Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Μια στέγη για όλους τους συμπολίτες μας

Γράφει η Zωή Ράπτη*

Η χώρα μας αντιμετωπίζει, για πρώτη φορά ίσως εδώ και πολλές δεκαετίες, ένα μεγάλο πρόβλημα στέγασης, το οποίο αναγκάζει πολλούς νέους να συγκατοικούν με τους γονείς τους έως τα 30 και τα 35 χρόνια, προκαλώντας πολλά δευτερογενή προβλήματα, εμποδίζοντας έτσι να γίνουν καινούργιες οικογένειες και μπλοκάροντας και την καθημερινότητα των νέων ζευγαριών που θέλουν να ξεκινήσουν τη ζωή τους.

Όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός πρόσφατα στη Βουλή, πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα και για να μπορέσουμε να το τιθασεύσουμε, προϋποθέτει και χρόνο και προσήλωση, προϋποθέτει ευελιξία στους χειρισμούς, αλλά και κάτι σημαντικό: προϋποθέτει συνείδηση του οικονομικού αποτυπώματος που θα αφήσει κάθε μέτρο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει λάβει ένα σύνολο μέτρων στον τομέα της στεγαστικής πολιτικής, τα οποία ξεπερνούν συνολικά τα 2,3 δισ. ευρώ. Επίσης, έχουν σχεδιαστεί τα επόμενα βήματα και οι πολιτικές που αποσκοπούν στο να διασφαλίσουν στέγη για όλους τους συμπολίτες μας.

Ειδικότερα, από το 2019 μέχρι σήμερα, η στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης έχει κινηθεί πάνω σε δύο άξονες.

Πρώτον, στη μείωση της φορολογίας, στην οποία συγκαταλέγεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%, η κατάργηση του φόρου γονικών παροχών και η αναστολή του ΦΠΑ σε νεόδμητες οικοδομές.

Δεύτερον, στην υλοποίηση υποστηρικτικών προγραμμάτων και θετικών μέτρων, στα οποία περιλαμβάνονται τα προγράμματα «Εξοικονομώ», «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους» τα οποία πριμοδοτούν τους ιδιοκτήτες να φτιάξουν και να ενοικιάσουν τα σπίτια τους, το νέο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» που επιδοτεί δαπάνες ανακαίνισης κλειστών διαμερισμάτων, τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης ύψους 110 εκατομμυρίων και η χορήγηση φορολογικών κινήτρων με έκπτωση φόρου έως 16.000 ευρώ για τα σπίτια που ανακαινίζονται, εφόσον οι συναλλαγές γίνονται ψηφιακά. Πρέπει επίσης να αναφερθούν το πρόγραμμα «Σπίτι μου», με το οποίο έχουν ήδη εγκριθεί 9.826 φάκελοι ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, καθώς επίσης και η στήριξη ενοικίου με στεγαστικό επίδομα, το πρόγραμμα «Κάλυψη» και το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για Αστέγους».

Όλα αυτά τα προγράμματα πρόκειται σύντομα να ενταχθούν σε ένα portal στεγαστικής πολιτικής, ώστε όλες οι πληροφορίες να βρίσκονται άμεσα διαθέσιμες στους ενδιαφερόμενους συμπολίτες μας.

Η κυβέρνηση έχει ήδη στρέψει το βλέμμα στο μέλλον: Στην ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, που επηρεάζει άμεσα την αγορά ακινήτων, και στην κοινωνική αντιπαροχή. Η κοινωνική αντιπαροχή, που προβλέπει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για κατασκευή νέων διαμερισμάτων στη θέση υφιστάμενων ανεκμετάλλευτων διαμερισμάτων ή εκτάσεων, απαιτεί συστηματική μελέτη και συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Επίσης, σχεδιάζεται μια περαιτέρω σημαντική αύξηση του ορίου για επενδύσεις Golden Visa στις 800.000 ευρώ, που θα αφορά όλες εκείνες τις περιοχές στις οποίες υπάρχει σημαντική πίεση στα ενοίκια (μεγάλα αστικά κέντρα και νησιά). Η Golden Visa είναι ένα μέτρο που έχει φέρει στη χώρα μας παραπάνω από 2 δισεκατομμύρια, και ήταν απαραίτητο προκειμένου να τονωθεί η κτηματαγορά.

Τέλος, μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) έχει δρομολογηθεί η κατασκευή πέντε σύγχρονων εστιών σε ισάριθμα μεγάλα πανεπιστήμια: Δυτική Αττική, Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία, Θράκη και Κρήτη. Σε αυτά θα μπορούν να φιλοξενούνται τα επόμενα χρόνια 8.000 φοιτητές.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός, «δεν υπάρχουν αόρατοι συμπολίτες μας, ούτε ξεχασμένοι, ούτε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Αυτή η κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη ότι πρώτα και πάνω απ’ όλα στέκεται δίπλα στους πιο ευάλωτους».

*Η Ζωή Ράπτη είναι αναπληρώτρια κοινοβουλευτική εκπρόσωπος στη Ν.Δ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ