Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Απ. Τζιτζικώστας: «Η ΕΝΠΕ δεν θα δεχτεί να αναλαμβάνει ευθύνες χωρίς να έχει πόρους»

Αρης Δημητρίου

Αιχμηρός εμφανίστηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της ΕΝΠΕ, παρουσία της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως και του αναπληρωτή υπουργού Θεόδωρου Λιβάνιου.

Ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος διεκδικεί εκ νέου την προεδρεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, τόνισε ότι η ΕΝΠΕ δεν θα ανεχθεί τρεις καταστάσεις: να λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην της, το μπερδεμένο πλαίσιο αρμοδιοτήτων της και την ανάληψη ευθυνών χωρίς πόρους.

«Από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση πρέπει να πάμε στην περιφερειακή διακυβέρνηση. Αυτή είναι η ουσία της μετάβασης», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει κοινό βηματισμό με την Ευρώπη και σε περιφερειακό επίπεδο.

Κατά τα άλλα , συνεχάρη τους ΟΤΑ β’ βαθμού για την απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ. Όπως είπε, το 1/3 του ΕΣΠΑ πήγε στις περιφέρειες οι οποίες σημειώνουν ρεκόρ απορρόφησης κονδυλίων.

Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, αναφέρθηκε στον κυβερνητικό σχεδιασμό για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΟΤΑ. «Έχουν πια περισσότερα θεσμικά και οικονομικά εργαλεία, καθώς και ανθρώπινο δυναμικό», είπε, ενώ σημείωσε ότι αυτή την εποχή εκτελούνται πάνω από 6.500 έργα στη χώρα.

Σύμφωνα με την κυρία Κεραμέως, ο νόμος-Βορίδη εφαρμόζεται σε 2 άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά την ασφάλεια, τα αντιπλημμυρικά κλπ. Παράλληλα, ζήτησε τη συγκρότηση επιτροπών εμπειρογνωμόνων από τις περιφέρειες για μελέτες και προτάσεις. Ο δεύτερος άξονας, είπε, αφορά τις αλλαγές που προκύπτουν από το νομοθετικό έργο, σχετικά με τις αρμοδιότητες και ευθύνες κάθε φορέα.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός, Θεόδωρος Λιβάνιος, εξέφρασε την ανάγκη ύπαρξης ενιαίου κώδικα αρμοδιοτήτων, από τις εκλογές και την οικονομική διαχείριση έως τις αρμοδιότητες και τη λογοδοσία. Όπως είπε, υπάρχει ανάγκη να ξεκαθαριστούν οι ρόλοι και να καταγραφούν.

Διαβάστε επίσης: Νίκος Χαρδαλιάς στην ΕΝΠΕ: «Ώρα για νέο μοντέλο λειτουργίας του κράτους»

Ειδήσεις από την Αυτοδιοίκηση στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ