Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Αποστολή: Tο sexting μεταξύ εφήβων (Ι)

Γράφει η Δρ. Μαρία Γιαλλούση Συγγραφέας του υπό έκδοση βιβλίου με τίτλο Shopping for Love Για τον Έρωτα στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης (εκδ. ΚΨΜ, 2024)

Μαζί με την εμφάνιση των smartphones, η εποχή μας έχει γίνει μάρτυρας εκδήλωσης της σεξουαλικής συμπεριφοράς των εφήβων που είναι γνωστή ως sexting. Το sexting είναι συνδυασμός δύο αγγλικών λέξεων: σεξ και μηνυμάτων.

Αρκετοί ακαδημαϊκοί έχουν περιγράψει το ενεργό sexting ως δημιουργία, προβολή, αποστολή, ανάρτηση ή προώθηση υλικού με σεξουαλικό περιεχόμενο, ενώ το παθητικό sexting ως τη λήψη ή το αίτημα για σεξουαλικά απερίφραστο υλικό. Το sexting, όπως κι αν περιγράφεται, θεωρείται ή επικίνδυνο και εκμεταλλευτικό ή ασφαλές και βοηθητικό στην σεξουαλική ανάπτυξη των εφήβων.

Εκατομμύρια έφηβοι χρησιμοποιούν τα smart-phones σε καθημερινή βάση και για σεξουαλικούς σκοπούς. Το Snapchat είναι μια εφαρμογή που έχει σχεδιαστεί για την ανταλλαγή ψηφιακών μηνυμάτων κειμένου, φωτογραφιών και βίντεο. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που αποστέλλονται μέσω του Snapchat παραμένουν ορατά μόνο για περίπου ένα έως δέκα δευτερόλεπτα, πριν εξαφανιστούν από την οθόνη του κινητού. Η προφανής αιτιολογία για τους εφήβους που κάνουν sext μέσω Snapchat είναι ότι οι φωτογραφίες θα αυτοκαταστραφούν μετά από δέκα δευτερόλεπτα και επομένως μπορεί να μην υπάρχουν πραγματικές συνέπειες για τη συμπεριφορά τους.

Όμως τι τροφοδοτεί τη συμπεριφορά του sexting μεταξύ των εφήβων; Ορισμένα από τα κίνητρα, που αναφέρονται στη σχετική βιβλιογραφία, είναι: συνιστά σημάδι κι απόδειξη αγάπης, γιατί το ζητά ο/η σύντροφος, προσελκύει την προσοχή, το φλερτ, έκπληξη/δώρο στον/στη σύντροφο, ο φόβος απώλειας συντρόφου, σεξουαλική επιθυμία. Ειδικότερα, οι έφηβοι τείνουν να συλλέγουν φωτογραφίες κοριτσιών που κάνουν sexting ως τρόπαια, είτε για να τα επιδεικνύουν στους άλλους είτε επειδή αποτελούν απόδειξη της επιτυχίας τους με τα κορίτσια. Οι έφηβες, από την άλλη, μπορεί να κάνουν sexting για να διεκδικούν φίλους, την προσοχή από τους/τις συνομηλίκους, την κοινωνική θέση και τη δύναμή τους στο σχολείο. Ειδικά για το τελευταίο, τα κορίτσια μπορούν να χρησιμοποιήσουν το sexting για σκοπούς εκβιασμού, εκδίκησης ή επίδειξης δημοτικότητας. Τέλος, για να διατηρούν τον έλεγχο σε μια σχέση, που σημαίνει ότι το sexting επιτρέπει στα κορίτσια να ξεκινούν ή να αποφεύγουν μια σεξουαλική σχέση.

Το sexting και ο ρόλος του στην αντικειμενοποίηση των κοριτσιών προκύπτει από μελέτες που αναφέρουν ότι οι σεξουαλικά επιφορτισμένες εικόνες είναι συνήθως κοριτσιών που προωθούνται από εφήβους. Ωστόσο, τα κορίτσια μπορεί να συμβάλουν στην αντικειμενοποίησή τους όταν μόνα τους δημιουργούν και στέλνουν σεξουαλικά ακατάλληλες εικόνες. Κατά συνέπεια, μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους ως αντικείμενα επιθυμίας που πρέπει να εκτιμηθούν αποκλειστικά για την εμφάνισή τους.

Πολλές σύγχρονες μελέτες στο φαινόμενο του sexting έχουν αναφέρει ότι οι έφηβοι μπορεί να υποφέρουν από διάφορους τύπους διαδικτυακής κακοποίησης, ελέγχου ή παρενόχλησης στις διαπροσωπικές σχέσεις, που λαμβάνουν τη μορφή διαδικτυακού εκφοβισμού, διαδικτυακής καταδίωξης, cyberstalking και κατάχρησης διαδικτυακών γνωριμιών, με όλα αυτά να έχουν επιπτώσεις στην υγεία τους αλλά και νομικές (το sexting κάτω των 18 ετών θεωρείται παράνομο). Ως εκ τούτου πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή στο διαδικτυακό πρωτόκολλο της συμπεριφοράς των εφήβων, ειδικά για το sexting. Αντί να σιωπούν οι ενδιαφερόμενοι (γονείς, εκπαιδευτικοί, ερευνητές) θα πρέπει να εκπαιδεύουν τους εφήβους σχετικά με το sexting και ιδιαίτερα για τους κινδύνους και τις συνέπειες που συνδέονται με αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ