Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Παρουσιαση της καινοτόμου ηλεκτρονικής πλατφόρμας The CENSUS of Modern Greek Literature, 16/5 στην Κύπρο

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Αντζουλή διοργανώνουν παρουσίαση της καινοτόμου ηλεκτρονικής πλατφόρμας The CENSUS of Modern Greek Literature την Πέμπτη 16/5/2024, ώρα 18.00 στην  αίθουσα LRC 012 της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου (λεωφόρος Πανεπιστημίου 1, Αγλαντζιά).

Το έργο θα παρουσιάσουν η Διευθύντρια του ερευνητικού έργου Ντία Φιλιππίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Κλασσικών Σπουδών του Boston College (USA), και ο Wim Bakker, Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, με συνεργάτες τους, σε online σύνδεση, από την Ολλανδία και τις ΗΠΑ.

Τι είναι το CENSUS

Η πλατφόρμα CENSUS είναι η πληρέστερη διαδικτυακή βάση δεδομένων ανοιχτής πρόσβασης της νέας ελληνικής λογοτεχνίας στα αγγλικά, από τον 12o αιώνα έως σήμερα.

Πρόκειται για ένα θεμελιώδες έργο, το οποίο φιλοδοξεί να συμπεριλάβει όλες τις αγγλόγλωσσες μεταφράσεις της νεοελληνικής λογοτεχνίας και όλες τις αγγλόγλωσσες μελέτες για θέματα και έργα αυτής της παραγωγής. Πέραν της καταγραφής των αυτοτελών εκδόσεων, το CENSUS ενσωματώνει, επιπλέον, και αναφορές στις αγγλόγλωσσες μεταφράσεις και τα αγγλόγλωσσα άρθρα/δοκίμια που βρίσκονται ‘κρυμμένα’ μέσα σε περιοδικά, ανθολογίες και άλλους συλλογικούς τόμους.

Η βιβλιογραφική βάση CENSUS στοχεύει να λειτουργήσει i. ως έργο αναφοράς για φοιτητές, ερευνητές και καθηγητές Νεοελληνικών Σπουδών, ii. ως οδηγός για μεταφραστές, και iii. ως θεμελιώδης πηγή για τον εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών με αγγλόγλωσσο υλικό για τις Ελληνικές Σπουδές.

Το CENSUS έχει μακρόχρονη ιστορία. Ξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο Harvard στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και συνεχίστηκε στο Boston College καταρχάς σε έντυπη μορφή  (1986-2018). Το 2016 ξεκίνησε η δημιουργία της διαδικτυακής βάσης δεδομένων. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του CENSUS εγκαινιάστηκε στις 5 Απριλίου 2022, σε συνεργασία με την Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ «Μαριλένα Λασκαρίδη», και με χορηγίες από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας, το Ίδρυμα Ωνάση, το Ίδρυμα Μαριλένας Λασκαρίδη, το Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών και άλλους φορείς, και με δωρεές από ιδιώτες στις ΗΠΑ.

Μέχρι σήμερα έχει αναρτηθεί το πρώτο τμήμα του έργου που αφορά τους Έλληνες συγγραφείς από τον 19ο έως και τον 21ο αιώνα (“Greek AUTHORS 19th-21st centuries”). Περιλαμβάνει 800 συγγραφείς και περίπου 7.000 αναφορές. Το υπό επεξεργασία επόμενο τμήμα αφορά τη λογοτεχνική ιστορία της ίδιας περιόδου (“Literary History 19th-21st centuries”). Θα ακολουθήσουν άλλα τμήματα, τα οποία αναφέρονται στην πρώιμη νέα ελληνική λογοτεχνία (12ος-18ος αιώνας), τις ανθολογίες, και τις βιβλιογραφικές πηγές. Η βάση δεδομένων της πλατφόρμας CENSUS θα εμπλουτίζεται συνεχώς.

Σημειωτέον ότι το έργο προσφέρει επίσης δικτύωση προς άλλες καθιερωμένες βάσεις δεδομένων, όπως τους καταλόγους της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Γιατί είναι σημαντικό να παρουσιαστεί το Census στην Κύπρο

  1. Θα ενημερωθεί το ενδιαφερόμενο κοινό της Κύπρου για την ύπαρξη του έργου, από το οποίο θα βοηθηθεί σημαντικά στις μελέτες και τις έρευνές του.
  2. Θα ξεκινήσει ένας διάλογος και μια συνεργασία με λογοτέχνες, θεσμικούς φορείς και πνευματικά ιδρύματα, με σκοπό την ενισχυμένη κοινοποίηση και διάδοση των εκδόσεων της Κύπρου προς τον ευρύτερο αγγλόγλωσσο κόσμο, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για την εξωστρέφεια της πνευματικής παραγωγής στο νησί.
  3. Θα κινητοποιήσει φορείς, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και βιβλιοθήκες προκειμένου να συνεργαστούν και να ενισχύσουν το CENSUS ή/και να αναπτύξουν αντίστοιχες πλατφόρμες για τη νεοελληνική βιβλιογραφία στην ελληνική γλώσσα.

Δείτε ΕΔΩ την πρόσκληση των διοργανωτών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ