Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα…

Γράφει η Κωνσταντίνα Στεφανάκου*

Στον απόηχο του καρναβαλιού και των χαρούμενων ημερών που διένυε πρόσφατα η Ελλάδα, ημερών γεμάτων κέφι, χορό και τραγούδι, συνέβησαν κάποια περιστατικά τα οποία επισκιάζουν τη γιορτινή ατμόσφαιρα, χρήζουν προσοχής, και συνεπώς θα έπρεπε να προβληματίζουν την κοινή γνώμη. Όλα τα περιστατικά τα οποία θα καταγραφούν λοιπόν, συνέβησαν στο διάστημα μιας εβδομάδας, κατά την οποία η Ελλάδα γιόρταζε, δεν έδινε και ιδιαίτερη προσοχή, ή και χρησιμοποιούσε τα κακώς κείμενα με σκοπό την καλοπέρασή της, επικαλούμενη όπως πάντα άλλωστε το «χιούμορ» και τη σάτιρα. Τα πράγματα όμως δεν είναι πάντοτε τόσο απλά, ούτε τα πάντα γύρω μας βαφτίζονται χιούμορ για να είναι η συνείδηση κάποιων καθαρή.

Η ομοφοβία δίχως πάτο στη συμπρωτεύουσα

Το νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε προσφάτως στη Βουλή δίνει μια ανάσα σε όλους όσους πιστεύουμε στο αυτονόητο – το δικαίωμα δηλαδή του καθενός να αγαπά και να παντρεύεται το έτερον του ήμισυ, όποιου φύλου και αν είναι αυτό. Όμως, έρχεται ακόμη μια είδηση ώστε να μας δείξει πως όσο η πλειονότητα υπερηφανεύεται περί του κατοχυρομένου πλέον δικαιώματος των ομόφυλων στον γάμο, η πραγματικότητα είναι σκληρή· τα ομόφυλα άτομα ακόμη δεν είναι αποδεκτά από μεγάλο μέρος του πληθυσμού και μάλλον έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ακόμη ώστε όλοι να είμαστε ίσοι. 

Το βράδυ του Σαββάτου 9 Μαρτίου λοιπόν, ένας όχλος από ενήλικες και ανήλικους επιτέθηκε σε δύο μέλη της ΛΟΑΤΚΙ Κοινότητας, στη πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος; Το ότι ήταν ομοφυλόφιλοι αρκούσε. Μια αναδιατύπωση χρειάζεται, καθώς και εγώ όταν πληροφορήθηκα για το συμβάν δεν μπόρεσα να το κατανοήσω πλήρως. Ένα πλήθος επιτέθηκε σε δύο άτομα, λεκτικά και σωματικά. Από τους 21 συλληφθέντες, οι 9 παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη. Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη 12 είχαν αφεθεί ελεύθεροι καθώς είναι ανήλικοι, και εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχουν ποινικές ευθύνες εναντίον των γονέων τους.

Οι προαναφερθέντες ως ανήλικοι, συμμετείχαν στο λυν-
τσάρισμα δύο ατόμων, βρίζοντας, πετώντας πέτρες και χλευάζοντάς τους. Και υπάρχει αμφιβολία για την ποινική ευθύνη των γονέων, αλλά και των ίδιων των ανηλίκων. Κατανοώ πως η νομοθεσία περί ανηλίκων είναι ευαίσθητη, ωστόσο από μια ηλικία και μετά ένας έφηβος ξεκινά να αυτονομείται, κι επομένως να δρα αυτοβούλως, και χωρίς να υπάρχουν ελαφρυντικά περί ηλικίας και ωριμότητας. Όταν ένα άτομο άνω των 15 ετών σηκώνει μια πέτρα με σκοπό να την πετάξει σε έναν άλλον άνθρωπο, γνωρίζει πως ενδεχομένως να του προκαλέσει σωματική βλάβη – με αυτόν τον σκοπό άλλωστε το κάνει. Όπως αντίστοιχα, επειδή και οι γονείς έχουν το ίδιο μερίδιο ευθύνης αν όχι και μεγαλύτερο, το παιδί μιμείται τις συμπεριφορές και τα πρότυπα που υπάρχουν στο περιβάλλον του. Όταν τα πρότυπά του είναι γεμάτα μίσος προς τον συνάνθρωπο και επιρρεπή προς τη βία, τότε και τα παιδιά αυτό το πρότυπο θα ακολουθήσουν. Οπότε αντί να αναπαράγουμε συνεχώς την ερώτηση «γιατί τα παιδιά μεγαλώνουν με τόσο μίσος;», ας σκεφτούμε λίγο καλύτερα τις αντιδράσεις, τις συμπεριφορές μας προς το διαφορετικό. Ας αναλογιστούμε τι πρότυπα αναπαράγουμε, αν αποτελεί πράγματι χιούμορ και κωμωδία ένας άντρας βαμμένος και ντυμένος ως γυναίκα (σε γκέι ρόλο φυσικά) σε ψυχαγωγικές εκπομπές, αν το κάψιμο του καρνάβαλου Κασσελάκη με τα γεννητικά όργανα να κρέμονται ενώ γύρω χορεύουν μικρά παιδιά βαφτίζεται πράγματι ως σάτιρα, και τότε θα καταλάβουμε αν ένα νομοσχέδιο από μόνο του θα σώσει τον κόσμο.

Κατά τα άλλα, ευτυχώς που τα παιδιά τους δεν βγήκαν ομοφυλόφιλοι. Αυτό θα ήταν το μόνο πλήγμα τους…

Το κάψιμο του καρνάβαλου Κασσελάκη στην Κέρκυρα 

Συνεχίζοντας με το μπαράζ της ομοφοβίας στην Ελλάδα (τουλάχιστον ειρωνικό που ο υπολογιστής δεν αναγνωρίζει τη λέξη – λογικά είναι σαν τη γυναικοκτονία, δεν υπάρχουν αυτοί οι όροι) στην Κέρκυρα έκαψαν τον καρνάβαλο Κασσελάκη, ο οποίος μάλιστα εμφανίζεται να φορά ένα κόκκινο γυναικείο εσώρουχο, με τα γεννητικά του όργανα να κρέμονται εκτός. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση λάμβαναν μέρος διάφορα πολιτιστικά σωματεία, αλλά και ο σύλλογος γονέων. Συνεπώς, μικρά παιδιά, έφηβοι, διασκέδαζαν με το κάψιμο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Κάψιμο καρνάβαλου με μορφή προέδρου ή πρωθυπουργού έχει ξαναγίνει προφανώς, ωστόσο όχι με αφορμή τη σεξουαλικότητά του. Κλασικά και εικονογραφημένα (στην Ελλάδα ζούμε) ευθύνη για το συγκεκριμένο δεν έχει κανείς, ο ένας υπεύθυνος πετά το μπαλάκι στον άλλο και τούμπαλιν. Εν τέλει δεν έχει καταλήξει κάπου η ευθύνη, όλοι ήξεραν στην περιοχή αλλά κανείς παράλληλα – αθάνατο ελληνικό χάος. 

Και ερχόμαστε πάλι στην απάντηση της ερώτησης – να γιατί τα παιδιά μεγαλώνουν με μίσος, ταμπού και προκαταλήψεις. Όταν μαθαίνουν από μικρή ηλικία να διασκεδάζουν με το κάψιμο του ομοιώματος ενός ανθρώπου λόγω της σεξουαλικότητάς του, τότε αυτό δεν είναι σάτιρα. Όταν μπορέσουμε να καταλάβουμε οι ενήλικες τα βασικά και τα μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές, χωρίς να διαιωνίζουμε το μίσος αιώνων, τότε τα νέα παιδιά θα γαλουχηθούν με τις σωστές αξίες.

Το γεγονός επίσης ότι όλοι, ο απλός κόσμος αλλά ακόμη και κάποιοι δημοσιογράφοι οι οποίοι έρχονται σε αντιπαράθεση με τον κύριο Κασσελάκη και τον θίγουν για τη σεξουαλικότητά του -χωρίς να σχολιάσουν τις πολιτικές του απόψεις- δείχνει πολλά για το μορφωτικό επίπεδο της χώρας μας.

Προεκλογικές εκστρατείες στην Αμερική Trump στις επάλξεις

Παράλληλα με τις πολλές εξελίξεις εντός των συνόρων, αλλά και στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την Αμερική, όπου διεκδικεί -για ακόμη μία φορά- ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, τη θέση του πλανητάρχη. Αξίζει να γίνει μια γρήγορη αναφορά στην εισβολή στο Αμερικανικό Καπιτώλιο (5-6 Ιανουαρίου 2021), η οποία οργανώθηκε από υποστηρικτές του Trump, ο οποίος παρανόμως ζητούσε από το Κογκρέσο να απορριφθεί η νίκη του Biden. Επανέρχεται λοιπόν δριμύτερος, έπειτα από δικαστικές διαμάχες, να υπενθυμίσει στους Αμερικάνους αλλά και σε όλο τον κόσμο που παρακολουθεί τις εξελίξεις τι εστί χυδαιότητα, και λαϊκισμός σε όλο του το μεγαλείο. Δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά. Μόνο το ότι κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην προεκλογική του εκστρατεία ανέφερε χαρακτηριστικά πως «αν δεν εκλεγώ εγώ, θα υπάρξει αιματοχυσία στη χώρα», σε οικονομικό επίπεδο – αν και το συγκεκριμένο πρόσωπο αποδεικνύει όποτε μιλά δημόσια, θα μπορούσε κάλλιστα να εννοεί και κανονική αιματοχυσία.

Δεν είναι τυχαία η αναφορά της συγκεκριμένης είδησης έπειτα από την αποδεδειγμένα καθοδική πορεία της Ελλάδος όσον αφορά τον κοινωνικό τομέα. Δεν είναι τυχαίο το ότι αν κάτι συμβαίνει στην Αμερική, έπειτα από κάποια χρόνια κάνει την εμφάνιση του δειλά και στην Ευρώπη (βλέπε ριάλιτι).

Άλλωστε, νομίζω πως οι περισσότεροι από εμάς αναγνωρίζουμε ένα γνωστό πολιτικό πρόσωπο που θυμίζει τον Donald Trump, το οποίο «φωνάζει» για το δίκαιο του λαού με στόχο να αποτελέσει έναν σύγχρονο Μεσσία, τον σωτήρα του ελληνικού έθνους, που ασπάζεται φανατικά το τρίπτυχο πατρίς θρησκεία οικογένεια, και μόνο που δεν έχει φωνάξει από τα έδρανα «To make Greece great again»…

 *Η Κωνσταντίνα Στεφανάκου είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης – ΕΚΠΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ