Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα, για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας

Γράφει η Zωή Ράπτη, Κοινοβουλευτική εκπρόσωπος στη Ν.Δ.

Eνας νέος άνθρωπος 31 ετών συνεχίζει να δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, ύστερα από μια δολοφονική ενέργεια, μια πράξη ωμής οπαδικής βίας.

Οι προσευχές μας είναι να αναρρώσει γρήγορα και η σκέψη μας βρίσκεται με τους δικούς του ανθρώπους που δοκιμάζονται και εκείνοι σκληρά.

Η δολοφονική επίθεση κατά του αστυνομικού δεν είναι το πρώτο περιστατικό ακραίας οπαδικής βίας.

Εδώ και πολλά χρόνια, εγκληματίες με τον μανδύα του οπαδού, τελούν βαριά κακουργήματα, τραυματίζοντας σοβαρά και σκοτώνοντας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει προχωρήσει, τα τελευταία χρόνια, σε μια σειρά μέτρων, σε νομοθετικό και σε αθλητικό επίπεδο, με στόχο την αντιμετώπιση φαινομένων βίας, εντός και εκτός των γηπέδων.

Προχωρήσαμε σε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και σε  συγκεκριμένες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο που τιμωρεί τα εγκλήματα σχετιζόμενα με την οπαδική βία, όπως είναι η μη δυνατότητα αναστολής, η αυστηροποίηση των ποινών και μια σειρά από παρεμβάσεις για την ασφάλεια των γηπέδων. Εξάλλου, φέτος πολλά γήπεδα δεν άνοιξαν, καθώς δεν ικανοποιούσαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα ασφάλειας.

Είναι όμως προφανές, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα, όσο δύσκολη κι αν είναι η καταπολέμηση της λεγόμενης οπαδικής βίας, για να νικήσουμε σε αυτήν την μάχη.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκαν περαιτέρω μέτρα, δηλαδή η διεξαγωγή των ποδοσφαιρικών αγώνων της Super League 1 κεκλεισμένων των θυρών, η λειτουργία καμερών στα γήπεδα, καθώς και σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση, δια των αρμόδιων υπουργών, προσκόμισε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μια σειρά από σοβαρά στοιχεία και ζήτησε την αναβάθμιση της ποινικής δίκης για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς.

Η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις, ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα.

Αν υπάρχουν κάποιοι που με τα όσα υποστηρίζουν δημόσια, διαπράττουν αδικήματα διέγερσης σε παράνομες πράξεις.

Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί το παράδοξο, εκατομμύρια φιλάθλων να πληρώνουν την εγκληματική συμπεριφορά νοσηρών μειοψηφιών. Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει ένα τέλος στην εγκληματική δράση οργανωμένων στρατών, οι οποίοι κατά καιρούς «ανακαλύπτουν» το βόλεϊ ή το χάντμπολ, μολύνοντας ακόμα και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Το οφείλουμε στον αστυνομικό που παλεύει για τη ζωή του, αλλά και στον Άλκη, στον Μιχάλη, και σε όλα τα θύματα της οπαδικής βίας.

Το οφείλουμε στα νέα παιδιά που θέλουν έναν υγιή αθλητισμό, το οφείλουμε στην κοινωνία.

Στόχος μας, δεν είναι άλλος, από το να δούμε ξανά στα ελληνικά γήπεδα το χαμόγελο των νέων παιδιών, την παρουσία οικογενειών, ανδρών και γυναικών, που σήμερα καλούνται να «θυσιάσουν», για κάποιες εβδομάδες, την αγάπη τους για τον αθλητισμό, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τη βία στη ρίζα της.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ