Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Corviglia

Γράφει ο Φοίβος Ιωσήφ.

Aπότομη πλαγιά, τι να συζητάμε τώρα, μόνον έμπειροι σκιέρ μπορούν να την αποτολμήσουν. Μπορεί να πέσεις και να φας τα μούτρα σου. Κι όμως υπάρχουν άνθρωποι παράτολμοι και θαρραλέοι, που στη ζωή τους όρισαν να φυλάνε Θερμοπύλες και πλαγιές του Saint-Moritz. Με κάθε καιρό, ακόμη και με χιόνι, όχι όπως ο Λεωνίδας που πολέμησε με τον Διηνέκη κατακαλόκαιρο, ντάλα Αύγουστος, να σκάζει το τζιτζίκι. 

Ευτυχώς υπήρξαν αργότερα άλλοι βασιλείς πολλαπλάσια παράτολμοι. Ας πούμε η πρώην καταδική μας πριγκίπισσα της Δανίας Άννα – Μαρία, ατίθαση και γενναία. Μόλις έμαθε τα νέα για τις εξατμίσεις των τρακτέρ στη Λάρισα και τις καταλήψεις των φοιτητών στα Πανεπιστήμια, αποφάσισε μέσα σε μια και μόνο νύχτα να φύγει για την Ελβετία, να επισκεφθεί εκεί κι άλλους ανήσυχους εστεμμένους για τα θέματα της Γάζας και να συνεχίσει μακριά από την οχλοβοή των διαδηλώσεων στην Αθήνα τις σκέψεις της για το μέλλον της ανθρωπότητας. 

Εις επικουρίαν εντός του οροφοδιαμερίσματος σαλέ, τη συνόδευσε ο μικρότερος γυιός της Φίλιππος. Βλέπετε, έπρεπε τα κρύα βράδια του Γενάρη με κάποιον να ανταλλάσσει ιδέες για τα θέματα της Λάρκο, της θέρμανσης των δημοτικών σχολείων στην περιοχή Αργιθέας και άλλα θέματα που χρόνια τώρα την στενοχωρούν, συν το οικονομικό πρόβλημα μετά την άνοδο των τιμών στα πεντάστερα ξενοδοχεία των περιοχών Saint Moritz και Courchevel πολύ κοντά στις Γαλλικές Άλπεις. Εσείς δηλαδή, τι περιμένατε να κάνει σκί στη Φτερόλακα και τα κελάρια, να εξευτελισθεί τελείως το είδος των βασιλέων; Αλλοίμονο!

Τον θεό τους δεν έχουν αυτοί οι ξενοδόχοι, μόλις δουν εραστή της εξουσίας αμέσως να τον γδύσουν· που θα πάει αυτή η κατάσταση; Δεν ξέρω βέβαια, εκεί στις χιονισμένες πλαγιές, αν συνάντησε την αδελφούλα της Μαργαρίτα που τόση πίκρα ήπιε τελευταία με την παραίτησή της από τον θρόνο μόλις μετά 52 χρόνια μόνον. Λένε πως φεύγοντας είχε κολλήσει στα οπίσθιά της ο θρόνος, που είδαν κι έπαθαν οι θαλαμηπόλοι να τον ξεκολλήσουν. Τελικά τα κατάφεραν, τέλος καλό, όλα καλά. Για τον επόμενο!

Εν τω μεταξύ, τα υπόλοιπα παιδιά της Ελληνοδανέζας βασίλισσας, που συνέχισαν να κατοικούν στην περιοχή της Κηφισιάς, συνεχώς κλωτσοπάταγαν με τη σκέψη στην πιθανή απώλεια της εξεταστικής περιόδου στη Γεωπονική Σχολή και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Δεν μπορούσε να το χωρέσει το μυαλό τους. Ήταν όλα τους πολύ στενοχωρημένα με τις εξελίξεις στη Νομική, αλλά και τις βίαιες αντιδράσεις της αστυνομίας στην πορεία που πρωτοστατούσαν οι ίδιοι οι πρίγκιπες. Χτυπήθηκαν κατά μέτωπο με τους μπάτσους και τους έβρισαν χυδαία. Γενναία παιδιά, που δεν λογάριαζαν το πολιτικό κόστος αλλά μόνον το κόστος των ακριβών κοστουμιών που φορούσαν. Άμα είσαι αποφασισμένος επαναστάτης δεν υπολογίζεις το κόστος από κανένα αγγλικό κασμίρι, όσο καλοραμμένο κι αν είναι στα καλύτερα ραφεία του Λονδίνου. 

Αυτοί οι άνακτες θέλουν να μοιάσουν μόνον στον Κυναίγειρο του Μαραθώνα, τίποτα άλλο δεν τους νοιάζει. Χαλάλι τους!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ