Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

ΛΑΕ-ΑΑ: 15 χρόνια μετά, το αίτημα για ΔΗΚΕΟΣΙΝΙ παραμένει αδικαίωτο, η εξέγερση παραμένει δίκαιη!

Mε αφορμή τη σημερινή επέτειο από τη συμπλήρωση 15 χρόνων από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Λαϊκής Ενότητας-Ανεξάρτητης Αριστερά καλεί σε πλατιά λαϊκή συμμετοχή στην πορεία που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2023 στις 18:00, στα Προπύλαια.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση

15 χρόνια πριν η εν ψυχρώ εκτέλεση του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Ε. Κορκονέα, με τη σύμπραξη του Β. Σαραλιώτη, θα πυροδοτήσει την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008. Η νεολαία, αλλά και ευρύτερα εργαζόμενα στρώματα, κατέκλυσαν τους δρόμους ενάντια στο φονικό αυταρχισμό. Στα πρόθυρα της οικονομικής κρίσης που φορτώθηκε στις πλάτες των εργαζόμενων και της νέας γενιάς, η φτωχοποίηση και οι πολιτικές λιτότητας θωρακίστηκαν από το δόγμα της σκλήρυνσης της καταστολής, και έθεσαν τη νεολαία στο στόχαστρο.

Σήμερα, η επέτειος της εξέγερσης του Δεκέμβρη βρίσκει τη νεολαία και τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με την κυνική κυβέρνηση Μητσοτάκη που συνεχίζει το ξεθεμελίωμα ιστορικών κεκτημένων και δικαιωμάτων. Η κατάργηση ιστορικών εργατικών κατακτήσεων, η διάλυση του παρόντος και του μέλλοντος των νέων, φοιτητών, μαθητών, νέων εργαζόμενων, η επίθεση στην εκπαίδευση, και η εγκατάλειψη του λαού στο έλεος της ακρίβειας και των κερδοσκοπικών εταιρειών- μεγαθηρίων είναι το πραγματικό πρόσωπο του ακραίου νεοφιλελεύθερου προγράμματος της κυβέρνησης.

Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική μπορεί να προκαλέσει τριγμούς και μαζικές αντιδράσεις, και γι’ αυτό συνοδεύεται από ακραία καταστολή και καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Από την προσπάθεια να χτυπήσει το δικαίωμα στη διαδήλωση και τη διαμαρτυρία, μέχρι την ποινικοποίηση των αγώνων και τη βιομηχανία διώξεων και σκευωριών σε βάρος αγωνιστών και αγωνιστριών, και το στήσιμο ενός ολόκληρου παρακρατικού μηχανισμού παρακολουθήσεων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βάλει στο στόχαστρο τις ελευθερίες.

Η νεολαία, αλλά και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, είναι οι πρώτοι στόχοι των πραιτοριανών της κυβέρνησης και της συστημικής αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας στη χώρα μας. Μέσα σε δύο μόλις χρόνια έχουν δολοφονηθεί από την αστυνομία οι Ρομ Νίκος Σαμπάνης, Κώστας Φραγκούλης, Χρήστος Μιχαλόπουλος και ο Κώστας Μανιουδάκης στην Κρήτη. Το έγκλημα είναι διαρκές και τροφοδοτείται από την απόλυτη ασυδοσία και την ατιμωρησία της ΕΛ.ΑΣ. Η αποφυλάκιση του δολοφόνου του Αλέξη Κορκονέα, αλλά και η ατιμωρησία των αστυνομικών που βασάνισαν και έσπρωξαν στο θάνατο το Βασίλη Μάγγο στο Βόλο, είναι τέτοια παραδείγματα- πρόκληση για τα δημοκρατικά αισθήματα. Η κυβέρνηση έχει βάψει τα χέρια της με αίμα επιβραβεύοντας τις δολοφονικές πρακτικές της ΕΛ.ΑΣ. καλύπτοντας απολύτως τις κρατικές δολοφονίες, παρέχοντας ακόμη και έκτακτο επίδομα στα σώματα ασφαλείας λίγο μετά τη δολοφονία του ανηλίκου Κώστα Φραγκούλη.

15 χρόνια μετά, οι αγώνες ενάντια στην καταστολή, τον επικίνδυνο αυταρχισμό, αλλά και ενάντια στις πολιτικές που στερούν την αξιοπρέπεια από τους εργαζόμενους και το μέλλον από τη νεολαία είναι πιο αναγκαίοι από ποτέ. Για να σπάσουν το αίσθημα της παντοδυναμίας και του ανεξέλεγκτου της ασύδοτης κυβέρνησης, για να διεκδικήσουν ζωή με δικαιώματα και ελευθερίες, να διεκδικήσουν δικαιοσύνη.

15 χρόνια μετά, εμπνεόμαστε από την εξέγερση της νεολαίας, διεκδικούμε τη ζωή μας στους δρόμους.

Καλούμε σε πλατιά λαϊκή συμμετοχή:
• Στην Αθήνα πορεία της 6ης Δεκέμβρη, 18.00 στα Προπύλαια
• Στη Θεσσαλονίκη συγκέντρωση στις 18.30 στην Καμάρα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ