Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κανένα «μπάζωμα» ευθυνών

Γράφει η Zωή Ράπτηκοινοβουλευτική εκπρόσωπος στη Ν.Δ.

Tις τελευταίες μέρες, το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών έχει επανέλθει στην επικαιρότητα, λόγω της κατάθεσης του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.

Το βασικό συμπέρασμα του πορίσματος είναι ότι ο Γενικός Κανονισμός Κινήσεως παραβιάστηκε επτά φορές, με αποτέλεσμα να σημειωθεί το τραγικό δυστύχημα. Όπως επιβεβαιώθηκε από όλους τους μάρτυρες που κατέθεσαν ενώπιων της Επιτροπής, εάν είχαν τηρηθεί απαρέγκλιτα οι κανόνες του Γενικού Κανονισμού Κινήσεως, το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί.

Στο πόρισμα τονίζεται ρητά ότι δεν υπήρξε η παραμικρή προσπάθεια συγκάλυψης, ενώ οι επιχειρησιακές παρεμβάσεις στον χώρο της μοιραίας σύγκρουσης έγιναν με απόφαση των αρμόδιων επιχειρησιακών συλλογικών οργάνων με γνώμονα την ανάγκη μετακίνησης των κατεστραμμένων συρμών. Για το θέμα διεξάγεται παράλληλα έρευνα της Δικαιοσύνης για τις επεμβάσεις των φορέων.

Όχι μόνο δεν υπήρξε συγκάλυψη, αλλά, όπως είναι γνωστό, η Πολιτεία έσπευσε άμεσα να βρεθεί και στάθηκε δίπλα στους συνανθρώπους μας που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους.

Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός μετέβη στον τόπο του δυστυχήματος και ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, εξ ονόματος τόσο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, στις οποίες οφείλονται τα διαχρονικά προβλήματα του σιδηροδρόμου.

Μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός, αναλαμβάνοντας πάραυτα την πολιτική ευθύνη που του αναλογούσε, παραιτήθηκε.

Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, αντιμετώπισε με απόλυτο σεβασμό τη μνήμη των θυμάτων και τον πόνο των συγγενών και επεσήμανε την ανάγκη να χυθεί άπλετο φως στα αίτια της τραγωδίας, να μη γίνει καμία συσκότιση και να αποδοθούν ευθύνες.

Για τον λόγο αυτόν, η υπόθεση ανετέθη σε Ειδικό Εφέτη – Ανακριτή, προκειμένου να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς η δικαστική διερεύνηση και να ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Γι’ αυτό και η Νέα Δημοκρατία δεν δίστασε ούτε στιγμή να πει ναι στην πρόταση του ΚΚΕ να γίνει Εξεταστική Επιτροπή για το τραγικό δυστύχημα, τονίζοντας ότι η διερεύνηση θα πρέπει να ξεκινήσει από το 1997 μέχρι σήμερα, προκειμένου να εξεταστούν διαχρονικά οι παθογένειες στο σύστημα των σιδηροδρόμων και να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες.

Και σε όλο αυτό το διάστημα, η Δικαιοσύνη συνεχίζει απερίσπαστη το έργο της. Γιατί είναι η μόνη που θα δώσει τις τελικές απαντήσεις.

Ευθύνες θα αποδοθούν. Και η Πολιτεία θα εξακολουθήσει να βρίσκεται δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων. Όμως, όσα μέτρα κι αν λάβουμε, δεν μπορούμε να φέρουμε πίσω αυτούς που χάθηκαν. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ούτε τις τρομερές εικόνες από τον τόπο της τραγωδίας, όσοι τις βιώσαμε από κοντά, ούτε τον ανείπωτο πόνο των συγγενών.

Μόνο αν κάνουμε όλοι μαζί το «Ποτέ ξανά» πράξη, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ