Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Έκθεση πορτρέτων Φαγιούμ στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου

«Φαγιούμ Νεκρικές Προσωπογραφίες της Αιγύπτου» είναι ο τίτλος της έκθεσης του καλλιτέχνη, Ανδρέα Τσίλιου, που διοργανώνεται στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Ηλιούπολης (Λεωφόρο Ειρήνης 14-16 και Αλκιβιάδου στην πλατεία Φλέμινγκ) από την Παρασκευή 16 έως την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024.

Τα πορτρέτα της περιοχής Φαγιούμ ήρθαν στο φως αλλά και στα μάτια ερευνητών και συλλεκτών στα τέλη του περασμένου αιώνα. Το αίνιγμα δεν παύει να υπάρχει, αρκεί να κοιτάξει ο θεατής τα φλογερά μάτια των ανθρώπων και τα χείλη που τόσα έχουν να πουν αν και κλειστά.

Δουλεμένα με τρόπο ρεαλιστικό, αλλά όχι σαφή ως προς το θέμα φωτός-σκιάς και φτιαγμένα από έμπειρους καλλιτέχνες της εποχής. Απεικονίζουν άνδρες, γυναίκες και τα παιδιά που πέθαιναν και τα τοποθετούσαν ως προσωπίδα στην μούμια η οποία συμβόλιζε την ελπίδα τους για αιωνιότητα.

Ορισμένα από αυτά είναι ζωγραφισμένα με τέμπερα και άλλα με την μέθοδο της εγκαυστικής.

Οι ρίζες αυτής της ζωγραφικής μεθόδου παραπέμπουν στη σχολή της Αλεξάνδρειας και είναι ελληνικές.

Όσοι λοιπόν είχαν την οικονομική άνεση, εξασφάλιζαν την αθανασία με την απεικόνιση της μορφής τους στη μούμια τους. Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελείται από αντίγραφα των διασωθέντων, δουλεμένα με σκόνες αγιογραφίας και κόλλα.

Ο κ. Τσίλιος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να κρύψω τον σεβασμό και τον θαυμασμό μου προς τους νεκρούς, αλλά και τους καλλιτέχνες της περιοχής Φαγιούμ της Αιγύπτου. Προσπαθώ με τον δικό μου τρόπο να τους μνημονεύσω έστω και ζωγραφικά, δείχνοντάς τους ότι πραγματικά έμειναν στην αιωνιότητα».

Info
Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά 10πμ-1μμ και 5.30μμ-9μμ
Για πληροφορίες καλέστε στο 2109970128 ή επισκεφθείτε το site του Δήμου Ηλιούπολης.

Διαβάστε επίσης: Κοσμοσυρροή στην εκδήλωση για τον Μανώλη Μητσιά

Ειδήσεις από την Ηλιούπολη στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ