Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κινηματογράφος: Οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα την Πέμπτη 28 Μαρτίου

Ο Άγγελος Πολύδωρος  παρουσιάζει και σχολιάζει τις ταινίες που προβάλλονται από την Πέμπτη 28/3/2024 στους κινηματογράφους.

========================================

Το αγόρι του Θεού – Rapito

Ένα κοινωνικο-θρησκευτικό θρίλερ για τη μισαλλοδοξία, την τυραννία και την κατάχρηση εξουσίας με φόντο μια πραγματική -και πολυσυζητημένη- ιστορία στο πλαίσιο του Καθολικισμού, που εκτυλίχθηκε στην Ιταλία.

Είμαστε στο 1858, στην εβραϊκή συνοικία της Μπολόνια. Ένα βράδυ, οι στρατιώτες του Πάπα εισβάλλουν στο σπίτι της οικογένειας Μορτάρα και με εντολή του Καρδινάλιου «απάγουν» τον Εντγκάρντο τον επτάχρονο γιο τους, επειδή υπήρχε μια καταγγελία ότι το παιδί είχε βαφτιστεί χριστιανός κρυφά όταν ήταν μωρό, γεγονός για το οποίο ο παπικός νόμος ορίζει ότι θα πρέπει να απομακρυνθεί από την… αλλόθρησκη οικογένειά του και να μεγαλώσει με τις αρχές της Καθολικής Εκκλησίας. Οι γονείς του, με την υποστήριξη της κοινής γνώμης και της διεθνούς εβραϊκής κοινότητας, θα κάνουν τα πάντα για να τον πάρουν πίσω γιο τους, όμως η Εκκλησία και ο Πάπας αρνούνται να συναινέσουν θέλοντας να προστατέψουν την κλυδωνιζόμενη εξουσία τους.

Ο Μάρκο Μπελόκιο, έχει δημιουργήσει ένα καθηλωτικό θρίλερ ειδικότερα για τον θρησκευτικό φανατισμό και την καταστρεπτική ασυδοσία της δογματικής εξουσίας με τις ολέθριες συνέπειές τους στην κοινωνία, το οποίο σε δεύτερο επίπεδο αναδεικνύει τη στάση της κοινωνίας και τις συμπεριφορές, τόσο μέσα στην οικογένεια, όταν δείχνει πώς αντιμετωπίζει την «απαγωγή» του παιδιού ο πατέρας (Φάουστο Ρούσο Αλέζι) και πώς η μητέρα (Μπάρμπαρα Ρόνκι) του μικρού Εντγκάρντο (Ενέα Σάλα), όσο και στην ψυχολογία και του ίδιου του Εντγκάρντο  που ως μεγαλύτερος (Λεονάρντο Μαλτέζε) μεταβάλλει το δικό του τρόπο σκέψης και εδώ θα πρέπει να σημειώστε τις συγκλονιστικές σκηνές της ταινίας που συναντιέται με την μητέρα του μικρός, αλλά και μεγαλύτερος όταν την βλέπει να πεθαίνει.

Ο Μάρκο Μπελόκιο (ο δηλωμένος άθεος και σχεδόν ογδοντάρης, με την έντονη πολιτική δράση και πάντοτε αντίθετος με την ανάμιξη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην πολιτική), με αυτό το κοινωνικο-θρησκευτικό και ψυχολογικό θρίλερ καταγγέλλει το παπικό δόγμα «non possumus» («δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς» με απλά λόγια) του Πάπα Πίου ΙΧ, με το οποίο στο όνομα της υπέρτατης σωτηρίας, θεωρείται σωστό να καταστρέφεται η ζωή ενός ατόμου ακόμα και εξ απαλών ονύχων.

INFO

Είδος: Δράμα, 134΄

Χώρα: Ιταλία, 2023

Σκηνοθεσία: Μάρκο Μπελόκιο

Παίζουν: Πάολο Πιερομπόν, Φάουστο Ρούσο Αλέζι, Μπάρμπαρα Ρόνκι, Ενέα Σάλα, Λεονάρντο Μαλτέζε, Φίλιπο Τίμι, Φαμπρίτσιο Γκιφούνι

Διανομή: Rosebud.21

===

Η χίμαιρα – La chimera

Μια ταινία για το άπιαστο όνειρο, το φανταστικό, το αδύνατο να πραγματοποιηθεί, το οποίο για τον αρχαιολόγο Άρθουρ είναι η χαμένη του αγάπη η Μπενιαμίνα, που εμείς τη βλέπουμε όταν την φαντάζεται σε ρομαντικά flashback (και με κάδρα των super 8mm).

Έχοντας μόλις βγει από τη φυλακή, ο χαρισματικός ραβδοσκόπος Άρθουρ συνεχίζει να ψάχνει την χαμένη του αγάπη. Θα επανασυνδεθεί με τη συμμορία των τομπαρόλι (τυμβωρύχων) μαζί μαζί με τους οποίους λεηλατούν ετρουσκικούς τάφους και συγκεντρώνουν τους αρχαίους θησαυρούς τους, που τους πουλούν στη μαύρη αγορά αρχαιοτήτων. Η περιοχή που ζουν τους διευκολύνει. Λίγο πιο πέρα είναι το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για την κατασκευή του οποίου «κουκουλώθηκαν» τα αρχαία που υπήρχαν προς μεγάλη χαρά των τομπαρόλι και του «Άγγλου» Άρθουρ ο οποίος όμως συνεργάζεται μαζί τους περισσότερο για τη χαρά του εντοπισμού παρά για τα χρήματα. Εκείνοι θέλουν τα χρήματα, ο Άρθουρ θέλει τη Μπενιαμίνα. Ό,τι κι αν κάνει σκοπός του είναι να ενωθεί ξανά μαζί της.

Η Αλίτσε Ρορβάχερ (του βραβευμένου για το σενάριο «Ευτυχισμένος Λάζαρος») έχει δημιουργήσει ένα εμμονικό, περιπετειώδες ταξίδι ανάμεσα στον κόσμο των ζωντανών και των νεκρών, ανάμεσα στη φύση και στο τσιμέντο των πόλεων και των εργοστασίων («ζήτω η μονάδα παραγωγής ενέργειας που δίνει ζωή στους νεκρούς» πανηγυρίζουν οι τυμβωρύχοι), ανάμεσα στην έκσταση της αναζήτησης και τη μοναξιά του πρωταγωνιστή (έξοχος ο Τζος Ο’ Κόνορ που έπαιζε και στο τηλεοπτικό «Στέμμα»).

INFO

Είδος: Δράμα, 130΄

Χώρες: Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία, 2023

Σκηνοθεσία: Αλίτσε Ρορβάχερ

Παίζουν: Τζος Ο’ Κόνορ, Κάρολ Ντουάρτε, Βιντσέντζο Νεμολάτο

Διανομή: Cinobo

===

Αγώνας για τη δόξα – Race for glory

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενός πάθους των φίλων και παθιασμένων με τα αυτοκίνητα Ρικάρντο Σκαμάρτσιο και Τζέρεμι Τόμας, παραγωγούς της ταινίας. Ο σπόρος της ταινίας φυτεύτηκε όταν γνώρισαν τον Τσέζαρε Φιόριο, έναν χαρισματικό αγωνιστικό διευθυντή από τις πολύχρωμες δεκαετίες του 1970 και του ’80. Ο Φιόριο αποτελεί την βασική πηγή για τη δημιουργία της ταινίας, η ιστορία της οποίας διαμορφώθηκε από τις προφορικές περιγραφές του για τα γεγονότα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι του 1983, όπου η ιταλική Lancia τα έβαλε με την γερμανική Audi.

Ο Σκαμάρτσιο, ο οποίος πρωταγωνιστεί κιόλας, έγραψε το σενάριο της ταινίας μαζί με τον Φιλίπο Μπολόνια και τον σκηνοθέτη Στέφανο Μορντίνι. «Είναι μια καταπληκτική ιστορία», δηλώνει ο ηθοποιός. «Μια πολύ μικρή ομάδα με ελάχιστη δύναμη νικάει μια μεγάλη εταιρεία με πολλά χρήματα και τεχνολογικό προτέρημα. Έχασαν γιατί η πιο ισχυρή δύναμη είναι η φιλία, η ανθρωπιά, η ευαισθησία. Αυτό είναι το θέμα μας».

INFO

Είδος: Βιογραφική, Αθλητική, 107΄

Χώρες: Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, 2023

Σκηνοθεσία: Στέφανο Μορντίνι

Παίζουν: Ρικάρντο Σκαμάρτσιο, Φόλκερ Μπρουχ, Ντάνιελ Μπρουλ

Διανομή: The Film Group

===

Μέσα στη μέρα – In our day

Δύο ιστορίες μέσα σε μια ημέρα. Έχοντας επιστρέψει πρόσφατα στη Νότια Κορέα, μια ηθοποιός στα 40 της (Κιμ Μιν-χι) μένει σε μια φίλη (Σονγκ Σουν-μι) και τη γάτα της. Την ίδια ώρα, ένας 70άρης ποιητής (Γκι Ζου-μπονγκ) με φθίνουσα υγεία που ζει μόνος, δέχεται επίσκεψη από μια σπουδάστρια (Κιμ Σεούνγκ-γιουν) που θέλει να κάνει ένα ντοκιμαντέρ γι’ αυτόν. Η ηθοποιός σκέφτεται να εγκαταλείψει την καριέρα της, ο ποιητής παλεύει με τη στέρηση του αλκοόλ και του καπνού. Οι διάλογοι, που άλλοτε είναι ανέμελοι και άλλοτε εποικοδομητικοί, χαρακτηρίζουν την ταινία και ο Χονγκ Σανγκ-σοο, με διεισδυτική ματιά και συμπαγή ευγλωττία, μας προσκαλεί να δούμε τι είναι πιο σημαντικό και τι κάνει ξεχωριστή κάθε μέρα της ζωής μας.

INFO

Είδος: Δράμα, 84΄

Χώρα: Νότια Κορέα, 2023

Σκηνοθεσία: Χονγκ Σανγκ-σοο

Παίζουν: Γκι Ζου-μπονγκ, Κιμ Μιν-χι, Σονγκ Σουν-μι, Κιμ Σεούνγκ-γιουν

Διανομή: Ama Films μόνον στο ΑΣΤΥ

===

Αδέσποτα κορμιά – Stray bodies

Η Ελίνα Ψύκου («Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» και «Ο γιος της Σοφίας») με αυτό το ντοκιμαντέρ, διερευνά την έννοια της αυτονομίας του σώματος στην Ευρώπη, ένα μέρος όπου επιτρέπεται να ταξιδεύεις, να εργάζεσαι και να καταναλώνεις ελεύθερα, αλλά δεν μπορείς να ζεις ή να πεθάνεις σύμφωνα με την επιθυμία σου.

Στην ταινία, η Ρόμπιν είναι έγκυος, αλλά δεν επιθυμεί να γίνει μητέρα, η Κατερίνα δεν μπορεί να κάνει παιδί, παρόλο που το θέλει και η Κική επιθυμεί να βάλει τέλος στη ζωή της με αξιοπρέπεια. Δυστυχώς, η άμβλωση, η εξωσωματική γονιμοποίηση και η ευθανασία δεν είναι νόμιμες στις αντίστοιχες χώρες τους.

INFO

Είδος: Ντοκιμαντέρ, 109΄

Χώρες: Ελλάδα, Ελβετία, Ιταλία, Βουλγαρία, 2024

Σκηνοθεσία: Ελίνα Ψύκου

Διανομή: CineDoc

===

Γκοτζίλα x Κονγκ: Η νέα αυτοκρατορία – Godzilla x Kong: The new empire

Μία περιπέτεια που φέρνει τον παντοδύναμο Κονγκ και τον τρομαχτικό Γκοτζίλα αντιμέτωπους απέναντι σε μία κοινή κολοσσιαία, ανεξερεύνητη απειλή που βάζει σε κίνδυνο την ύπαρξη τους, αλλά και των ανθρώπων. Η νέα ταινία εξερευνά την προέλευση και την ιστορία των Τιτάνων, καθώς και τα μυστήρια της Νήσου του Κρανίου, ταυτόχρονα αποκαλύπτει τη μυθική μάχη που σφυρηλάτησε αυτά τα εκπληκτικά όντα και τα έφερε κοντά στην ανθρωπότητα για πάντα.

INFO

Είδος: Φαντασίας, Περιπέτεια, 115΄

Χώρα: ΗΠΑ, 2024

Σκηνοθεσία: Άνταμ Γουίνγκαρντ

Παίζουν: Ρεμπέκα Χολ, Μπράιαν Ταϊρί Χένρι, Νταν Στίβενς, Κέιλι Χοτλ,  Άλεξ Φερνς, Φάλα Τσεν

Διανομή: Tanweer

===

Baghead, η μάγισσα των νεκρών – Baghead

Μετά το θάνατο του πατέρα της η Ίρις μαθαίνει ότι έχει κληρονομήσει μια ερειπωμένη παμπ. Ταξιδεύει στο Βερολίνο και θα συναντηθεί με τον δικηγόρο για τα κληρονομικά. Όταν υπογραφεί η πράξη, θα δεθεί άρρηκτα με ένα τρομακτικό πλάσμα που κατοικεί στο υπόγειο της παμπ -την Baghead- που αλλάζει μορφή και μπορεί να μεταμορφωθεί σε κάθε νεκρό. Η Ίρις μπαίνει στον πειρασμό να εκμεταλλευτεί τις δυνάμεις του πλάσματος και να βοηθά επ’ αμοιβή τους απαρηγόρητους συγγενείς των θανόντων, αλλά όπως γίνεται συνήθως σ’ αυτά τα θρίλερ, δεν θα γλιτώσει το τίμημα απέναντι στο πλάσμα…

INFO

Είδος: Θρίλερ, Τρόμου, 94΄

Χώρα: Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, 2023

Σκηνοθεσία: Αλμπέρτο Κορεντόρ

Παίζουν: Φρέγια Άλαν, Τζέρεμι Ιρβάιν, Σάφρον Μπάροους

Διανομή: Spentzos Film

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ