Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στάση αναμονής από τον Δήμο στο θέμα του ΝΟΚ – Σε συνεχή επικοινωνία ο δήμαρχος με το ΥΠΕΝ

Εν αναμονή των σημαντικών εξελίξεων, που εκτιμά ότι θα δοθούν σύντομα από την Πολιτεία στο θέμα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), βρίσκεται ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, τα θέματα που αφορούν την έκδοση οικοδομικών αδειών είναι ιδιαιτέρως σύνθετα και δεν υπάγονται αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των Δήμων. «Η λύση», σημειώνει, «δεν είναι να δημιουργηθούν παντού αντιδικίες σε ένα Δήμο αλλά να δοθεί λύση από την Πολιτεία, την οποία αναμένουμε, γνωρίζοντας καλά ότι έχει γίνει αντιληπτό και από τους φορείς της Πολιτείας ότι η καταχρηστική εφαρμογή των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού οδήγησε σε υπερβολές και έντονες αντιδράσεις απ’ όλους μας. Η Πολιτεία εξάλλου είναι η μόνη που μπορεί να δώσει οριστική και δίκαιη λύση στο πρόβλημα αυτό και προσδοκούμε ότι θα το πράξει το συντομότερο δυνατό».

Γ. Παπανικολάου: «Δεν πρέπει να υπάρχουν πόλεις δύο ταχυτήτων»

Ο κ. Παπανικολάου τονίζει ότι η συνδυαστική εφαρμογή και η καταχρηστική χρήση των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού οδήγησαν σε υπερβολές, οι οποίες πρέπει άμεσα να σταματήσουν για να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της πόλης.

Χαρακτηρίζει άδικη την τροπολογία του 2023 με την οποία εξαιρέθηκαν ρητά από τις προβλέψεις περί παροχής πολεοδομικών κινήτρων και, ειδικότερα, χρήσης των ευνοϊκών ρυθμίσεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, ως προς τον όγκο και τα ύψη των κτιρίων, μόνον οι περιοχές του Ψυχικού, της Φιλοθέης και της Εκάλης. «Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη τροπολογία καθιέρωσε άδικη διακριτική μεταχείριση και ότι δεν πρέπει να υπάρχουν πόλεις δύο ταχυτήτων», επισημαίνει.

Ακολουθεί το σύνολο της ανακοίνωσης του Δήμου Γλυφάδας:

Αναφορικά με τα συνεχόμενα ερωτήματα συμπολιτών μας σχετικά με τη θέση μας για την εφαρμογή των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού στην πόλη μας ενημερώνουμε για τα εξής:

Χωρίς να παραβλέπουμε σε καμία περίπτωση την αξία και τη χρησιμότητα των κινήτρων για την περιβαλλοντική αναβάθμιση νέων κτιρίων, η άποψή μας είναι ότι η συνδυαστική εφαρμογή και η καταχρηστική χρήση των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού οδήγησαν σε υπερβολές.

Και οι υπερβολές αυτές πρέπει άμεσα να σταματήσουν για να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της πόλης μας.

Εδώ και μήνες, σε μια περίοδο με έντονη οικοδομική δραστηριότητα, έχουμε μεταφέρει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στις αρμόδιες αρχές της Πολιτείας τις απόψεις, τις αγωνίες και τον έντονο προβληματισμό μας σχετικά με τη συνδυαστική εφαρμογή των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, που οδηγούν στην κατασκευή κτιρίων που βρίσκονται σε δυσαρμονία σε σχέση με το ύψος και τον όγκο των κτιρίων που προϋπήρχαν σε κάθε περιοχή.

Ιδίως δε, μετά την ειδική τροπολογία του έτους 2023 με την οποία εξαιρέθηκαν ρητά από τις προβλέψεις περί παροχής πολεοδομικών κινήτρων και, ειδικότερα, χρήσης των ευνοϊκών ρυθμίσεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού ως προς τον όγκο και τα ύψη των κτιρίων, μόνον οι περιοχές του Ψυχικού, της Φιλοθέης και της Εκάλης.

Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη τροπολογία καθιέρωσε άδικη διακριτική μεταχείριση και ότι δεν πρέπει να υπάρχουν πόλεις δύο ταχυτήτων.

Με σεβασμό στις απόψεις όλων των πλευρών -των συμπολιτών μας που βλέπουν να ορθώνονται στις γειτονιές τους πολύ μεγαλύτερα σε ύψος και σε όγκο κτίρια αλλοιώνοντας το χαρακτήρα της πόλης μας αλλά και των ιδιοκτητών οικοπέδων και των κατασκευαστών – και σε συνέχεια της συζήτησης που έχει ήδη πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, είμαστε σε συνεχή συνεννόηση και στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές της Πολιτείας και με το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από το οποίο αναμένουμε τις επόμενες μέρες παρέμβαση που ευελπιστούμε ότι θα δώσει τη λύση στο μείζον πρόβλημα που έχει ανακύψει.

Τα θέματα που αφορούν την έκδοση οικοδομικών αδειών είναι ιδιαιτέρως σύνθετα και δεν υπάγονται αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των Δήμων.

Η λύση δεν είναι να δημιουργηθούν παντού αντιδικίες σε ένα Δήμο αλλά να δοθεί λύση από την Πολιτεία, την οποία αναμένουμε, γνωρίζοντας καλά ότι έχει γίνει αντιληπτό και από τους φορείς της Πολιτείας ότι η καταχρηστική εφαρμογή των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού οδήγησε σε υπερβολές και έντονες αντιδράσεις απ΄ όλους μας.

Η Πολιτεία εξάλλου είναι η μόνη που μπορεί να δώσει οριστική και δίκαιη λύση στο πρόβλημα αυτό και προσδοκούμε ότι θα το πράξει το συντομότερο δυνατό.

Παραμένουμε εν αναμονή σημαντικών εξελίξεων και θα επανέλθουμε πολύ σύντομα.

Διαβάστε επίσης: «Πράσινο φως» για το νέο 7ο Γυμνάσιο

Ειδήσεις από τον Δήμο Γλυφάδας στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ