Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024

Διαδικτυακή δράση ΚΕΔΕ – ΚΜΟΠ για τον σχολικό εκφοβισμό

Κοινή διαδικτυακή δράση με θέμα την πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού στα σχολεία πραγματοποιήθηκε από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και το Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας (ΚΜΟΠ).

Η κοινή δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας που έχει υπογραφεί από τις αρχές του 2021 μεταξύ της ΚΕΔΕ και του ΚΜΟΠ. Στόχος της κοινής δράσης είναι να διαχυθεί ο τρόπος διαχείρισης αντίστοιχων θεμάτων στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, αλλά και στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα από εξειδικευμένους επιστήμονες σε μια εποχή που τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού πληθαίνουν.

Στο διαδικτυακό σεμινάριο, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Μαρτίου, συμμετείχαν εργαζόμενοι σε κοινωνικές υπηρεσίες σε περισσότερους από 150 δήμους της χώρας. Βασική εισηγήτρια ήταν η γενική διευθύντρια του ΚΜΟΠ και αντιπρόεδρος της COFACE Families Europe (Συνομοσπονδία Οικογενειακών Οργανώσεων Ευρώπης) Α. Τορρένς, η οποία αναφέρθηκε διεξοδικά στους τρόπους και τη μεθοδολογία αναγνώρισης, αντιμετώπισης και καταπολέμησης του σχολικού και εκφοβισμού είτε από τους γονείς, είτε από εκπαιδευτικούς, είτε από τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές των Δήμων.

Δ. Παπαστεργίου: «Να διαδώσουμε τη γνώση και τις καλές πρακτικές»

Τις εργασίες του σεμιναρίου χαιρέτησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίο σημείωσε ότι οι Δήμοι  ήταν, είναι και θα είναι σίγουρα με διαφορά, ο πιο κοντινός φορέας στην κοινωνία.

«Δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους το τι γίνεται στα σχολεία μας. Μπορεί εμείς, ως δήμοι, να μην έχουμε εξουσιοδότηση για τα σχολεία μας πέραν του κτιριακού, αλλά από κει και πέρα οι κοινωνικές μας υπηρεσίες είναι ο πρώτος, άμεσος δέκτης και αποδέκτης τέτοιων ζητημάτων εκφοβισμού», ανέφερε και πρόσθεσε: «Ως εκ τούτου δεν μπορούμε να επαναπαυθούμε στο όποιο ενδιαφέρον ή στο τι κάνουν μόνο οι υπηρεσίες μας. Χρειάζεται να ενώσουμε δυνάμεις  με ανθρώπους, οι οποίοι γνωρίζουν τους τρόπους αναγνώρισης, αντιμετώπισης του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού».

«Στο μυαλό μου», επισήμανε ο κ. Παπαστεργίου, «έρχεται το εξής: το πώς τελικά μεγαλώσαμε εμείς και το πόσο μεγάλο έλλειμμα υπήρχε στις εποχές που εμείς πηγαίναμε σχολείο στον τρόπο αντιμετώπισης τέτοιων ζητημάτων. Και το τι πράγματα μπορεί να έχουν μείνει σε ανθρώπους, οι οποίοι είναι κοντά στις ηλικίες μας, σε εποχές που δεν είχαμε τον τρόπο να χειριστούμε αντίστοιχα θέματα. Και πόσο τυχεροί είμαστε τώρα που υπάρχουν τέτοιοι επιστήμονες, οι οποίοι μπορούν να μεταφέρουν τη γνώση και στις κοινωνικές μας υπηρεσίες αλλά και σε μας τους ίδιους ως γονείς.

Δηλαδή πραγματικά αν πιστεύουμε ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, για το αν μπορεί ο κόσμος να αλλάξει, ημερίδες, προσεγγίσεις σαν και αυτή που κάνουμε σήμερα είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να το αποδείξουν και μπορούν να το τεκμηριώσουν ότι τελικά υπάρχει ελπίδα, υπάρχει γνώση, υπάρχει και τρόπος να καταφέρουμε να κάνουμε τις κοινωνίες μας καλύτερες».

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, «σημασία έχει τώρα να κρατήσουμε τα  συμπεράσματα και τις καλές πρακτικές που προκύπτουν από τη σημερινή συζήτηση και να δούμε και ως ΚΕΔΕ μαζί με τη δική σας βοήθεια, πώς θα μπορέσουμε αυτό να το διαδώσουμε και σε δήμους που σήμερα δεν πρόλαβαν, δεν έμαθαν, δεν συνδέθηκαν στην κουβέντα μας». Και κατέληξε: «Άρα το υλικό το οποίο προκύπτει είναι τεράστιας σημασίας και το εννοώ αυτό. Για να μπορέσουν οι κοινωνικές μας υπηρεσίες να αποκτήσουν έναν σύγχρονο και επιστημονικά ορθό τρόπο  αντιμετώπισης του προβλήματος του εκφοβισμού έχουμε ανάγκη από αυτές τις συμπράξεις. Πάμε λοιπόν να διαδώσουμε αυτήν τη γνώση, για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε την κάθε μία περίπτωση σε κάθε άκρη της χώρας, μέσω των κοινωνικών μας υπηρεσιών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ