Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
spot_img

Κινηματογράφος: Οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου

Ο Άγγελος Πολύδωρος παρουσιάζει και σχολιάζει τις ταινίες που προβάλλονται από την Πέμπτη 14/12/2023 στους κινηματογράφους.

========================================

Ζώνη ενδιαφέροντος – The zone of interest

Μια ταινία που δεν αποτελεί -αποκλειστικά- μια διαφορετική προσέγγιση του Ολοκαυτώματος, αλλά είναι και μια μελέτη της αβύσσου που χαρακτηρίζει τον ανθρώπινο νου.

Ο διοικητής του Άουσβιτς, Ρούντολφ Ες και η σύζυγός του Χέντβιγκ, ζουν δίπλα στο στρατόπεδο, σε ένα τεράστιο σπίτι «προσφέροντας το καλύτερο στα παιδιά τους». Η ζώνη ενδιαφέροντος του ζεύγους Ες, πέραν της ανατροφής των παιδιών, περιλαμβάνει τον κήπο με τα πολύχρωμα άνθη, την πισίνα και την καλλιέργεια οπωροφόρων δέντρων και λαχανικών που θα τους ταΐζουν επ’ άπειρον.

Ο Τζόναθαν Γκλέιζερ εστιάζει όχι μόνον υπαινικτικά στο Ολοκαύτωμα, αλλά στην αδιαφορία, στην έλλειψη ενσυναίσθησης και στην απανθρωπιά, με κάδρα που μου έφεραν στο νου τις ταινίες του Σουηδού Ρόι Άντερσον. Αυστηρές συμμετρίες, ψυχρά χρώματα και την κάμερα να κινείται συχνά οριζόντια ή κάθετα κάνοντας τράβελινγκ με ουσιαστική και πυκνή αφήγηση. Οι ερμηνείες είναι καθηλωτικές και το μήνυμα της ταινίας παραμένει οικουμενικό και διαχρονικό. Ένα αριστούργημα!

INFO

Είδος: Δράμα, 105΄

Χώρες: ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, 2023

Σκηνοθεσία: Τζόναθαν Γκλέιζερ

Παίζουν: Κρίστιαν Φρίντελ, Σάντρα Χόιλερ

Διανομή: Spentzos Film

===

Γουόνκα – Wonka

Μια ταινία ευχάριστη και με δυνατό cast, ό,τι πρέπει για τις μέρες των εορτών. Βασισμένη στον πρωταγωνιστή του εμβληματικού και δημοφιλούς βιβλίου «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας» του Ρόαλντ Νταλ, αφηγείται με ποιο τρόπο ο μεγαλύτερος εφευρέτης, μάγος και σοκολατοποιός του κόσμου, εξελίχθηκε στον Γουίλι Γουόνκα που όλοι ξέρουμε. Ουσιαστικά, έχουμε ένα prequel της φανταχτερής ταινίας «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας» (2005) του Τιμ Μπάρτον με τον Τζόνι Ντεπ.

INFO

Είδος: Περιπέτεια, Κωμωδία, Οικογενειακή, 113΄

Χώρα: ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, 2023

Σκηνοθεσία: Πολ Κινγκ

Παίζουν: Τιμοτέ Σαλαμέ, Κέιλα Λέιν, Κίγκαν-Μάικλ Κι, Πάτερσον Τζόσεφ, Ματ Λούκας, Μάθιου Μπέιντον, Σάλι Χόκινς, Ρόουαν Άτκινσον, Ολίβια Κόλμαν, Χιου Γκραντ

Διανομή: Tanweer

===

Ο καθεδρικός – The cathedral

Μια ταινία για την άνοδο και την πτώση μιας αμερικανικής οικογένειας από την οπτική του Τζέσι ενός μοναχογιού, κατά τη διάρκεια μιας 20ετίας. Μια σπάνια κινηματογραφική -ιμπρεσιονιστική- αφήγηση, διότι έχουμε δει δεκάδες ταινίες με διαζύγια και τις συνέπειές τους στα παιδιά, αλλά πάντα από την οπτική των ενήλικων.  Οι γονείς του Τζέσι, η Λίντια και ο Ρίτσαρντ, έχουν προβλήματα: ο πατέρας της Λίντια δεν συμπαθεί, ούτε εγκρίνει τον Ρίτσαρντ, που εκδηλώνει ανασφάλειες. Η μητέρα και η θεία της Λίντια διαπληκτίζονται συνεχώς. Μια προγιαγιά ανακατεύεται στα οικογενειακά τους και κανείς δεν θέλει να τη φροντίσει. Ο γάμος της Λίντια και του Ρίτσαρντ καταρρέει, αλλά κανείς δεν στρέφει ποτέ το βλέμμα του προς τον Τζέσι.

INFO

Είδος: Δράμα, 87΄

Χώρα: ΗΠΑ, 2022

Σκηνοθεσία: Ρίκι Ντ’ Αμπροουζ

Παίζουν: Μόνικα Μπαρμπάρο, Μπράιαν Ντ’ Άρσι Τζέιμς, Τζέραλντιν Σίνγκερ

Διανομή: Weirdwave

===

Κουραμπιέδες από χιόνι

Χριστουγεννιάτικη διασκεδαστική κωμωδία καταστάσεων δια χειρός Γιάννη Τσιμιτσέλη. Σε ένα ορεινό χωριό, ένας ιδιόρρυθμος ζαχαροπλάστης, ο κύριος Παναγιώτης αναγκάζεται λόγω συνθηκών να κρύψει στο σπίτι του την μικρούλα Φανή. Γρήγορα τα δυο εγγόνια του και ένας φίλος τους ανακαλύπτουν την κρυμμένη Φανή και γίνονται φίλοι. Τα παιδιά και ο κύριος Παναγιώτης ζουν μια υπέροχη περιπέτεια μεταξύ πραγματικότητας και παραμυθιού ξεγελώντας τους πάντες: την κόρη του, τον γιατρό και τους κατοίκους του χωριού. Τα εμπόδιά τους είναι άπειρα κι αφού περάσουν από χίλιες δοκιμασίες, θα αποκαλυφθούν και θα χρειαστεί να έρθουν αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους.

INFO

Είδος: Κωμωδία, 105΄

Χώρα: Ελλάδα, 2023

Σκηνοθεσία: Γιάννης Τσιμιτσέλης

Παίζουν: Μελέτης Ηλίας, Κατερίνα Γερονικολού, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Μιχάλης Ρέππας, Νικολέττα Βλαβιανού, Μαίρη Σταυρακέλλη, Πάνος Σταθακόπουλος, Σπύρος Ντούγιας, Αριάδνη Βελλή, Στέλλα Μουρίκη, Στρατής Ζαχαρής, Κατερίνα Τσάβαλου

Διανομή:  GD Plus Productions

===

Ο καρυοθραύστης και η μαγική φλογέρα – The nutcracker and the magic flute

Είναι παραμονή Χριστουγέννων. Η νεαρή Μαρί, κάνει μια ευχή: να γινόταν ένα θαύμα που θα την κάνει και πάλι μικρή και ξέγνοιαστη, σε έναν κόσμο όπου όλα είναι ομορφότερα. Η ευχή της πιάνει και η Μαρί συρρικνώνεται στο μέγεθος κούκλας, ενώ ταυτόχρονα όλα της τα παιχνίδια ζωντανεύουν. Μια κούκλα καρυοθραύστης αποδεικνύεται ότι στην πραγματικότητα είναι ένας πρίγκιπας, ο οποίος μετατράπηκε σε παιχνίδι από ένα σκοτεινό ξόρκι της βασίλισσας των αρουραίων. Στην περιπέτεια που ακολουθεί, η Μαρί, ο πρίγκιπας και οι φίλοι τους, τα παιχνίδια, ταξιδεύουν στη μαγική χώρα των λουλουδιών με αποστολή να σώσουν τον κόσμο από τους ανθρώπους των αρουραίων. Θεαματικό παραμύθι και μιάμιση ευχάριστη ώρα.

INFO

Είδος: Animation, Μουσικό, Οικογενειακό, 90΄

Χώρα: Ρωσία, 2022

Σκηνοθεσία: Βίκτορ Γκλουκούσιν

Διανομή: Rosebud.21

===

Ο εξορκιστής – The exorcist (Επαν.)

Ταινία υπέρτατου τρόμου, που περιλαμβάνεται στις 100 αγαπημένες μου (μέχρι το 2010 που είχα κάνει τη λίστα στην Αμαρυσία), αλλά δεν θέλω να την ξαναδώ, επειδή με τρομάζει, με φοβίζει, θέτει υπό αμφισβήτηση την ιατρική επιστήμη και σοκάρει τη χριστιανική μου πίστη. Διαθέτει εξαιρετικά πειστικά σπέσιαλ εφέ (για την εποχή της) και πολύ σοβαρές ερμηνείες. Γυρίστηκαν και άλλες στη συνέχεια, αλλά σαν αυτή, καμία.
Σύμφωνα με την υπόθεση: 12χρονη κοπέλα αρχίζει να συμπεριφέρεται παράξενα και οι γιατροί θεωρούν ότι πάσχει από κάποια νευρική διαταραχή, η μητέρα της όμως βιώνει καταστάσεις, που εκτός από ανατριχιαστικές εξελίσσονται και σε βίαιες. Καλεί τον πνευματικό της, ο οποίος αποφαίνεται ότι κάποιος δαίμονας έχει εγκατασταθεί στο σώμα της. Έτσι αποφασίζεται να γίνει εξορκισμός. Καλείται ειδικός ιερέας εξορκιστής που φέρνει και έναν ορθόδοξο Έλληνα ιερέα, αλλά αντιμετωπίζουν πανίσχυρες δυνάμεις. Η θυσία, στο τέλος του έργου διαφαίνεται αναπόφευκτη.

INFO

Είδος: Θρίλερ, Τρόμου, Φρίκης, 122΄

Χώρα: ΗΠΑ, 1973
Σκηνοθεσία: Γουίλιαμ Φρίντκιν
Παίζουν: Έλεν Μπέρνστιν, Λίντα Μπλέρ, Μαξ Φον Σίντοφ, Τζέισον Μίλερ

Διανομή: New Star

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ