Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Στην αντεπίθεση περνά η Μαρία Ανδρούτσου: «4 Ψέματα και 4 Αλήθειες για τα Δημοτικά Τέλη και το Τεχνικό Πρόγραμμα»

Στην αντεπίθεση περνά η πρώην δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «ΑλλάΖΟΥΜΕ την ΠΟΛΗ • Συμετέχουμε – Ενώνουμε», Μαρία Ανδρούτσου, μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 26ης Φεβρουαρίου, όπου, μεταξύ άλλων, η Δημοτική Αρχή παρουσίασε στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του Δήμου.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, κατηγορεί τον δήμαρχο της πόλης, Στέλιο Μαμαλάκη και τους συνεργάτες του, ότι «χρησιμοποιούν ψέματα» τα οποία «αποκαλύφθηκαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο» στη συνεδρίαση, και τους καλεί να «αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να σταματήσουν «να καλύπτουν την πολιτική τους ένδεια πίσω από τους υπηρεσιακούς παράγοντες».

Ακολουθεί η ανακοίνωση της κυρίας Ανδρούτσου:

«Έπεσαν οι μάσκες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Δημητρίου της 26ης Φεβρουαρίου 2024, όπου αποκαλύφθηκαν με τον πιο
κατηγορηματικό τρόπο τα ψέματα που χρησιμοποιεί ο κ. Μαμαλάκης και οι συνεργάτες του επί μήνες!

1ο Ψέμα: Σύμφωνα με τον ταμειακό απολογισμό έτους 2023 που αναρτήθηκε 22/2/2024 στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (ΑΔΑ: ΨΝ4ΔΩ63-7ΗΡ) το αποθεματικό του Δήμου 31/12/23 διαμορφώθηκε σε 3.186.915,60 €. Μαζέψτε τώρα κ. Μαμαλάκη τις κακοήθεις συκοφαντικές σας δηλώσεις περί “καμένης γης”;

2ο Ψέμα: Η μη ψήφιση προϋπολογισμού 2024 εντός του 2023 τάχα δεν σας επέτρεψε επί 2 μήνες να κάνετε δαπάνες. Όπως σας επισημαίναμε επίμονα στις δημόσιες συνεδριάσεις Δημοτικής Επιτροπής και Δημοτικού Συμβουλίου, ο Νόμος έχει προβλέψει την εκτέλεση δαπανών βάσει προϋπολογισμού 2023. Επιτέλους το καταλάβατε, εξ ου και η απευθείας ανάθεση 37.200 € για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού 2024.

3ο Ψέμα: Λέτε ότι «διαπιστώθηκε έλλειμμα στις ανταποδοτικές υπηρεσίες
καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, που απαιτεί αύξηση 29% στα δημοτικά τέλη και 16% στο δημοτικό φόρο για την ισοσκέλιση εσόδων- εξόδων».

Από την εισήγησή σας παραλήφθηκε σκόπιμα, όπως το παραδεχτήκατε, η
εκτέλεση του Π/Υ 2023, πίνακας που δεν δόθηκε αν και το αιτηθήκαμε, στερώντας μας τη δυνατότητα κατάθεσης εναλλακτικής πρότασης.

Η πρωτοφανής αύξηση 29% θα αποφέρει επιπλέον 1,9 εκατ.€ στο Ταμείο του Δήμου, ποσό εξωφρενικό που ουδόλως αντιστοιχεί στα πραγματικά στοιχεία της μισθοδοσίας και των σχετικών δαπανών, όπως ο Νόμος ορίζει!

4ο Ψέμα: Λέτε: «Μα κι εσείς θα κάνατε αύξηση 18%, σύμφωνα με την εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας (22/12/2023)»

Απαντάμε υπεύθυνα ότι δεν το εισηγηθήκαμε στο απερχόμενο Δημοτικό
Συμβούλιο γιατί η εκτίμησή μας ήταν ότι στο κλείσιμο του 2023 το χρηματικό υπόλοιπο θα διαμορφωνόταν σε υψηλότερο ποσό από το τότε προβλεπόμενο. Επιβεβαιωθήκαμε, όπως προκύπτει από τη δική σας εισήγηση, αφού το χρηματικό υπόλοιπο στα ανταποδοτικά ανήλθε σε 866χιλ€ κι όχι σε 14χιλ€.

1η Αλήθεια: Το κόστος των ανταποδοτικών υπηρεσιών καθαριότητας και
ηλεκτροφωτισμού για το 2024 σε όλους τους Δήμους της χώρας έχει εκτιναχτεί εξαιτίας του τέλους ταφής αποβλήτων που επιβλήθηκε από την Κυβέρνηση. Από τα Έσοδα του Δήμου μας αφαιρούνται αναδρομικά 511χιλ€ (227χιλ€ για το 2022 και 284χιλ€ για το 2023), ενώ θα ακολουθήσει η αφαίμαξη 340χιλ€ για το 2024. Σιγήν ιχθύος επ΄αυτού!

2η Αλήθεια: Αν και η ΚΕΔΕ με 164 Δήμους (μαζί κι ο Δήμος μας) προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας διεκδικώντας την κατάργηση του αντισυνταγματικού και άδικου τέλους ταφής, ο κ. Μαμαλάκης σε ευθεία γραμμή με την κυβέρνηση σπεύδει να μετακυλήσει το κόστος αυτό στους πολίτες του Αγίου Δημητρίου, στα νοικοκυριά που πλήττονται από την πρωτοφανή ακρίβεια και στους επαγγελματίες που υφίστανται άλλη μια φοροεισπρακτική επιδρομή. Αξίζει να επισημανθεί ότι δεν προτάθηκε καμία αύξηση στις επιχειρήσεις μεγάλης επιβάρυνσης, όπως τα Super Markets!!! Δική σας ξεκάθαρη επιλογή είναι να «πληρώσουν το μάρμαρο» οι πολλοί και πιο ευάλωτοι, ενώ προστατεύετε τις μεγάλες επιχειρήσεις με τα υπερκέρδη! Καταργείτε κάθε έννοια αναλογικότητας και ανταποδοτικότητας επιβάλλοντας 3,52 €/τμ σε εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 4,65 €/τμ στα Super Markets!

3η Αλήθεια: Ο Δήμος μας, παρά την τραγική υποστελέχωσή του, έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια χάρη στις άοκνες προσπάθειες της αιρετής Διοίκησης και των εργαζομένων, που αγωνίζονται καθημερινά να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες υποχρεώσεις για την βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η κοινωνική πολιτική, η στήριξη του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, η
προτεραιότητα σε έργα Βιώσιμης Κινητικότητας, οι δράσεις για την
προστασία του περιβάλλοντος, έχουν θέσει τις βάσεις για να είναι η πόλη μας βιώσιμη, συμπεριληπτική και αλληλέγγυα!

Το Τεχνικό Πρόγραμμα 2024, που υπερψηφίστηκε, αποτελείται από μεγάλα συνεχιζόμενα έργα, ενταγμένα σε χρηματοδοτικά εργαλεία και αποτελεί τη μεγάλη «προίκα» που αφήσαμε.

Ενδεικτικά:

► Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης 14,5 εκ €

► Οδοφωτισμός led 2,7 εκ €

► Οδική Ασφάλεια (Σουλίου, Πόντου, Σκουφά κ.λπ.) 2 εκ €

► Smart cities 2 εκ €

► 3 προγράμματα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ (Αθλητικές εγκαταστάσεις, πυρασφάλεια και Προσβασιμότητα σχολικών κτηρίων)

► Πράσινο Ταμείο (Μακρυγιάννη και Κατσίμπα)

► Περιφέρεια Αττικής (Ανάπλαση της Λ. Αγ. Δημητρίου και της περιοχής πέριξ σταθμού Μετρό Αγ. Δημήτριος),

► ΕΣΠΑ (Ενεργειακή αναβάθμιση 3 σχολικών κτηρίων)

► Αλλά και νέα ενταγμένα σε χρηματοδοτήσεις ή ώριμα για να ενταχθούν:

► Περιφέρεια Αττικής (Παιδικές χαρές, Ανακατασκευή ραμπών ΑμεΑ, Αναβάθμιση σχολικών κτηρίων)

► Πράσινο Ταμείο (Ενεργειακή αναβάθμιση 2 σχολικών κτηρίων)

► Ολοκληρωμένη μελέτη κατασκευής δικτύου αγωγών ομβρίων υδάτων για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής Λιδωρικίου-Σουλίου έκτασης 385 στρεμμάτων.

4η Αλήθεια: Παντελής απουσία διαβούλευσης, ούτε σκέψη για αξιοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαβούλευσης, δηλώνουν τη δυσανεξία στο διάλογο και τη δημοκρατία, ενώ το κλίμα πόλωσης που καλλιεργείτε εξυπηρετεί μόνο κομματικά τη συσπείρωση της «δεξιάς πολυκατοικίας»! Παντελής απουσία αυτοδιοικητικής στρατηγικής!

Καλούμε τη Διοίκηση του Δήμου να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες και τα καθήκοντα που της ανέθεσαν οι συμπολίτες μας. Σας τίμησαν με την ψήφο τους, έχετε μπροστά σας μια 5ετία να εργαστείτε, αξιοποιώντας την “προίκα” μιας δημιουργικής μακράς προηγούμενης θητείας. Φέρτε τα πραγματικά προβλήματα του Δήμου μας στο προσκήνιο, εμπιστευθείτε τα συλλογικά όργανα, δώστε βήμα κι ακούστε τους πολίτες, αξιοποιείστε τους εργαζόμενους αξιοκρατικά με γνώμονα τα προσόντα και τις δεξιότητές τους κι όχι με παραταξιακά ή κομματικά διαπιστευτήρια, λειτουργείστε επιτέλους αυτοδιοικητικά!

Και τέλος, σταματήστε να καλύπτετε την πολιτική σας ένδεια πίσω από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και να επιστρατεύετε τεχνάσματα στρεψοδικίας προκειμένου να υπερασπιστείτε την ανεπάρκειά σας, αποφεύγοντας τις ερωτήσεις με ευλογοφανείς αοριστίες και διαστρεβλώσεις των θεμάτων, προσπαθώντας να φαίνεστε ειλικρινείς,
ενώ είστε το εντελώς αντίθετο».

Διαβάστε επίσης: Δημοτικά τέλη: Στα 33 λεπτά ανά τ.μ. η ετήσια επιβάρυνση κάθε νοικοκυριού – Απαλλάσσονται οι οικονομικά ευάλωτοι

Ειδήσεις από τον Αγιο Δημήτριο στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ