Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Δημοτικά τέλη: Στα 33 λεπτά ανά τ.μ. η ετήσια επιβάρυνση κάθε νοικοκυριού – Απαλλάσσονται οι οικονομικά ευάλωτοι

Στα 33 λεπτά ανά τ.μ. είναι η ετήσια επιβάρυνση κάθε νοικοκυριού από την αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών, όπως αποφασίστηκε κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Δημητρίου. Την ίδια στιγμή, διατηρείται σε ισχύ η απαλλαγή, από την καταβολή δημοτικών τελών, των οικονομικά ευάλωτων δημοτών.

«Η διοίκησή μας έχει έναν κανόνα: εξορθολογισμός, καθαρές λύσεις και νομιμότητα ως προς τα ανταποδοτικά. Θέλουμε να μπει τέλος στην εικονική πραγματικότητα και να διοικήσουμε σε μια υγιή βάση. Αυτό προϋποθέτει νοικοκύρεμα των οικονομικών μας. Ανάμεσα στη μείωση των παροχών σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, στην επάρκεια καθαρισμού και φωτισμού της πόλης και στην αναπροσαρμογή των ανταποδοτικών τελών εμείς επιλέξαμε, σύμφωνα και με την εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας, την αναπροσαρμογή», δήλωσε ο δήμαρχος, Στέλιος Μαμαλάκης.

Στο αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να μην υπάρξουν αναπροσαρμογές επισημάνθηκε ότι «ξεκάθαρη θέση της νέας διοίκησης είναι να μην βάζει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, αλλά με ειλικρίνεια και σοβαρότητα να κοιτάζει τους πολίτες στα μάτια και να τα λύνει».

Η εισήγηση για την αναπροσαρμογή των ανταποδοτικών τελών οικιών, κατά 33 λεπτά το τ.μ. ανά έτος, έγινε κατόπιν της ενημέρωσης από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου για υπέρβαση εξόδων άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με τα έσοδα στην ανταποδοτική υπηρεσία την τελευταία διετία. Επιπρόσθετα, μετά από την αποδοχή του δημάρχου της εισήγησης του αντιδημάρχου Κοινωνικής Μέριμνας, Αθ. Μπαμπάνα, θα διευρυνθεί η ήδη υπάρχουσα ευνοϊκή ρύθμιση και η απαλλαγή από δημοτικά τέλη οικονομικά ευάλωτων δημοτών.

Παρουσίαση οικονομικών δεδομένων από την Οικονομική Υπηρεσία

Η προϊσταμένη του λογιστηρίου, Ελίνα Καλπινέλλη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου προχώρησε στην αποτύπωση των οικονομικών δεικτών και των δεδομένων και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο οικονομικό άνοιγμα που υπάρχει και είναι ύψους 2,1 εκ. ευρώ και στη μεταφορά πόρων, από την προηγούμενη διοίκηση, από τον Κεντρικό Προϋπολογισμό στα Ανταποδοτικά. Κάτι το οποίο – όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου – οδήγησε «αναγκαστικά στην εισήγηση της αναπροσαρμογής των δημοτικών τελών».

Σ. Μαμαλάκης: «Γιατί αποκρύπτει η προηγούμενη διοίκηση ότι είχε εισηγηθεί αύξηση 18% στα ανταποδοτικά τέλη;»

Παράλληλα, ο δήμαρχος παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η προηγούμενη διοίκηση είχε κάνει εισήγηση για αύξηση των ανταποδοτικών τελών ύψους 18%. Όπως ανέφερε, «για να μην υποχρεωθεί να κάνει μεγαλύτερη αύξηση είχε προβεί σε “μαγείρεμα” εσόδων και εξόδων. Για παράδειγμα είχε σχεδόν μηδενίσει τα έξοδα. Αν και όφειλε στα τέλη του 2023 να προβεί στην ψήφιση αυτής της αναπροσαρμογής καθώς και στην κατάρτιση του προϋπολογισμού 2024 δεν το έπραξε, επιδιώκοντας να αποφύγει το πολιτικό κόστος».

Επίσης, ο κ. Μαμαλάκης αναρωτήθηκε γιατί η πρώην δήμαρχος, Μαρία Ανδρούτσου, αφού είχε εισήγηση από την υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου για διαχειριστικά ζητήματα δεν προέβη σε εντολή διαχειριστικού ελέγχου. «Εμείς θα το πράξουμε προκειμένου να διερευνηθούν οι ευθύνες για τα ελλείμματα που υπάρχουν», τόνισε ο δήμαρχος.

Στ. Μαμαλάκης: «Η αντιπολίτευση εντέχνως απέφυγε να αναφέρει αύξηση δημοτικών τελών 18%

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Μαμαλάκης κατήγγειλε ότι η αντιπολίτευση εντέχνως απέφυγε να αναφέρει την πρόταση της για αύξηση των δημοτικών τελών κατά 18%. «Ζήτησα ενημέρωση από τα στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών. Τι διαπιστώνουμε λοιπόν; Ότι τα έτη 2022 και 2023 υπήρχε έλλειμα στα ανταποδοτικά συνολικά της τάξεως των 2,1 εκατ. ευρώ, το οποίο και μεταφέρθηκε στον Κεντρικό Προϋπολογισμό. Εμείς τι έπρεπε να κάνουμε για να καλύψουμε αυτό το άνοιγμα; Να πάρουμε χρήματα από τους κωδικούς των σχολείων; Να μειώσουμε τις παροχές από τους κωδικούς των κοινωνικών υπηρεσιών; Να αποδεχθούμε ως δεδομένη τη συνεχή μεταφορά ελλειμμάτων στον κεντρικό προϋπολογισμό; Ε όχι! Οφείλουμε να τηρήσουμε τον όρο ανταποδοτικότητα. Διαπιστώσαμε ότι ένα μήνα πριν από τις εκλογές έγινε η πέμπτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Με βάση αυτή την αναμόρφωση ξαφνικά προέκυπταν έσοδα ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα αυτά αναφέρονται σε κωδικούς που αφορούν χρήσεις των προηγούμενων ετών και απαγορεύεται ρητά η ένταξή τους σε αναμόρφωση. Η απερχόμενη διοίκηση αφού έχασε τις εκλογές τι έκανε; Προχώρησε σε νέα αναμόρφωση για να “διορθώσει το λογιστικό λάθος” που είχε εσκεμμένα δημιουργήσει με την πέμπτη αναμόρφωση. Όμως τί έκανε πραγματικά; Διόρθωσε μεν λογιστικά το λάθος των εσόδων, αλλά τα πλασματικά έσοδα είχαν γίνει οι πραγματικές δαπάνες! Είχαν γίνει συμβάσεις!», ανέφερε ο δήμαρχος Αγίου Δημητρίου.
«Επειδή αναφέρθηκαν κωδικοί αύξησης και μείωσης. Η συνολική αποτύπωση είναι ότι στον προϋπολογισμό του 2023 υπήρχε ένα σύνολο 8.916.000 ευρώ εσόδων στα ανταποδοτικά και στον προϋπολογισμό αυτό υπάρχει ένα σύνολο 9.674.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια αύξηση εξόδων της τάξεως περίπου των 700.000 ευρώ. Αν σε αυτά υπολογιστούν τα οφειλόμενα από τα προηγούμενα χρόνια όπως π.χ. οφειλές στον ΕΔΣΝΑ 370.000 ευρώ, αντίτιμο πλατειών 180.000 ευρώ, τότε καταλαβαίνετε ότι η κατάσταση είναι δραματική», διευκρίνισε ο κ. Μαμαλάκης, και συνέχισε: «Επίσης ο Δήμος επί διοίκησης Ανδρούτσου έλαβε δάνειο 2,7 εκ ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες οδοφωτισμού. Αλήθεια γιατί η απερχόμενη διοίκηση δε χρησιμοποίησε χρηματοδοτικά εργαλεία που δόθηκαν σε άλλους δήμους ώστε να μη χρειαστεί να πάρουμε το δάνειο; Χρεώνουμε τον πολίτη με ένα τεράστιο ποσό, άρα και τον βάζουμε να πληρώσει δύο φορές! Μία για τα ανταποδοτικά που πλήρωνε και μία για το δάνειο που πρέπει να εξοφληθεί! Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Τέλος, δεσμεύτηκε ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα αυξηθούν τα ανταποδοτικά τέλη των μεγάλων επιχειρήσεων. «Αν λοιπόν αυξηθούν τα έσοδα μέσα από αυτή τη διαδικασία και σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους μεταφοράς των απορριμμάτων μετά την εξεύρεση λύσης για το Σταθμό Μεταφόρτωσης των απορριμμάτων», τόνισε ο κ. Μαμαλάκης, «εμείς θα τηρήσουμε τη πρόβλεψη για την ανταποδοτικότητα και θα μειώσουμε τα τέλη».

Διαβάστε επίσης: Ασφαλιστικά μέτρα και διαπαραταξιακή επιτροπή για το θέμα των κεραιών πρότεινε ο Στέλιος Μαμαλάκης

Ειδήσεις από τον Αγιο Δημήτριο στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ