Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Θ. Λιβάνιος: Εξετάζεται αυτονομία των Δήμων στις προσλήψεις και αλλαγές στην ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών

Τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Δήμοι, στο σύνολό τους, καθώς και το θέμα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών τους, έθεσε εκ νέου στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Λάζαρος Κυρίζογλου, κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Ο αν. υπουργός παραδέχθηκε ότι η σημερινή υποστελέχωση των υπηρεσιών είναι το μεγάλο απόνερο του δεκαετούς παγώματος των προσλήψεων, σημειώνοντας: «Να δούμε τί χρειάζεται για την επιτάχυνση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ». Μάλιστα ανέφερε ότι εξετάζει και το αίτημα της Αυτοδιοίκησης να έχουν αυτονομία οι Δήμοι στις προσλήψεις.

Λ. Κυρίζογλου: Να αποδοθούν στους Δήμους 2 επιπλέον δόσεις ΚΑΠ για το 2024

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ μιλώντας για τα οικονομικά των Δήμων αναφέρθηκε στο ενεργειακό κόστος, την καταβολή του τέλους ταφής των απορριμμάτων και την αύξηση του μισθολογικού κόστους, λόγω των αυξήσεων που δόθηκαν και σωστά – όπως είπε – από 1/1/2024 στους υπαλλήλους.

«Κρίνουμε σημαντική την αύξηση κατά 200 εκ. ευρώ, της τακτικής επιχορήγησης σε σχέση με το 2023, η οποία όμως εξανεμίζεται εξαιτίας της παρακράτησης πόρων για το τέλος ταφής, που έχει ως αποτέλεσμα σε πολλούς Δήμους να είναι σχεδόν μηδενική», είπε.

Επίσης, αναφέρθηκε στις εκκρεμείς οικονομικές υποχρεώσεις προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση (παρακρατηθέντες πόροι, κάλυψη του ενεργειακού κόστους, ναυαγοσώστες, αδέσποτα, απόδοση 7,5 εκ. € στα ΚΔΑΠ για το διάστημα 2022 – 2023 κ.λπ.) που καθιστούν δύσκολη την ομαλή εκπλήρωση των υποχρεώσεων των Δήμων απέναντι στους πολίτες των τοπικών κοινωνιών.

«Εν ολίγοις, για να έχουν οι Δήμοι μας τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και αρμοδιότητές τους, πρέπει να τους αποδοθούν δύο επιπλέον δόσεις ΚΑΠ (σσ Κεντρικοί Αυτοτελή Πόροι) για το 2024», πρόσθεσε.

Μιλώντας για τα οικονομικά των Δήμων, ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι Δήμοι, ζήτησε να επιταχύνουν τις διαδικασίες για να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ανάλογο του «Αντώνης Τρίτσης». Πέρα από την κεντρική χρηματοδότηση των Δήμων – είπε – πρέπει να ενισχυθεί και η ικανότητα των εισπρακτικών υπηρεσιών τους για τους θεσμοθετημένες πόρους, π.χ τέλη καταστημάτων για τραπέζοκαθίσματα κ.ά., να απλοποιηθεί η οικονομική διαχείριση τους κ.λπ.

Λ. Κυρίζογλου: 4ετες πρόγραμμα προσλήψεων και απλούστευση διαδικασιών ΑΣΕΠ

Αναφερόμενος στην υποστελέχωση των υπηρεσιών των Δήμων ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξέφρασε την ανάγκη υλοποίησης ενός 4ετους προγράμματος για την κάλυψη των κενών θέσεων, τη στελέχωση των νέων υπηρεσιών και την αντικατάσταση των αποχωρούντων υπαλλήλων (με την κινητικότητα και τη συνταξιοδότηση). Επίσης ζήτησε την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης του προσωπικού μέσω του ΑΣΕΠ και την αύξηση των ειδικών συμβούλων και συνεργατών.

Θ. Λιβάνιος: Πρόταση για διεξαγωγή εκλογών στην Αυτοδιοίκηση τέλος Νοεμβρίου

Την διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών στο τέλος Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου,  τον β΄γύρο, προκειμένου να μην «παγώνουν» τα δημοτικά συμβούλια για ένα 4μηνο, πρότεινε ο κ. Λιβάνιος.

Ο κ. Κυρίζογλου κατέθεσε στον υπουργό υπόμνημα με τις προτάσεις και τα αιτήματα της ΚΕΔΕ σταχυολογώντας ορισμένα εξ αυτών.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στην καταστατική θέση των αιρετών σημειώνοντας ότι για τους αιρετούς δεν ισχύει ο κανόνας του νομικού μας πολιτισμού που ισχύει για όλους τους πολίτες, ότι δηλαδή είναι αθώοι έως απόδειξης της ενοχής τους. Οπως είπε, ωρίμασαν οι συνθήκες για να επανεξεταστεί το ζήτημα και να αλλάξει με τον Νέο Ενιαίο Κώδικα της Αυτοδιοίκησης.

Ζήτησε επίσης για λόγους δικαιοσύνης να επανεξεταστεί και η οικονομική μεταχείριση των αιρετών, επανασυνδέοντας τις αποδοχές τους με αυτές των γενικών γραμματέων των υπουργείων, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως δεν είναι δυνατόν οι δήμαρχοι να αμείβονται με λιγότερα χρήματα από τους υπαλλήλους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος αναφέρθηκε στο μεγάλο ορόσημο, που είναι η σύνταξη του Ενιαίου Κώδικα της Αυτοδιοίκησης και όπως είπε, στόχος είναι να είναι έτοιμος την Πρωτοχρονιά του 2025. Στη συνέχεια περιέγραψε τους άξονες των αλλαγών στον Κώδικα που είναι το εκλογικό σύστημα, το σύστημα διακυβέρνησης των Δήμων, η κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμων, Περιφερειών και Κράτους, η εποπτεία, η οικονομική διαχείριση, ζητήματα ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης: Νίκος Χαρδαλιάς: «Ενισχύουμε την εκπαίδευση – Χτίζουμε τα “πράσινα” σχολεία του μέλλοντος»

Ειδήσεις από την Αυτοδιοίκηση στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ