Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
spot_img

Αντιπαράθεση Β. Κικίλια – ΚΕΔΕ για πλημμύρες και πυρκαγιές

«Στα ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας δεν υπάρχει χώρος για άσκοπες αντιπαραθέσεις και μετάθεση ευθυνών», δηλώνουν οι εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια. Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε ότι θα προσφύγει στον Εισαγγελέα προκειμένου να ελεγχθεί αν Φορείς του Κράτους (σσ η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι εννοεί την Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού) ανταποκρίνονται στις ευθύνες τους όσον αφορά τον καθαρισμό ρεμάτων ή τις πυρκαγιές.

Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ τονίζουν ότι ο υπουργός είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει τις ευθύνες κάθε φορέα, διευκρινίζοντας ότι «η ευθύνη για τον καθαρισμό των ρεμάτων που βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων, ανήκει στις δασικές υπηρεσίες και τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, δηλαδή το Κεντρικό Κράτος και όχι στους Δήμους. Αντίστοιχα, ο καθαρισμός των ρεμάτων που βρίσκονται εκτός του χώρου αρμοδιότητας των αποκεντρωμένων διοικήσεων, αποτελεί ευθύνη των Περιφερειών, καθώς και του Υπουργείου Υποδομών και της αρμόδιας διεύθυνσης του Δ19, όσον αφορά περιπτώσεις που εκτελούνται μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα».

Αναφερόμενοι στις πυρκαγιές θυμίζουν ότι «καμία από τις μεγάλες πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας, δεν ξεκίνησε από αστικές περιοχές που αποτελούν χώρο ευθύνης κι αρμοδιότητας των Δήμων, αλλά από δασικές περιοχές, που αποτελούν χώρο ευθύνης του Κεντρικού Κράτους».

Τέλος, τονίζουν ότι «οι Δήμοι και οι δήμαρχοι ανταποκρίνονται διαχρονικά, με συνέπεια κι ευθύνη στις αρμοδιότητές τους , παρά τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους και τις γνωστές σε όλους ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Η Αυτοδιοίκηση διαχρονικά βρίσκεται στην “πρώτη γραμμή”, δίπλα στους πολίτες, σε κάθε κρίση, σε κάθε δύσκολη κατάσταση, σε κάθε φυσική καταστροφή».

Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ επισημαίνουν πως «η προστασία της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών μας αποτελεί πρωταρχικό στόχο και προτεραιότητα. Και ο στόχος αυτός εξυπηρετείται με ειλικρινή συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων του Κράτους. Επιτυγχάνεται με σχέδιο κι οργάνωση, με συνεργασίες κι έργα ουσίας, κι όχι με επικοινωνιακή προσέγγιση, που μοναδικό σκοπό έχουν τη μετάθεση ευθυνών κι όχι την επίλυση των προβλημάτων».

Διαβάστε επίσης: ΚΕΔΕ: «Το τέλος ταφής απορριμμάτων οδηγεί σε μη ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς»

Ειδήσεις από την Αυτοδιοίκηση στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ