Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Victoria’s Secret

Γράφει ο Φοίβος Ιωσήφ.

Εδώ κύριοι μιλάμε πλέον για απαραβίαστα μυστικά, για κρατικά μυστικά, για μυστικά που δεν τα βγάζεις από το στόμα σου, ούτε τα νύχια σου αν βγάλουν με τανάλια. Secret, τούτα λέω εφ όρου ζωής. Αυτή την επιγραφή διάβασα σε βιτρίνα καταστήματος σε κεντρικό σημείο της πόλεως εν μέσω νέων μοντέλων σε σουτιέν, κομπιναιζόν και γυναικεία βρακάκια, απαρτιζόμενα μόνον από εμπριμέ κορδόνια τύπου μισινέζας. Τα είδα και έπαθα στιγμιαίο εγκεφαλικό, αποπροσανατολίστηκα.

Έχασα το δρόμο για το σπίτι μου, αν και ήταν εκεί κοντά. Δεν τα είδα μόνον μια φορά, πέρασα και ξαναπέρασα όλες τις επόμενες μέρες, πάντα με έκδηλο θαυμασμό για τον ιδρυτή αυτής της σειράς διαφανών γυναικείων νυχτικών, μετά τη  δωδέκατη νυχτερινή ώρα, κάθε βράδυ, ανεξαιρέτως Κυριακών και αργιών. Δεν άργησα να καταλάβω τον εμπνευστή αυτών των μεταμεσονύκτιων ονειρώξεων. Είναι η περίφημη σκεπτικίστρια Victoria, ύφους μεγαλειότητας, κοντά περίπου στη βασίλισσα Βικτώρια της Αγγλίας. Ομοεθνείς αμφότερες εκ Λονδίνου. 

Η σύγχρονη Βικτώρια που αναφερόμαστε στόλισε με την προσωπικότητά της τον σύζυγόν της Δαβίδ (David) γνωστόν για την τεράστια ικανότητά του να βαράει αριστερό φάλτσο και η μπάλα να πηγαίνει δεξιά δημιουργώντας την απορία του φιλάθλου συγχρόνου ανθρώπου για το πώς πετυχαίνει τέτοια φακιρικά αριστοτεχνικά γκολ. 

Ναι κύριε, ήταν η σύζυγος του μάγου των φάουλ David Beckham. Στάθηκε δίπλα του και τον ενέπνευσε στα ανάποδα ψαλιδάκια του μέχρι την στιγμή που εγκατέλειψε το χορτάρι και το goal post. Εκεί, ταγός στο καθήκον της νίκης και της μόρφωσης. Η ίδια, σε μια συγκινητική συνέντευξη εφ όλης της ύλης των γραμματικών της γνώσεων, είχε ομολογήσει πως δεν είχε διαβάσει στη ζωή της ούτε ένα βιβλίο! 

Αυτή η κυρία των αγραμμάτων και του σκότους είναι σήμερα πολυ-πολυεκατομμυριούχος. Πιθανόν βέβαια να απέκτησε τη μόρφωσή της τα κρύα βράδια του Λονδίνου όταν άκουγε τις εμβριθείς διηγήσεις του συζύγου της από τις εντυπώσεις που είχαν αποτυπωθεί στο μυαλό του μέσα από τα σκοτεινά περάσματα του Μικρού Ήρωα της κατοχής Γιώργου Θαλάσση και τις συλλήψεις των αδελφών Ντάλτον από τον αξεπέραστο στο λάσο Λούκυ Λουκ. Όλα αυτές οι γνώσεις κατέληξαν σε θυρίδες τραπεζών και σε ελβετικές καταθέσεις.

Τα ηχηρά ονόματα τις περισσότερες φορές αφορούν κοσμήματα και χαρτονομίσματα των ΗΠΑ. Είχα διαβάσει από το ημερολόγιο του Λεονίτ Μπρέζνιεφ, που κάποιες φορές έγραφε «σήμερα δεν μου τηλεφώνησε κανείς». Για σκέψου, αρχηγός υπερδύναμης και μια ολόκληρη ημέρα να μην έχει δεχθεί ούτε ένα τηλεφώνημα! 

Αλλά και σε μας, ο περίφημος υπερ-οικονομολόγος Ανδρέας, σε μέρες πρωθυπουργίας, προσπαθούσε τα πρωινά να μην τον ενοχλούν επειδή έβλεπε περιπέτειες με τον άσσο του εξάσφαιρου John Wayne. 

Υπάρχουν ανάμεσα στους ισχυρούς και άνθρωποι με πραγματικά ενδιαφέροντα. Ρώτησαν κάποτε τον Francois Mitterrand τι έκανε τα βράδια και αυτός απάντησε: «Διαβάζω Θουκυδίδη, μαθαίνω πολιτική».

Ο λαός σπάνια εκτιμά τους μορφωμένους!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ