους δήμους Ιονίων Νήσων 47 έργα προϋπολογισμού 103 εκ. ευρώ.

Επίσης στο Ταμείο Ανάκαμψης και ειδικότερα στο πρόγραμμα οδικής ασφάλειας έχουν ενταχθεί συνολικά 62 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 12 εκ. ευρώ για έργα δήμων Βορείου Αιγαίου, 44 εκ. ευρώ για έργα δήμων Νοτίου Αιγαίου και 6 εκ. ευρώ για έργα δήμων Ιονίων Νήσων.

Τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Σπύρος Σπυρίδων ανακοίνωσε ότι η ΕΕΤΑΑ θα συνεχίσει το πρόγραμμα ενημέρωσης των νέων αιρετών με θεματικές ημερίδες που θα αφορούν στην κοινωνική πολιτική, την κοινωνική ανθεκτικότητα, την κυκλική οικονομία, την κλιματική αλλαγή, τα ενεργειακά, τις ΑΠΕ.

Παράλληλα έκανε εκτενή αναφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν οι νέες δημοτικές αρχές για την επόμενη πενταετία, κάνοντας ειδική αναφορά στα χρηματοδοτικά προγράμματα που είναι σε εξέλιξη για τα νησιά, όπως το «GReco Islands» και το «Νέαρχος».

Η ειδική γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μαριάνθη Δημοπούλου ενημέρωσε τους νεοκλεγμένους αιρετούς για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, τονίζοντας ότι την επόμενη τετραετία θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το κανονιστικό πλαίσιο για τα αδέσποτα ζώα με σκοπό την αποτελεσματική διαχείριση με μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων και σωστή διαχείριση των υπαρχόντων.

Ο πρόεδρος Περιφερειακής Ενότητας Δήμων (ΠΕΔ) Ιονίων Νήσων Αλ. Παρίσης σημείωσε ότι τα οικονομικά των δήμων έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις και ότι είναι απαραίτητο να αποκατασταθεί η απόδοσή τους. Παράλληλα ζήτησε γενναία υποστήριξη για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και την αποκατάσταση των ζημιών.

Διαβάστε επίσης: «Στεγνώνει» τους Δήμους το τέλος ταφής – «Καμπανάκι» από την ΚΕΔΕ

Ειδήσεις από την Αυτοδιοίκηση στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ