Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Ιωάννα Παπαδημητρίου στην «Α»: «Ευγνωμονώ τα παιδιά μου για όσα μου έμαθαν»

Η Ιωάννα Παπαδημητρίου είναι η μητέρα του Μίλτου Τεντόγλου. Ως εκπαιδευτικός δίδαξε πολλές γενιές μαθητών την ιστορία και τα ιδεώδη των Ολυμπιακών Αγώνων. Κάποια χρόνια αργότερα έγινε η ίδια μητέρα Ολυμπιονίκη.

«Η απόφαση να κάνεις παιδί είναι πραγματικά βαρυσήμαντη. Αποφασίζεις να αφήσεις την καρδιά σου να κυκλοφορεί έξω από το σώμα σου για πάντα»
Elizabeth Stone

Στην Αρχαία Ελλάδα οι οικογένειες και δη οι μητέρες των Ολυμπιονικών απολάμβαναν τον μέγιστο σεβασμό. Είναι γνωστή η ιστορία της Καλλιπάτειρας, κόρης του Ολυμπιονίκη Διαγόρα του Ρόδιου, της πρώτης γυναίκας που μπήκε σε αθλητικό χώρο, για να παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μεταμφιεσμένη σε άνδρα, ρίσκαρε τη ζωή της (η ποινή ήταν κατακρήμνιση από το όρος Τυπαίο) για να δει τον γιο της Πεισίροδο, που αγωνιζόταν στην πάλη. Ο ενθουσιώδης πανηγυρισμός της για τη νίκη του την πρόδωσε, ωστόσο γλίτωσε τη θανατική ποινή, ως κόρη και μητέρα Ολυμπιονικών. Το όνομά της πέρασε στην αιωνιότητα.

Με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας, η Ιωάννα Παπαδημητρίου, μοιράστηκε μαζί μας σκέψεις αγάπης για τα παιδιά της, τον Μίλτο και την Κατερίνα. Και όπως τόνισε για την ξεχωριστή αυτή γιορτή, όλες οι ευχές αποκτούν νόημα με μόνη και πρώτη την υγεία σε κάθε οικογένεια.

Συνέντευξη Βίβιαν Μαργέλλου

Τι θα θέλατε να σας ευχηθούν τα παιδιά σας στη Γιορτή της Μητέρας και τι θα τους ευχηθείτε εσείς;

 Να είμαι υγιής, αυτό θα ήθελα να μου ευχηθούν! Και εγώ με τη σειρά μου, τους εύχομαι να έχουν πάντα υγεία και να χαίρονται τη ζωή τους. Κάθε μέρα! Είναι σπουδαίο να μεγαλώνεις ανθρώπους, να τους φροντίζεις, να νοιάζεσαι! Εύχομαι στις μητέρες αυτά που όλες έχουμε ανάγκη. Δύναμη, κουράγιο και πολλή αγάπη.

2024. Έχουν αλλάξει οι μητέρες ως πρότυπα; Υπάρχει κάτι που θα ευχόσασταν να ξέρετε πριν γίνετε μητέρα;

Ναι! Νομίζω όλα αλλάζουν με το χρόνο. Οι σύγχρονες μητέρες είναι διαφορετικές από τις προηγούμενες γενιές. Είναι πιο δυναμικές και ανεξάρτητες.
Υιοθετούν και άλλους ρόλους εκτός από αυτόν της μητέρας. Διεκδικούν και την εμπλοκή του πατέρα στο μεγάλωμα των παιδιών, εργάζονται, έχουν κοινωνική ζωή, ταξιδεύουν περισσότερο! Δεν είναι αποκλειστικά μητέρες.

Το να είσαι μητέρα είναι μεγάλη ευλογία και τεράστια ευθύνη ταυτόχρονα. Δεν μπορείς …να κάνεις πρόβα από πριν! Οπότε, όσο προετοιμασμένος και να είσαι θεωρητικά, στην πράξη τα πράγματα ανατρέπονται, συμβαίνουν αλλιώς.
Ίσως λοιπόν θα ήθελα να μου είναι ξεκάθαρο ότι θα χρειαστεί να επιστρατεύσω ΟΛΑ μου τα αποθέματα, σωματικά, νοητικά και συναισθηματικά, για να ανταπεξέλθω. Όπως επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό μαζί με τα παιδιά να φροντίζω κι εμένα.

Ποιες ήταν οι προτεραιότητές σας στην ανατροφή των παιδιών σας; Θα λέγατε ότι είστε η κλασική Ελληνίδα μάνα;

Κλασική Ελληνίδα μάνα δε θα το έλεγα, ούτε θα το ήθελα.Αυτό που προσπάθησα να τους εμφυσήσω ήταν να αγαπάνε και να σέβονται τον εαυτό τους και τους γύρω τους. Επίσης τους προέτρεπα να πράττουν και να σκέφτονται με τον δικό τους τρόπο, σύμφωνα με τα δικά τους θέλω και επιθυμίες, να έχουν όνειρα για τη ζωή τους και να προσπαθούν για το καλύτερο. Να ξέρουν πως τα πράγματα κάποιες φορές θα είναι εξαιρετικά δύσκολα, αλλά τότε είναι που πρέπει να αντέξουμε και να βρούμε τρόπο να σταθούμε όρθιοι και να συνεχίσουμε!

Τι έχετε μάθει από τα παιδιά σας;

Πολλά! Έμαθα να έχω λίγη υπομονή παραπάνω! Έμαθα ότι τα καταφέρνουν καλύτερα όταν τα εμπιστεύομαι. Παράλληλα έγινα πιο ευέλικτη και λιγότερο άκαμπτη.
Με έναν εντελώς φυσικό και αυθόρμητο τρόπο, ο Μίλτος και η Κατερίνα «φώτιζαν» τα σημεία που χρειαζόταν να βελτιώσω στον εαυτό μου! Οπότε μπορώ να πω ότι τα παιδιά μου μεγάλωναν κι εγώ ωρίμαζα δίπλα τους.
Πραγματικά τους ευγνωμονώ για αυτό.

Ο Μίλτος, ως Ολυμπιονίκης αλλά και ως προσωπικότητα, είναι από τους πιο αγαπητούς Έλληνες. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

Για μένα ο Μίλτος πριν από όλα και πάνω από όλα είναι το παιδί μου! Είναι το ίδιο σημαντικός, αγαπημένος και πολύτιμος, είτε είναι Ολυμπιονίκης είτε όχι.
Φυσικά είμαι πολύ περήφανη και ιδιαίτερα χαρούμενη που είναι Ολυμπιονίκης και τόσο αγαπητός σε τόσους πολλούς ανθρώπους! Είναι υπέροχο όλο αυτό. Είμαι επίσης πολύ χαρούμενη για τη σχέση των παιδιών μου μεταξύ τους. Η Κατερίνα έχει μεγάλη αδυναμία στον αδερφό της, τον θεωρεί πρότυπό της! Και όπως πρόσφατα έγραψε η ίδια, «πρώτα είναι ο καλύτερος αδερφός του κόσμου και μετά ο καλύτερος αθλητής».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ