Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Αγώνας δρόμου για ένα καλύτερο μέλλον στον Αθλητισμό

Γράφει η Zωή Ράπτη, Κοινοβουλευτική εκπρόσωπος στη Ν.Δ.

Το φαινόμενο της οπαδικής βίας και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή της βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του κυβερνητικού έργου και η πάταξη του φαινομένου απαιτεί δράσεις αντιμετώπισης που πρέπει να μας βρουν όλους ενωμένους.

Στο πλαίσιο αυτό, ψηφίστηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, το οποίο επιχειρεί να καταπολεμήσει κάτι στο οποίο είμαστε όλοι απέναντι ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης: την αθλητική βία με την όποια έκφρασή της. Η βία στον αθλητισμό δεν γεννιέται, αλλά παρασιτεί στον αθλητισμό.

Η χώρα μας έχει ήδη μια από τις πιο αυστηρές νομοθεσίες της Ευρώπης στον τομέα της αθλητικής βίας. Με το νέο νομοσχέδιο επιδιώκουμε να καλύψουμε και νέες περιοχές του αθλητικού οικοδομήματος όσον αφορά το νομοθετικό οπλοστάσιο που έχουμε, αλλά και τη λειτουργία της περιφρούρησης και θωράκισης των αθλητικών δραστηριοτήτων, κατ’ εξοχήν μέσα στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, τα οποία δεν υπάρχουν σήμερα.

Βεβαίως το πρόβλημα φωλιάζει βαθιά στην παιδεία, την αθλητική αγωγή και τη σχέση μας με τον αθλητισμό. Γι’ αυτό και η προσπάθεια εκρίζωσης της οπαδικής βίας είναι τιτάνια. Με πυξίδα μας, όμως, το ρήμα «προσπαθώ», πραγματοποιούμε μια σειρά από δομικές αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, αναμορφώνεται η Διαρκής Επιτροπή για την αντιμετώπιση της Βίας, προκειμένου να γίνει πιο ευέλικτη. Θα επιβάλλει πρόστιμα για παραβάσεις διατάξεων κατά της οπαδικής βίας.

Επίσης, συστήνεται η Εθνική Επιτροπή Συντονισμού με στόχο τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τις αθλητικές εκδηλώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται ταυτοποίηση των κατόχων εισιτηρίων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, αφού η ανωνυμία και η απροσωπία συχνά εκκολάπτει την παραβατικότητα στα γήπεδα, καθώς και δειγματοληπτικός έλεγχος εισιτηρίων από την αστυνομία.

Παράλληλα, ρυθμίζεται αναλυτικά η λειτουργία ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης αθλητικών εγκαταστάσεων, αυστηροποιούνται οι διοικητικές κυρώσεις κατά της βίας, που φτάνουν μέχρι και στο κλείσιμο της επόμενης αγωνιστικής, ενώ πλέον θα επιτρέπεται η ύπαρξη μόνο μιας λέσχης ανά έμβλημα ομάδας, η οποία θα πρέπει να λειτουργεί υποχρεωτικά με τη συναίνεση της ΠΑΕ.

Τέλος, δημιουργείται η ψηφιακή πλατφόρμα e-ΚΟΥΡΟΣ, με την οποία για πρώτη φορά θα έχουμε στοιχεία, βάσει των οποίων θα μπορούμε να γνωρίζουμε τον αθλητισμό στη χώρα για όλα τα αθλήματα ανά νομό στην επικράτεια.

Σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση αυτού του πολυσύνθετου προβλήματος χρειαζόμαστε συμμάχους: τις ΠΑΕ, τα αθλητικά σωματεία και τους ίδιους τους φιλάθλους.

Σκοπός μας είναι, μέσα από τη συνεργασία, να διασφαλίσουμε την ασφάλεια όλων κατά τη διεξαγωγή των αγώνων, αλλά και πέρα από αυτό, μέσα και έξω από τα γήπεδα.

Να μην ξαναζήσουμε ποτέ τραγικά γεγονότα απώλειας συνανθρώπων μας κάτω από το σύνθημα μιας ομάδας.

Και από τις 13 Φεβρουαρίου που θα ανοίξουν ξανά τα ποδοσφαιρικά γήπεδα, να αποτελούν τα αθλητικά γεγονότα μια ευκαιρία ψυχαγωγίας για όλη την οικογένεια, μια μεγάλη γιορτή για όλους μας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ