Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κινηματογράφος: Οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου

Ο Άγγελος Πολύδωρος παρουσιάζει και σχολιάζει τις ταινίες που προβάλλονται από 28/12/2023 και την πολυαναμενόμενη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου που θα προβληθεί την Πρωτοχρονιά.

Poor things

Διασκεδαστική, σουρεαλιστική κωμωδία, αντισυμβατική, πολιτικά ανορθόδοξη και ταυτόχρονα αλληγορική ταινία του Γιώργου Λάνθιμου πάνω στη γυναικεία χειραφέτηση, πολύ καλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενές του, η οποία έχει επιρροές ολίγον από Φελίνι (Και το πλοίο φεύγει), ολίγον από Μπουνουέλ (Η ωραία της ημέρας) και ολίγον από Μελ Μπρουκς (Φρανκενστάιν Τζούνιορ).

Στην ταινία, παρακολουθούμε την γκροτέσκα ενηλικίωση μιας νεαρής γυναίκας στη βικτωριανή Αγγλία (στην οποία υπάρχουν και ιπτάμενα αυτοκίνητα) που ενώ είναι έγκυος αποπειράται να αυτοκτονήσει πέφτοντας από τη γέφυρα του Λονδίνου. Σώζεται και ανασταίνεται χάρη στον ιδιοφυή και αντισυμβατικό επιστήμονα Δρ. Γκόντγουιν Μπάξτερ, ο οποίος ως άξιος συνάδελφος του Δρ. Φρανκενστάιν, τοποθετεί στο κεφάλι της τον εγκέφαλο του εμβρύου που κουβαλούσε, όταν ήταν εν ζωή.

Προκειμένου δε, ο Γκοντ (όπως τον αποκαλεί χαϊδευτικά) να προσφέρει στην Μπέλα κάποια παιδεία, προσλαμβάνει έναν φοιτητή ιατρικής που ονομάζεται Μαξ ΜακΚάντλ, ο οποίος καταλήγει να είναι τόσο καλός μαζί της, ώστε αρραβωνιάζονται. Η Μπέλα ωριμάζοντας αρχίζει να διψάει για μάθηση και εμπειρίες από τον κόσμο «εκεί έξω». Έτσι, με τη βοήθεια του Ντάνκαν Γουέντερμπερν, έναν ικανό αλλά και κυνικό δικηγόρο, το σκάει με κατεύθυνση την αυτογνωσία, την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση, μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι έχοντας το μυαλό του παιδιού της είναι μητέρα (και κόρη) του εαυτού της.

Είναι πολλά τα θέματα, που θίγονται σ’ αυτή την εξωφρενική ταινία, η οποία σε επίπεδο αισθητικής θυμίζει την «Ευνοούμενη», αλλά με τη συχνή χρήση ευρυγώνιων, παραμορφωτικών φακών (η φωτογραφία είναι του Ρόμπι Ράιαν) ξεφεύγει προς το γκροτέσκο. Δεν παύει όμως συνολικά να μαγνητίζει το θεατή και μαζί με τη μουσική επένδυση του Τζέρσκιν Φέντριχ οδηγείται στο σουρεαλιστικό.

Το σενάριο του Τόνι ΜακΝαμάρα (στο οποίο αυτή τη φορά δεν συμμετέχει ο Λάνθιμος) πατάει στο μυθιστόρημα «Poor Things: Episodes from the Early Life of Archibald McCandless M.D., Scottish Public Health Officer» του Σκωτσέζου συγγραφέα Άλασντερ Γκρέι που εκδόθηκε το 1992 και δεν ξέρω εάν είναι κινηματογραφικά κακοποιημένο ή όχι.

Ξέρω όμως ότι η Έμα (La La Land) Στόουν είναι υπέροχη ως Μπέλα, όπως και ο Γουίλεμ Νταφόε ως Γκοντ, ενώ συμπαρίστανται σωστά ο Ρέιμι Γιουσέφ ως μνηστήρας Μαξ και ο Μαρκ Ράφαλο ως δικηγόρος Ντάνκαν.
INFO
Είδος: Φαντασίας, Κωμωδία, Δράμα, 141΄
Χώρες: Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος
Παίζουν: Έμα Στόουν, Γουίλεμ Ντεφόε, Ρέιμι Γιουσέφ, Μαρκ Ράφαλο
Διανομή: Feelgood από 1/1/2024
===
Άγραφος νόμος – In the land of saints & sinners

Η συνταγή με τον σκληρό άντρα και φονιά κατά παραγγελία, που θέλει να τα παρατήσει αλλά οι καταστάσεις δεν τον αφήνουν, επαναλαμβάνεται σ’ αυτή την ταινία, η οποία με τα ανοιχτά τοπία της Ιρλανδίας, την εποχή της αντίστασης του IRA και με την παρουσία της Κέρι Κόντον, μου έφερε στο νου την ταινία «Πνεύματα του Ινισέριν» στην οποία πρωταγωνιστούσε.

Βρισκόμαστε στην Ιρλανδία, τη δεκαετία του 1970 και ο Φίνμπαρ Μέρφι (Λίαμ Νίσον) ανυπομονεί να αφήσει πίσω του το σκοτεινό παρελθόν του και να απολαύσει τον κήπο του. Ο Φίνμπαρ σκοτώνει κατά παραγγελία και με τα θύματά του συμβάλλει στην αναδάσωση μιας απομακρυσμένης περιοχής, αφού πάνω από το κάθε πτώμα φυτεύει και ένα μικρό κυπαρίσσι. Λίγο πριν αποσυρθεί όμως, βγάζει από τη μέση έναν τύπο, που κακοποιεί μια ντόπια νεαρή κοπέλα. Δυστυχώς για τον Φίμπαρ, το θύμα του ήταν αδερφός μιας αδίστακτης γυναίκας της Ντόριαν (Κέρι Κόντον), η οποία ηγείται μιας μικρής ομάδας ανταρτών του IRA που μαθαίνοντας ότι ο αδερφός της δολοφονήθηκε ζητάει εκδίκηση.

Η ταινία, διαθέτει τη λογική του παιχνιδιού «γάτας με ποντίκι», στο οποίο θύτες και θύματα εμπλέκονται και συχνά αλλάζουν ρόλους. Το suspense παραμένει αμείωτο και το μόνο σίγουρο είναι ότι το μικρό χωριό χάνει την ησυχία του, ενώ ο Φίνμπαρ προσπαθεί να τα βγάλει πέρα μόνος του, σαν τον Γκάρι Κούπερ στο Τρένο θα Σφυρίξει Τρεις Φορές, το οποίο θυμήθηκα λόγω των αχανών Ιρλανδικών εκτάσεων και του μπαρ στο οποίο θα παιχτεί η τελευταία μονομαχία, αλλά και λόγω του «σερίφη» του χωριού (Κιαράν Χιντς), ο οποίος δεν προσφέρει και πολλά απέναντι στην εισβολή της «συμμορίας» της Ντόριαν.

Οι χαρακτήρες είναι ολοκληρωμένοι και ξεδιπλώνονται με ενάργεια και οι ερμηνείες μαγνητίζουν, η σκηνοθεσία είναι σφιχτή και η φωτογραφία του Τομ Στερν σε υποβάλλει, οπότε η ταινία συνολικά βλέπεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον ακόμα και σαν σύγχρονο ευρωπαϊκό γουέστερν.
INFO

Είδος: Θρίλερ, Αστυνομικό, Δράμα, 106΄
Χώρα: Ιρλανδία, 2023
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Λόρενς
Παίζουν: Λίαμ Νίσον, Κέρι Κόντον, Κόνορ Μακλίν, Ντέσμον Ίστγουντ, Κιαράν Χιντς, Τζακ Γκλίζον
Διανομή: Spentzos Film
===
Ennio – The Maestro

Μια συγκινητική βιογραφία για τον Έννιο Μορρικόνε τον μεγαλύτερο μουσικοσυνθέτη στην ιστορία του κινηματογράφου, από τον σκηνοθέτη του «Σινεμά ο παράδεισος» Τζιουζέπε Τορνατόρε. Ένας συνδυασμός που αφήνει άφωνο τον θεατή ακόμα κι αν δεν έχει μουσικές γνώσεις.

Ο Τορνατόρε καθηλώνει τον θεατή ξεδιπλώνοντας με μαεστρία τη ζωή του μεγάλου συνθέτη, ο οποίος είχε χαρακτηρισθεί ως «συνθέτης των γουέστερν σπαγγέτι του Σέρτζιο Λεόνε» παρόλο που ο ίδιος ομολογεί ότι δεν τα συμπάθησε, αλλά όμως στάθηκαν αφορμή να μελετήσει περισσότερο τον κινηματογράφο και να δημιουργήσει με τη χρήση ήχων (μαστίγιου, σφυρίγματος, ουρλιαχτού κ.ά.) ένα είδος μουσικής, που μέχρι τότε ήταν αντισυμβατικό (και όχι μόνο για τα γουέστερν), το οποίο πολλοί μιμήθηκαν μέχρι σήμερα (όπως συγκροτήματα ποπ και ροκ μουσικής).

Στο ντοκιμαντέρ, που φυσικά επενδύεται με μουσική του ίδιου, ο Μορρικόνε αφηγείται με χιούμορ και με δύσκολα να κρυφτεί συγκίνηση, περιστατικά από τη διαδρομή του (έχει συνθέσει μουσική για πάνω από 400 ταινίες, μεταξύ των οποίων και η βραβευμένη το 2016 με Όσκαρ Μουσικής «Οι μισητοί οκτώ» του Ταραντίνο), ενώ εμφανίζονται δεκάδες διάσημοι σκηνοθέτες, μουσικοσυνθέτες και τραγουδιστές που διηγούνται διάφορες στιγμές που μοιράστηκαν μαζί του. Ταυτόχρονα ο θεατής βλέπει σκηνές από τις γνωστότερες ταινίες που είχε ντύσει μουσικά ο Μορρικόνε, με αποκορύφωμα τις «Κάποτε στην Αμερική» του Σέρτζιο Λεόνε και «Η αποστολή» του Ρόλαν Τζοφέ, των οποίων τα κομμάτια ακούγονται και αυτόνομα ως συμφωνικά έργα.
Εξαιρετική ταινία, τόσο για τους κινηματογραφόφιλους που θα θυμηθούν πολλές διαφόρων ειδών ταινίες, όσο και για τους μουσικόφιλους, που θα ακούσουν μέχρι και τραγούδια της δεκαετίας του ’60 που ούτε καν υποψιάζονται ότι είναι δικά του.

INFO

Είδος: Ντοκιμαντέρ, Βιογραφία, Μουσικό, 156΄
Χώρες: Ιταλία, Βέλγιο, Ιαπωνία, 2021
Σκηνοθεσία: Τζιουζέπε Τορνατόρε
Εμφανίζονται: Τζιουζέπε Τορνατόρε, Κλιντ Ίστγουντ, Κουέντιν Ταραντίνο, Χανς Ζίμερ, Μπάρι Λέβινσον, Ντάριο Αρτζέντο, Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, Κουίνσι Τζόουνς, Μπρους Σπρίνγκστιν, Ρόλαντ Τζοφέ, Τζέιμς Χέτφιλντ.
Διανομή: New Star

===
Μυστήριο στη φάρμα των ζώων – Mystery on the Cattle Hill Express

Η Φάρμα των Ζώων περνάει κρίση. Δεν θα υπάρξουν καλλιέργειες. Αλλά ο Άλμπερτ Γουρουνοστάιν, ο διάσημος εφευρέτης, διαθέτει έναν επαναστατικό σούπερ-σπόρο που θα μπορέσει να επιλύσει το πρόβλημα και θα τον παρουσιάσει στο τρένο-εργαστήριό του υψηλής τεχνολογίας. Όμως, κατά το ταξίδι κάποιος κλέβει τον σπόρο. Η Κλάρα και ο Αλπίνος θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με την παγκοσμίου φήμης ντετέκτιβ Άγκαθα Κριστοπούλου για να αποκαλύψουν τον κλέφτη και να εξασφαλίσουν το μέλλον της φάρμας.

INFO

Είδος: Animation, Οικογενειακό, Μεταγλωττισμένο, 80΄
Χώρα: Νορβηγία, 2023
Σκηνοθεσία: Γουίλ Άσχερστ
Στη μεταγλώττιση ακούγονται: Νεφέλη Κυριακίδη, Θάνος Λέκκας, Γιάννης Υφαντής, Ηδύλη Κυριακίδη, Δημήτρης Σάρλος, Ήβη Σοφιανού
Διανομή: Neo Films

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ