Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Η αδύναμη διπλωματία μας

Γράφει ο Φοίβος Ιωσήφ.

H ετυμολογία της λέξεως διπλωματία είναι τέτοια που αποκαλύπτει την δύναμη των διπλωματών. Διπλωματία σημαίνει διπλά μάτια, δηλαδή οι άνθρωποι αυτοί έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν το κάθε θέμα από διαφορετική σκοπιά, να μπορούν να δούν τις υποθέσεις από διαφορετική σκοπιά. 

Μωρέ, μη συζητάς τι μπορούν να κάνουν αυτοί, σπουδαία τα λάχανα. Άλλοι μπορούν να βλέπουν τις υποθέσεις τους από εκατό πλευρές. Δεν είναι διπλωμάτες, είναι κουνούπια. Ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο ανακάλυψε πως το κάθε κουνούπι έχει εκατό μάτια. Μάλιστα, εκατό, ούτε ένα λιγότερο. Το χρώμα τους είναι μωβ έντονο. Αν τα κουνούπια συμμετείχαν στις διακρατικές συνομιλίες, θα ήξεραν τις σκέψεις των συνομιλητών πριν καν ανοίξουν το στόμα τους. Τα κουνούπια και τις μύγες που είναι και αυτές ικανές διπλωμάτισσες, αν τις πιάναμε φιλενάδες θα τους σκίζαμε τους Τούρκους στα διπλωματικά τραπέζια. Μια μύγα μπορεί να αφομοιώσει μέχρι διακόσιες εικόνες στο λεπτό, ενώ ο άνθρωπος αποτυπώνει μόνον δώδεκα· είναι λογικό, η μύγα έχει κι αυτή δύο μάτια που υποδιαιρούνται όμως σε τέσσερις χιλιάδες μάτια. Είμαστε τυφλάδια μπροστά στις μύγες και τα κουνούπια. 

Και νομίζουμε πως ο Θεός ήρθε στη γη για μας τους τετραπέρατους, μας έχει δε περί πολλού. Μην πάθουμε εμείς τίποτα, θα κλαίει και δεν θα μπορούμε να τον σταματήσουμε. Ας αποφύγουμε μια τέτοια μια τέτοια θεϊκή συντριβή, ας είμαστε καλοί με τον Θεούλη, μην τον στεναχωρούμε χωρίς λόγο, δεν είναι σωστό. Μπορεί ο Θεός να μας έδωσε μόνον δύο μάτια και στις μύγες 4.000 αλλά σε μας έδωσε άφθονο μυαλό. Να φανταστεί κανείς πως εμείς -αντίθετα από τις μύγες- μπορούμε και κατασκευάζουμε τα περίφημα αμερικανικά όπλα. Winchester και τα γερμανικά ερπυστριοφόρα Panther της εταιρείας Rheinmetall. Με μια κανονιά ξεμπαρδακώνεις ένα ολόκληρο νηπιαγωγείο εκατό παιδιών. Εδώ μιλάμε για ανθρώπινα επιτεύγματα εξαΰλωσης παιδιών και ενηλίκων σε μηδενικό χρόνο.

Είναι αυτός σίγουρα ένας τρόπος να εξηγήσεις τη συμπάθεια που έχει προς το ανθρώπινο γένος η παγκόσμια δύναμη του ουρανού. Συμπάθειες είναι αυτές, δεν είναι ποντικοκούραδα. Αν ήταν αλλιώς θα είχαμε εμείς εκατό μώβ μάτια σαν τα κουνούπια κι εκείνα θα κατασκεύαζαν πυραύλους Cruιse εδάφους – αέρος. Εμάς είναι φανερό πως η παγκόσμια διανόηση των ουρανών μάς προίκισε και με πυραύλους Cruise και με πυραύλους Exoset. Τίποτα δεν μας λείπει πιά. Τι να την κάνω τη μύγα που έχει 4.000 μάτια, εμείς με έναν πύραυλο Cruise μπορούμε να εξουδετερώσουμε άπαξ δια παντός όλο το γένος των ενοχλητικών κουνουπιών και τη γενιά της μύγας che che. Έχουμε τη δυνατότητα να μην αφήσουμε ούτε μια, και απορώ ειλικρινά, πώς τις άφησε ο καλό Θεός να μας ενοχλούν κάθε τρεις και τόσο. Πού θα μας πάει όμως, ας ξεμπερδέψουμε με τους ανθρώπους πρώτα κι ύστερα να δεις τι θα πάθουνε και οι μύγες και τα βατράχια και οι γάτες. Θα θέσουμε στην ανθρώπινη υπηρεσία τους Exoset και τους Stinger και θα μείνουμε επιτέλους μόνοι. Ούτε καρχαρίες στις θάλασσες, ούτε λιοντάρια στις ζούγκλες, ούτε κουνούπια στην ατμόσφαιρα. Ολομόναχοι κυρίαρχοι καβάλα στη φράση: ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε; 

Σε καταλάβαμε, άσε, είσαι σπουδαιότερος από τη μύγα!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ