Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

ΔΕΗ FiberGrid: «Οπτική ίνα σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις»

Στο κατασκευαστικό πλάνο γραμμών έως και το 2025, σύμφωνα με το οποίο οι οπτικές ίνες θα φτάσουν σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις προχωρά η ΔΕΗ FiberGrid, η εταιρεία της ΔΕΗ που έχει αναλάβει την ανάπτυξη και παροχή πανελλαδικού δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι.

Με το δίκτυο Fiber to the Home της ΔΕΗ FiberGrid να έχει φτάσει ήδη σε 140.000 σπίτια σε 12 Δήμους της Αττικής, σε μόλις 10 μήνες, η εταιρεία ανέθεσε με διαγωνιστική διαδικασία σε 12 αναδόχους την κατασκευή δικτύου Fiber to the Home σε επιπλέον περιοχές στην Αττική και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο, Καλαμάτα, Λάρισα, Ιωάννινα, Κόρινθο, Τρίκαλα, Κοζάνη, Βέροια, και Μεγαλόπολη. Οι περιοχές έχουν επιλεγεί με βάση -μεταξύ άλλων- την πληθυσμιακή κάλυψη και την έλλειψη υποδομών FTTH, ενώ ανάμεσά τους περιλαμβάνονται και αρκετοί Δήμοι του Βόρειου Τομέα της Αθήνας.

Στόχος τα 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις εντός 5ετίας

Στόχος της ΔΕΗ FiberGrid είναι το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025 στις παραπάνω περιοχές. Συνολικός στόχος είναι η κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα εντός της επόμενης πενταετίας. Οι επενδύσεις για την περίοδο 2024-2026 θα ανέλθουν σε περίπου 680 εκατ. ευρώ.

Στην αρχιτεκτονική του δικτύου της ΔΕΗ FiberGrid αντιστοιχεί μια οπτική ίνα ανά συνδρομητή μέχρι το σημείο συγκέντρωσης (καμπίνα), εξασφαλίζοντας τη μελλοντική επεκτασιμότητα του δικτύου και δίνοντας στους παρόχους δυνατότητα υπηρεσίας σκοτεινής ίνας (dark fiber).

Αλ. Πατεράκης: «Συμβάλλουμε στην ψηφιακή μετάβαση»

Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ FiberGrid και αν. διευθύνων σύμβουλος ψηφιακών και καινοτόμων υπηρεσιών Ομίλου ΔΕΗ Αλέξανδρος Πατεράκης δήλωσε: «Θέλουμε να προσφέρουμε στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους ένα υπερσύγχρονο και σταθερό δίκτυο παθητικής και ενεργής πρόσβασης οπτικών ινών μέχρι τις κατοικίες, τις εταιρείες και τους δημόσιους οργανισμούς. Μέσω του δικτύου της ΔΕΗ FiberGrid δίνουμε τη δυνατότητα στους παρόχους του κλάδου να παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους δικούς τους, τελικούς πελάτες και να συμβάλουμε στην ψηφιακή μετάβαση της χώρας, για την Κοινωνία των Gigabit».

Και κατέληξε: «Εξάλλου, το gigabit society είναι προαπαιτούμενο και για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση: τα έξυπνα ενεργειακά σπίτια και επιχειρήσεις χρειάζονται μεγάλες ταχύτητες σύνδεσης και απόκριση σε σχεδόν πραγματικό χρόνο για να συνεργαστούν μεταξύ τους -αλλά και με το δίκτυο- οι ηλεκτρικές συσκευές, οι φορτιστές, τα φωτοβολταϊκά, οι μονάδες αποθήκευσης και οι μονάδες διαχείρισης του έξυπνου ενεργειακά σπιτιού».

Αναλυτικά οι περιοχές που αναπτύσσεται το νέο Δίκτυο FTTH της ΔΕΗ FiberGrid:

Υπό κατασκευή (δήμοι): Κηφισιάς, Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γλυφάδας, Ηλιουπόλεως, Νέας Ιωανίας, Νέας Σμύρνης, Παλλήνης, Παπάγου – Χολαργού, Περιστερίου, Φιλοθέης – Ψυχικού, Χαλανδρίου

Νέες περιοχές Αττική (δήμοι): Πειραιώς, Καλλιθέας, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Κορυδαλλού, Ιλίου, Αχαρνών, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Μοσχάτου – Ταύρου, Δάφνης – Υμηττού

Νέες περιοχές Νομός Θεσσαλονίκης (δήμοι): Θεσσαλονίκης, Αμπεροκήπων – Μενεμένης, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Πυλαίας – Χορτιάτη

Νέες πόλεις: Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Ιωάννινα, Βόλος, Καλαμάτα, Κόρινθος, Τρίκαλα, Βέροια, Κοζάνη, Μεγαλόπολη

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ