Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
spot_img

ΛΑΕ-ΑΑ: Νέες μειώσεις στις παροχές υγείας εις βάρος κυρίως χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων

“Οι νέες αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, μέσω της αποζημίωσης με βάση την τιμή του φτηνότερου γενόσημου, αποτελούν νέο πλήγμα και νέα μείωση παροχών υγείας στους ασφαλισμένους, με θύματα κυρίως τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους” αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της παράταξης Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση της ΛΑΕ-ΑΑ

Οι νέες αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, μέσω της αποζημίωσης με βάση την τιμή του φτηνότερου γενόσημου, αποτελούν νέο πλήγμα και νέα μείωση παροχών υγείας στους ασφαλισμένους, με θύματα κυρίως τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Μετά την μεθοδευμένη και συνειδητή εκ μέρους της κυβέρνησης διάλυση των δημοσίων νοσοκομείων, λόγω υποχρηματοδότησης, προς όφελος των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, μετά την συνεχή αφαίρεση από την λίστα του ΕΟΠΥΥ αναγκαίων φαρμάκων, το κόστος των οποίων πρέπει να καταβάλει  συνολικά ο ασφαλισμένος, έρχεται και νέα αύξηση στην τιμή πολλών φαρμάκων, μέσω της αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων. Η αποζημίωση με βάση την τιμή του φτηνότερου γενόσημου ευνοεί μόνο τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες θα καταβάλλουν λιγότερα χρήματα, ως επιστροφή (clowback), στον ΕΟΠΥΥ-Δημόσιο.! Με βάση αυτόν τον υπολογισμό οι αυξήσεις σε πολλά γενόσημα φάρμακα φτάνουν μέχρι και  80%!

Το γεγονός ότι μετά την γενική κατακραυγή ο υπουργός Υγείας  αναγκάστηκε να υποχωρήσει προτείνοντας ως συμβιβαστική λύση την αύξηση  μέχρι 3 ευρώ ανά σκεύασμα, δεν αναιρεί την ουσία της απόφασης, ούτε τις υψηλές αυξήσεις, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι πάσχοντες, υπερήλικες, συνταξιούχοι προμηθεύονται περισσότερα σκεύασματα ανά μήνα.

Η Λαϊκή Ενότητα- Ανυπότακτη Αριστερά απαιτεί :
-Την ανάκληση των αυξήσεων και την συνολική ανάκληση της απόφασης, που οδηγεί στις αυξήσεις.
-Την ένταξη όλων των φαρμάκων στην λίστα του ΕΟΠΥΥ, την μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων και την κατάργηση της συμμετοχής  σε φάρμακα  βασικής σημασίας για την υγεία και τη ζωή των ασφαλισμένων.
-Την αύξηση της χρηματοδότησης  για την υγεία και την ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές των δημοσίων δομών υγείας, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες του ελληνικού λαού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ